Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hukum uyusmazliginin sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hüküm uyuşmazlığının şartları nelerdir?​

hüküm uyuşmazlığı

Günümüzde uygulamada olan en yüksek yargı kurumları nelerdir?​

9 Dolayısıyla makalenin devamında kararlarına erişim kapsamı in- celenecek olan yüksek yargı organları; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri ve Bölge Adliye Mahkemeleridir.
Yargı erki, 1982 Anayasasının 9. maddesinde «yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.» biçiminde yer almıştır.
Hüküm uyuşmazlığı nedir?
Hüküm uyuşmazlığı farklı yargı kollarından (adli ve idari yargı) yargı mercilerinden en az ikisi tarafından, aynı kişinin aynı konuda açtığı davalar dolayısıyla verilen kesinleşmiş kararlar arasındaki çelişkinin, bir hakkın yerine getirilmesini engelleyecek şekilde olması durumudur.
Olumsuz görev uyuşmazlığını kim çıkarabilir?
Uyuşmazlık çıkarma isteminde bulunmaya yetkili makam; reddedilen görevsizlik itirazı adli yargı yararına ileri sürülmüş ise Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüş ise Danıştay (…) (3) Başkanunsözcüsüdür.

Yüksek yargı organı hangi yargı organıdır?​

biçiminde iki öbeğe bölünmektedir. Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.

Hangi yargı kolunun kapsamı en geniştir?​

Bu nedenle adli yargı kapsamı en geniş olan yargıdır.
toplantıda kabul edilen ve BM Genel Kurulu, 13 Aralık 1985 tarih ve 40/146 sayılı kararıyla onaylanan “Yargı Bağımsızlığının Temel İlkeleri” ( ) [Metin içerisinde “BM, Yargı Bağımsızlığının Temel İlkeleri” olarak kısaltılacaktır.]
Yargı yetkisi ne demek?
Yargı; devletin egemenlik yetkisinden aldığı meşruiyet ile ve onun adına hukuku yorumlayan ve hukuk kurallarını uygulayan organdır. Yargı yetkisi bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yerine getirilir.

Bu şartları daha ayrıntılı incelemek gerekirse:
- En Az İki Farklı Hükmün Bulunması UMK’nun 24.
- Hükümlerin Esasa İlişkin Olması UMK’nun 24.
- Hükümlerin Kesin Olması
- Hukuk Davalarında Konu, Sebep ve Taraflardan En Az.
- Ceza Davalarında Sanığın, Fiil ve Maddi Olayın Aynı
Görev uyuşmazlığı hangi mahkemece giderilir?
Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari[2] yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Karar uyuşmazlığı nedir?​

Hüküm uyuşmazlığı yukarıda ifade edildiği üzere, farklı yargı kolla- rına mensup mahkemelerin konusu, sebebi ve taraflarından da en az biri aynı olan bir davanın esası hakkında çelişik kararlar vermeleri halinde hakkın yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır20.

Olumsuz görev uyuşmazlığı şartları nelerdir?​

Adli ve idari yargı organlarının, tarafları ve konusu aynı olan bir uyuşmazlıkta karşılıklı olarak birbirlerini görevli görerek görevsizlik kararı vermeleri ve kararların kesinleşmesi halinde olumsuz görev uyuşmazlığı söz konusu olur.
Olumsuz görev uyuşmazlığı nasıl çözülür?
Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için, son görevsizlik kararı vermiş olan Mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Başvuru üzerine, Mahkeme dava dosyasını ilk görevsizlik kararını veren mahkemeye ait dava dosyasını da temin ederek Uyuşmazlık Mahkemesine gönderecek ve görevli mahkemenin belirlenmesini isteyecektir.
Hukuki uyuşmazlıkların kesin olarak karara bağlanması nedir?
Hüküm, dava haline getirilmiş bir uyuşmazlığın kesin çözümüne dair mahkemenin yargılama sonucunda verdiği, uyuşmazlıkla ilgili olarak haklı-haksız tarafı, tarafların hak ve yetkileri ile ödev ve yükümlülüklerini ortaya koyan yerine getirilmesi zorunlu nihai bir yargı kararını ifade eder.

Sayıştay bir yüksek mahkeme mi?​

Daha önce görev yapan Askeri Yüksek İdari Mahkemesi ve Askeri Yargıtay ise 2017 yılında yapılan düzenleme ile kaldırılmıştır. Ayrıca Sayıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu yüksek mahkeme değildir.

En üst mahkeme nedir?​

Adli Yargı Mahkemeleri. biçiminde iki öbeğe bölünmektedir. Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.
Uyuşmazlık Mahkemesi, görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmekle görevlidir. Görev uyuşmazlıkları, olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşittir. Olumlu görev uyuşmazlığı, başka bir yargı kolunun görev alanına girdiği gerekçesiyle yapılan görev itirazının mahkeme tarafından reddedilmesi halinde meydana gelir.
Olumsuz görev uyuşmazlığı ne demek?
Olumsuz görev uyuşmazlığı : Madde 14 – Olumsuz görev uyuşmazlığının bulunduğunun ileri sürülebilmesi için adli ve idari yargı mercilerinin (1) tarafları, konusu ve sebebi aynı olan davada kendilerini görevsiz görmeleri ve bu yolda verdikleri kararların kesin veya kesinleşmiş olması gerekir.
 
Geri
Üst