AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukukta sucun maddi unsurlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hukukta suçun maddi unsurları nelerdir?​

Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Bu unsurlar şunlardır: Fiil, netice, fiil ile netice arasında nedensellik bağı. Fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller de bu kapsamda ele alınır.
Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suç değildir.?
Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez kendiliğinden soruşturma yapmak ve suçun işlendiği kanaatindeyse kamu davası açmak zorundadır. Dolandırıcılık suçu için şikayet süresi yoktur.
Dolandırıcılık suçunun unsurlarından olan hile?
Dolandırıcılık suçunun unsurlarından olan hile, nitelikli bir yalandır. Hile teşkil eden yalan belli ölçüde ağır ve yoğun olmalı, ustaca sergilenerek mağdurun yalanı kontrol ihtimaline imkan vermemelidir.

Herhangi bir kurum ve kuruluş zararına dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi gerekir?​

Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için fiilin kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlığına zarar vermek maksadıyla işlenmesi gerekir. Zarar vermek, kamu kurumundan hakkı olmayan bir parayı almak ya da bir borcu geri vermemek şeklinde olabilir.
Nitelikli dolandırıcılık suçu ile cezalandırılmıştır.?
“…Sanık, mağdurun hesabından para çekmek için mağdura ait sahte nüfus cüzdanı ibraz etmiş, fotokopi çeken banka görevlisi şüphelenerek ilgili şubeden teyit aldığında nüfus cüzdanının sahte olduğu ortaya çıkmıştır. Sanık, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçu nedeniyle cezalandırılmıştır.

Sırf hareket suçları nelerdir?
Tamamlanması için neticenin aranmadığı bu tür suçlara “sırf hareket suçları” denir. Örneğin intihara yönlendirme (m. 84), cinsel saldırı (m. 102), tehdit (m. 106), konut dokunulmazlığını ihlal (m. 116), hakaret (m. 125), hırsızlık (m. 141)…

Suça iştirak kaç yıl?​

1) Suçun işlenmesine yardım eden kişiye, işlenen suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi hâlinde, onbeş yıldan yirmi yıla; müebbet hapis cezasını gerektirmesi hâlinde, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hâllerde cezanın yarısı indirilir.
Fikri içtima nedir örnek?
tck m. 44’te düzenlenen fikri içtima (farklı neviden) ile kastedilen, tek bir fiille birden fazla farklı suça sebebiyet vermektir. örneğin, failin bir evin camını kırmak için taşı fırlatması ve taşı kıran camın içerideki kişinin de yaralanmasına sebep olması.
Kasten işlenen suçlar nelerdir?
Kasten İşlenebilen Suçlar

Suçluyu saklamanın cezası nedir?​

Suç Üstlenme ve Suçluyu Kayırma Suçunun Cezası Suçluyu kayırma suçunun cezası şu şekildedir: Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md.283/1).
Azmettirmek suçu nedir?
Azmettirme, belli bir suçu işleme hususunda henüz bir fikri olmayan bir kişinin başkası tarafından bu suçu işlemeye karar verdirilmesidir. İzlenen suç politikasının gereği olarak, azmettirenin suçun kanundaki cezası ile cezalandırılacağı kabul edilmiştir.
Adli suçlar neler?
Hırsızlık suçu
 
Geri
Üst