AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukukta inceleme nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hukukta inceleme nedir?​

Mahkeme ön incelemede; dava şartlarını ve ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak belirler, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanması için gereken işlemleri yapar, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda onları sulhe veya arabuluculuğa teşvik …

Duruşmalı inceleme ne demek?​

Duruşmalı inceleme ne demek?
Kanun hükmüne göre “Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.

On incelemede karar verilir mi?​

Yasa’nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.

Ön incelemeden sonra ne olur?​

Ön incelemeden sonra ne olur?
Tahkikat: Ön incelemeden sonra tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat ön inceleme tutanağı ile yürür. İddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşamadır. Tahkikat, bunun için belirli olan oturum (celse)da yapılır.

Dosyanın incelemeye alınması ne demek?​

İncelemede: Genel olarak dosyanın tetkik hâkim tarafından incelenmesi, müzakere, karar sonucunun verilmesi, karar bilgilerinin ve ilamının dosyaya kaydedilmesi veya posta biriminde dosyanın kapatılmayı beklemesi aşamalarından birinde olduğunu göstermektedir.

Ön inceleme duruşmalı olmak zorunda mı?​

Ön inceleme duruşmalı olmak zorunda mı?
6100 sayılı HMK’nın 137. maddesinde, ön incelemenin kapsamı, …nın 138. maddesinde ön inceleme aşamasında dosya üzerinden dava şartları ve ilk itirazlar hakkında verilecek kararlar, …nın 139. maddesinde, ön inceleme duruşmasına davet, …nın 140. maddesinde ise, yapılması zorunlu olan ön inceleme duruşması düzenlenmiştir.

Ön inceleme duruşmasız yapılır mı?​

Ön inceleme duruşması duruşmasızda yapılabilmektedir. Hakimin dosya incelemesi sonucu herhangi bir duruşma yapmadan evrak üzerinden karar verebilecek bir durumu varsa, hakim derhal dosya üzerinden karar verebilmektedir.

Ön incelemede ne yapılır?​

Ön incelemede ne yapılır?
Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar ile sınırlı olmak üzere tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma, keşif yapma ve yemin teklif etme gibi işlemler yapılabilir, ancak tahkikata yönelik işlemler yapılamaz.

Ön inceleme duruşmasında karar çıkar mı?​

Bir başka deyişle ön inceleme duruşmasında verilecek kararlar usule ilişkin kararlar ile sınırlı olup, davanın esası hakkında (feragat, sulh, kabul gibi davayı sona erdiren taraf işlemleri hariç) karar verilemez.

Dosya ön incelemede ne demek?​

Dosya ön incelemede ne demek?
Ön İncelemede: Dosyanın ön inceleme aşamasında olduğunu göstermektedir (duruşmalı dosyalarda duruşma bilgilerinin kayıt, davetiye çıkarılması; ceza dosyalarında tebliğname tebliğ vb. işlemler bu aşamada yerine getirilmektedir).

Incelemede olan dosya ne zaman sonuçlanır?​

Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir.

Dosya durumu incelemede ne demek?​

Dosya durumu incelemede ne demek?

Ön incelemede karar çıkar mı?​

Ön inceleme aşaması ne zaman başlar?​

Ön inceleme aşaması ne zaman başlar?
Böylelikle, yeni düzenleme ile iki haftalık kesin süre, ön inceleme duruşmasından sonra değil, ön inceleme duruşmasının davetiyesinin tebliği ile başlamaktadır. Bu nedenle tarafların, delillerinin sunulması ile ilgili zamanlamaya çok daha fazla dikkat etmeleri ve delillerini erken sunmaları gerekmektedir.

Incelemede ne demek?​

Hukuk dava dosyası on inceleme ne kadar sürer?​

Hukuk dava dosyası on inceleme ne kadar sürer?
Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verilir.

