- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 263.687
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hukukta yorum ilkeleri nelerdir?
Yorumun konusu, kuralın yazılı olduğu metindir. Yorum yapacak olan kişi, kuralın yazıldığı metni okuyarak bu metinden bir anlam çıkarmaya çalışır. Bu kapsamda yapılan eylem, hukuk kuralının yorumlanması değil, kuralın dile getirildiği metin olmaktadır. Bir diğer dikkat çekici nokta ise yorumun kişisel niteliğidir.Hukukta yorum yöntemleri nelerdir?
Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.
Amacsal yorumu nedir?
Amaçsal yorumla biz yasa koyucunun ve yasanın amacını inceleyebiliriz. Uyuşmazlıkların çözümünde menfaatler dengesi önemlidir. Yasanın hangi menfaate önem verdiğine amaçsal yorum metoduyla ulaşılabilir. Özellikle lafzi yorum metodunun yetersiz kaldığı yerlerde amaçsal yorum önemini artırmaktadır.
Uygun yorum ilkesi nedir?
ulusal mahkemeler, ulusal hukuk uyarınca takdir yetkisi olduğu ölçüde, direktifin uygulanması için kabul edilen mevzuatı [Birlik] hukukunun gerekliliklerine göre yorumlayacak ve uygulayacaktır.”Soyut kural nedir?
Hukuk kuralları soyut ve geneldir.Soyut demek bir dava ile ilişkilenmemiş olması ,yani kitaptan mahkemeye inmemiş olmasıdır. Genel demek herkese uygulanmasıdır. Hukuk kuralları “sonsuz” denince, değiştirilene kadar geçerli kalmasını anlayacağız.Değiştirilmediği sürece sonsuza kadar geçerlidir yani.
Kanunlaştırma yöntemleri nelerdir?
Kanunlaştırma Yöntemleri: 1- Kazuistik Yöntem: Amaç, ortaya çıkabilecek her türlü uyuşmazlığı önceden düşünerek, her biri için ayrı ayrı, ayrıntılı çözüm üretmektir. 2- Soyut Yöntem: Amaç, ayrıntılar üzerinde durmadan genel tanımlar ve ilkeler ortaya koyup, bunları hükmün kapsamına giren olaylara uygulamaktır.
özel kanun ya da özel kural ya da özel hüküm. aynı kanun içinde özel kural – genel kural ilişkisi değil kural – istisna ilişkisi görülür. bu nedenle kanaatimce kastedilen özel kanundur. lex specialis, lex generalis ile aynı konuyu düzenlemiş ise lex specialis dikkate alınır.
Kazai yorum nedir?
Eski Türkçe bir kelime olan “kaza” davaların görülme, hüküm verilme işi anlamına gelir. Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.