AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukukun bicimsel kaynaklari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.304
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hukukun biçimsel kaynakları nelerdir?​

Hukukun hangi biçimlerde ortaya çıktığını gösteren kaynaklar ise, hukukun biçimsel kaynaklarıdır. Bu ayırıma göre hukuk, gelenek hukuku, içtihat hukuku ve yazılı hukuk şeklinde üç biçimde ortaya çıkar. Bunlardan yazılı hukuk ve gelenek hukuku hukukun asıl kaynaklarını, içtihat hukuku ise yardımcı kaynağını oluşturur.

Türk hukukunun kaynakları nelerdir?​

Asli kaynaklar
- Anayasa.
- Kanun (ve Kanun hükmünde kararname)
- Uluslararası sözleşmeler.
- Tüzük.
- Yönetmelik.
- Diğer düzenleyici işlemler (Tebliğ, genelge, sirküler, emir gibi değişik isimler aldıklarından adsız düzenleyici işlemler olarak da adlandırılır)
Hukukun kaynakları nelerdir açıklayınız?​
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.

Hunlardaki hukuk kurallarının özellikleri nelerdir?​

Hunlardaki hukuk kurallarının özellikleri nelerdir?
Hunlarda özel hukuk açısından en dikkat çekici nokta levirat kaidesidir. Bu kaideye göre, babaların ölümünden sonra oğullarının üvey anneleri ile, büyük kardeşlerinin ölümünden sonra küçük kardeşlerin yengeleri ile, amcaların ölümünden sonra yeğenlerin yengeleri ile evlenmeleri hukukî bir görev olarak kabul edilmiştir.

Biçimsel kaynak ne demek?​

Biçimsel kaynak ne demek?
Biçimsel kaynaklar, hukuk normlarının yetkili organların bu yolda usûlüne uygun olarak iradelerini açıklamaları ile oluşur. Yetkili organların hangi organlar olduğu ve bu yet kileri nasıl kullanacakları anayasal ile düzenlenir^. Biçimsel hukuk kaynak ları yazılı ve yazılı olmayan kaynaklar biçimde ortaya çıkabilir.

Biçimsel hukuk nedir?​

Örneğin, medeni hukuk ve ceza hukuku birer maddi hukuktur. Bunun yanında, maddi hukuk tarafından kişilere tanınan yetki ve hakların çekişmeli hallerde nasıl elde edileceğini, ödev ve borçların yerine getirilmesinin yöntem ve yollarını düzenleyen hukuka da “biçimsel hukuk” denir.

Yazılı kaynaklar nelerdir 4 sınıf?​

Yazılı Kaynaklar * Yazının icadından sonraki döneme ait yazılı sesli ve görüntülü belgelerdir. * Anallar, Fermanlar, kitabeler, paralar, kanunnameler, tabletler, anıtlar, film, video, teyp kasetleri, bilgisayar disketleri ve sesli görüntülü kaynaklar yazılı kaynaklardır.
Hukuki niteliği nedir?​
Hukuki Nitelik Kavramı Bu tanımdan yola çıkılarak hukuki nitelik kavramı, bir hukuksal kurumu, diğer hukuki kurumlardan ayıran özellikler, vasıflar; onun hukukta var olmasını sağlayan hususlar şeklinde açıklanabilir.

Normatif hukuk kuralları nedir?​

Normatif hukuk kuralları nedir?
Normatif önermeler gereklilik belirten önermelerdir. Normlar ölçüt olarak insan davranışlarıyla ilgili yapılması veya yapılmaması gerekene ilişkin gereklilik bildirirler.

Temel hukuk kuralları nelerdir maddeler halinde?​

Temel hukuk kuralları nelerdir maddeler halinde?
Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.
 
Hukukun biçimsel kaynakları konusunda sunduğunuz bilgiler oldukça açıklayıcı. Hukukun asıl kaynaklarını yazılı hukuk ve gelenek hukuku olarak belirtmişsiniz ve içtihat hukukunun da yardımcı kaynak olduğunu vurgulamışsınız. Türk hukukunun kaynaklarına bakıldığında anayasa, kanun, uluslararası sözleşmeler gibi belirli asli kaynakların varlığına dikkat çekmişsiniz.

Hukukun kaynaklarına ilişkin ayrımı da güzel bir şekilde ortaya koyarak yazılı ve yazısız kaynakları açıklamışsınız. Yazılı kaynakların anayasa, kanun, tüzük gibi belgelerden oluştuğunu ve yazısız kaynakların ise örf ve âdetten geldiğini paylaşmışsınız.

Hunlardaki hukuk kurallarının özellikleri hakkındaki bilgi de ilginç. Levirat kaidesi olarak bilinen uygulamanın olduğu ve bu bağlamda hukuki bir görevin kabul edildiği bilgisini aktarmışsınız.

Biçimsel kaynak ve biçimsel hukuk kavramlarını da sormuşsunuz. Biçimsel kaynakların yetkili organların belirli usullere uygun olarak iradelerini açıklaması şeklinde oluştuğunu ifade etmişsiniz. Biçimsel hukuk terimini ise maddi hukukun yanında, hukuki hak ve yetkilerin kullanımı ile ilgili kuralları düzenleyen hukuk olarak tanımlamışsınız.

Yazılı kaynaklar hakkındaki sorunuzda yazılı kaynakların çeşitlerinden bahsetmişsiniz. Anallar, fermanlar, kanunnameler gibi belgelerin yazılı kaynaklar olduğunu söylemişsiniz.

Hukuki nitelik kavramını açıklamış ve normatif hukuk kuralları hakkında da bilgi talebinde bulunmuşsunuz. Normatif hukuk kurallarının gereklilik bildiren önermeler olduğunu ve insan davranışları üzerinde bir ölçüt oluşturduğunu belirtmişsiniz.

Son olarak temel hukuk kurallarının maddeler halinde neler olduğunu sormuşsunuz. Devletin yetkili organları tarafından yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar gibi yazılı kaynakların yanı sıra örf ve adet hukukunun da temel hukuk kurallarını oluşturduğunu ifade etmişsiniz. Çok detaylı ve belirgin sorularınız var, bu kadar farklı konuyu kapsayan bir cevap vermek oldukça dolu ve kapsamlı konulara değinmek gereklidir.
 
Geri
Üst