- Konu Yazar
Hükümet harcamaları nelerdir?
Devlet harcamaları veya Hükümet harcamaları, devletin kamusal görevini yerine getirmek üzere yaptığı tüm tüketim, yatırım ve transfer ödemeleridir.Gerçek kamu harcamaları nelerdir?
Reel harcamalar: Kamu hizmetini görmek, üretim faktörleri ya da mal-hizmet satın almak için yapılan harcamalardır. Cari harcamalar ve yatırım harcamaları olmak üzere 2’ye ayrılır. Kamu tüketimi niteliğindedir, Her yıl tekrarlanır ve faydası kısa dönemlidir, ▪ Yılda bir ya da birkaç kez dayanıksız mallar için yapılır.Kamu giderleri temelde kaça ayrılır?
Farklı ekonomik sınıflandırmalara olmakla birlikte genel kabul gören ekonomik sınıflandırma; reel harcamalar, transfer harcamaları, cari harcamalar ve yatırım harcamaları kalemlerinden oluşmaktadır.
Memur maaşları hangi kamu harcamasıdır?
cari harcamalar ise memurların maaşlarıdır. yatırım harcamalarına ise örnek olarak yol köprü su yapımını verebiliriz. yatırım harcamaları dışında kalan, ağırlıklı olarak personel harcamaları ile yönetim giderlerinden oluşan harcamalardır.Kurumsal sınıflandırma ne demek?
Kurumsal sınıflandırmada, yönetim yetkisi temel ölçüt olarak kabul edilmiştir. Kurumsal sınıflandırmayla siyasi ve idari sorumluluğun bütçede gösterilmesi hedeflenmektedir. Mevcut uygulamada dört düzeyli olan sınıflandırma, iki düzeyli hale getirilerek sadeleştirilmektedir.Tüketim ekonomisi ne demek?
Tüketim ekonomisi, baskın özelliği tüketmek olan ekonomidir. ekonominin temel dinamikleri halkın her zaman daha fazla tüketmesine dayanır. Piyasalara yabancı sermayeli üretim hakim olmaya başlar ve artık başkasının ürettiğini tüketen ve ancak bu şekilde yaşayabilen bağımlı bir ekonomi meydana gelir.
TOPLAM TÜKETİM FONKSİYONU ) ceteris paribus ➢ Bu ifade bir ülkede tüketim harcamalarının, o ülkedeki harcanabilir gelire bağlı olduğunu gösterir. ; harcanabilir kişisel geliri ifade eder.
Devletin ilgili kurumları aracılığıyla elle tutulur bir mal veya hizmet olmaksızın yaptığı gider türüdür. Sosyal hizmetler, yardımlar, öğrenci bursları, gazilere ödenen maaşlar, vergi iadeleri, ihracatı teşvik amacıyla yapılan sübvansiyonlar, faiz ödemeleri transfer giderlerine birer örnektir.
Memur maaşları hangi sistemden yapılır?
KBS Maaş Modülü, personelin özlük haklarına ilişkin kimlik ve maaş bilgilerinin saklanması ile her türlü maaş hesaplama ve raporlama işleminin yapılması işlevini yerine getirmektedir.