Yargıtay ön inceleme ne demek?​

Ön inceleme aşamasından sonraki aşama nedir?​

Ön inceleme aşamasından sonraki aşama nedir?
İlk aşama, davanın açılması ve dilekçelerin verilmesi aşamasıdır. İkinci aşama, ön inceleme aşamasıdır. Üçüncü aşama, tahkikat aşamasıdır. Dördüncü aşama, tahkikatın sona ermesi ve sözlü yargılama aşamasıdır.
Aslında her ne kadar ön inceleme duruşması olarak adlandırsak da ön incelemenin duruşmasız yapılması da mümkündür. Mahkemenin ön inceleme yapmasının amacı delillerin toplanması ve tahkikat aşamasına geçmeden önce uyuşmazlığın türünü belirlemek ve tarafları sulhe teşvik etmektir.

Iş mahkemesi ön inceleme duruşmasında ne olur?​

Ön İnceleme Duruşmasının İşleyişi Nasıldır? “(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.

Dosya inceleme ne kadar sürer?​

Dosya inceleme ne kadar sürer?
Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Hukuk yargılamasında ön inceleme aşamasından sonraki aşama nedir?​

 
Hukukta inceleme, bir davanın farklı aşamalarında yapılan işlemleri ve değerlendirmeleri kapsayan bir süreçtir. İnceleme süreci iki ana aşamadan oluşur: ön inceleme ve duruşmalı inceleme.

Ön inceleme aşamasında, mahkeme dava şartlarını belirler, ilk itirazları inceler, uyuşmazlık konularını tam olarak tespit eder, tarafların delillerini sunmaları için gerekli işlemleri yapar ve sulhe teşvik eder. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği davalarda sulh veya arabuluculuk sürecine yönlendirme de ön incelemenin bir parçası olabilir.

Duruşmalı inceleme ise mahkemenin tarafları dinlediği, iddia ve savunmaları çerçevesinde anlaşılan ve anlaşılamayan konuları tespit ettiği bir aşamadır. Mahkeme ön incelemede verdiği kararlar genellikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkındadır. Ön inceleme duruşmasında usule ilişkin kararlar alınır, davanın esasına ilişkin (feragat, sulh, kabul gibi dava sonlandırma işlemleri dışında) karar verilmez.

Ön inceleme aşamasından sonra tahkikat aşamasına geçilir. Bu aşamada iddia, savunmalar ve deliller titizlikle incelenir, ve yargılamanın en uzun süren aşamasıdır. Dosyanın incelenmeye alınması, dosyanın hukuki ve somut verilerinin değerlendirilmesi, mahkemece karar verilmesi ve kararın dosyaya kaydedilmesi anlamına gelir.

Dosyanın incelemeye alınması genel olarak dosyanın tetkik edildiği ve kararın verildiği aşamayı ifade eder. Ön inceleme duruşması, yasal düzenlemelere uygun olarak yapılması gereken bir aşamadır ve usule ilişkin hususlar bu aşamada ele alınır.

Ön inceleme duruşmasının duruşmasız yapılması da mümkündür. Hakim dosya incelemesi sonucunda duruşma yapılmadan karar verebilecek durumları değerlendirir ve kararını dosya üzerinden verebilir. Bu durumun gerçekleşmesi duruşma yapılmasını gerektirmez.

Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar ile sınırlı olmak üzere delillerin sunulması, belge incelemesi, tanık dinlenmesi gibi işlemler gerçekleştirilir. Ancak tahkikata yönelik işlemler ön inceleme aşamasında yapılmaz.

Hukuk yargılamasında dosyanın incelemesi ve sonuçlanması süreci, mahkemeden mahkemeye farklılık gösterebilir. Yargıtay gibi üst mahkemelerde dosya incelemesi genellikle uzun zaman alır. Dosyaların incelenme süreleri genellikle belirli standartlara göre şekillenir ve dosyanın karmaşıklığına göre değişebilir.
 
Geri
Üst