AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukukun ustunlugunun idare hukuku kapsamindaki onemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hukukun üstünlüğünün idare hukuku kapsamındaki önemi nedir?​

Hukukun üstünlüğü dediğimizde devlet, meşruiyetini ve yetkilerini tüm kurumlarıyla topluma hizmet ettiği sürece kazanır ve elinde tutar, diğer bir ifade ile medeni ve müreffeh bir topluluk tek amaç olup devlet bu amaca ulaştıran bir araçtır.

Devletlerarası hukuk nedir?​

Uluslararası hukuk veya devletlerarası hukuk, uluslararası ilişkiler altında bir disiplin olmasının yanı sıra kamu hukukunun bir dalıdır. Bir uluslararası ilişkiler disiplini olarak uluslararası ilişkilerin hukuksal boyutunu bilimsel bir disiplin içinde inceler ve düzenler.
Hukukun üstünlüğünün somut yararları nelerdir?
Hukukun üstünlüğü sayesinde her kesimden insan hukuk önünde eşit haklara sahip olur. Aynı zamanda hukukun üstünlüğü yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yasama ve yürütmenin tarafsızlığı anlamına gelir. Demokratik teamüller gereğince hukukun üstünlüğüne herkesin eşit olarak uyması gerekir.
Hukukun üstünlüğünün temelleri nelerdir?
Hukukun üstünlüğü kavramı, tarihsel süreçte Avrupa’nın atlatmış olduğu monarşi, feodalizm ve Katolik Kilisesi’nin imtiyazlı durumlarına (dokunulmazlıklarına) karşı önem kazanmıştır. Hukukun üstünlüğü ayrıca, her vatandaşın hukukun muhatabı olabileceği anlamına da gelir. Yani kimse imtiyazlı olamaz.

Uluslararası hukuk kurallarının isimleri nelerdir?​

Uluslararası hukuk, üç farklı alt dala ayrılır:

Uluslararası anlaşmalar ne hükmündedir?​

Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrası “usûlüne göre yürürlü- ğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiasında bulunulamayacaktır” hük- münü içerir.
Uluslararası anlaşmalar nasıl yapılır?
Diğer uluslararası andlaşmalar ise, Parlâmento tarafından uygun bulunmalarına ihtiyaç olmaksızın doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırlar ve Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak bir kararname ile yürürlüğe konulurlar (bölüm 95/1).
 
Geri
Üst