- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hukukun genel ilkeleri nelerdir?
Hukukun evrensel ilke ve esasları, normlar hiyerarşisinin tepesindedir. Normlar hiyerarşisine göre sıralama; anayasa, bağlayıcı uluslararası sözleşmeler, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, tüzük, yönetmelik ve diğer alt düzenleyici tasarruflardır.Özel hukukun temel ilkeleri nedir?
Özel hukuk alanında temel ilkeler; serbestlik ilkesi, sözleşme serbestisi, irade serbestisidir.
Hukukun genel ilkeleri bağlayıcı mıdır?
hukukun genel ilkeleri yazılı olmayan hukuk kaynakları arasında sayılabilir. kaynaklar, tali- ikincil-yardımcı kaynaklar ayrımı yapılabilir. bağlayıcı olan, uyulması gereken hukuk kurallarından oluşur.Hukukta tekdüzelik ilkesi nedir?
Tekdüzelik Doktrini veya Tekdüzen İlkesi olarak da bilinen Tekdüzencilik, günümüz bilimsel gözlemlerimizde işleyen aynı doğal yasaların ve süreçlerin geçmişte evrende her zaman işlediği ve her yerde uygulandığı varsayımıdır.Tekdüzelik veya değişmezlik ilkesi, deney ve gözleme dayalı bilim dallarının tamamında; …
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re’sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Özel hukukun hakları nelerdir?
özel haklar, özel hukuktan doğan haklardır. Kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından doğan haklardır. Bu haklara medeni haklar da denir. Mutlak haklar ve nisbi haklar olmak üzere ikiye ayrılır.
Ölçülülük ilkesi ne demek?
186 Kamu Görevlilerine Disiplin Cezalarının Uygulanmasında Ölçülülük İlkesi Ölçülülük ilkesi, sınırlandırmada kullanılan aracın, sınırlandır- mayla elde edilmek istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması- nı, sınırlandırma aracının amaç için gerekli olmasını ve araçla amaç arasında ölçülü bir oran bulunmasını …Yargı birliği ne demek?
3- Yargı Birliği: İnsanlar arasında senin mahkemen-benim mahkemem, senin hakimin-benim hakimim, senin savcın-benim savcım anlayışına hizmet etmeyecek şekilde, herkes için aynı usul ve esaslarla yargılama yapan mahkemelerin aynı çatı altında toplanmasıdır. “Yargı birliği” ilkesi, “eşitlik” ilkesinin bir sonucudur.