- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hukukta ayni ne demek?
Tıpkı, benzer anlamına gelen aynı kelimesinden farklı olarak, ayni ayın yani maddi varlığın sahibi, mal ile ilgili olan anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak ayni “eşya şeyleri” tanımlar ve eşya hukukunun temelini oluşturur. Ayni haklar sınırlı ve sınırsız ayni haklar olarak ikiye ayrılır.Gayrimenkul ayni ne demek?
Taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde hakkın sahibine egemenlik yetkisi veren, herkese karşı ileri sürülebilen haklar bütününe ayni hak denir. Roma hukukunda ortaya çıkmış bu kavram, Türk Medeni Kanunu kapsamında da koruma altına alınmıştır.Ayni haklar aksi kararlaştırılmadığı sürece devredilebilir ve mirasçılara intikal edebilir. Ayni haklar bakımından hak sahiplerine en geniş yetkileri veren sınırsız ayni hak, mülkiyet hakkıdır.
Ayni hak Tesisi ne demek?
ayni hak tesisi ne demektir Haberi Sınırlı ve sınırsız ayni haklar olarak ikiye ayrılan ayni hak tesisi kısaca; Eşya hukukunda, mülkiyet başta olmak üzere sahip olma hakkı olarak karşımıza çıkıyor.
Ayni talep ne demek?
Ayni Hak, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde “Taşınır veya taşınmaz üzerinde doğrudan doğruya egemenlik yetkisi veren ve herkese karşı ileri sürülebilen haklar.” şeklinde tanımlanmıştır. Ayni haklardan bazıları sahibine tam ve sınırsız yetkiler tanıdıkları halde, bir kısmının tanıdığı yetkiler sınırlıdır.
Ayni olarak ödemek ne demek?
Para olarak değil de mal veya hizmet olarak verilen yardıma ayni yardım denilmektedir. Yardımın nakit yerine mal ile karşılanması durumu ayni yardımı ifade etmektedir. İşverenlerin, işçilerinin sosyal veya kişisel bir ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığı yardımlar da ayni yardımlar olarak nitelendirilmektedir.Ayni hakların türleri nelerdir?
Bu haklar ise üç çeşittir; irtifak hakları, rehin hakları ve taşınmaz yükü.İktisabı bakımından tesisen halefiyetle, cüz’i olarak kurulan bir haktır. Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alır.
Ayni haklar nelerdir?
Tam aynî hak konusu eşya üzerinde aynî nitelikte başka hakların da kurulabilmesi için geçerlilik kazandırılmıştır. Böylece aynı eşyanın birden fazla kişiye hak ve menfaat sağlamasına imkân sağlanmıştır. Bu haklar ise üç çeşittir; irtifak hakları, rehin hakları ve taşınmaz yükü.
Ayni ve şahsi hak sahibi ne demek?
Şahsi haklar bir eşya üzerinde ayni haklara, yani o eşya üzerinde doğrudan doğruya egemenlik hakkına işaret eder. Ayni hakka sahip olan kişinin bunu başkasının kullanımına belli koşullar ile izin vermesi durumunda oluşabilecek hukuki durumlarda bir ayni hak sahibi ve karşı taraf olarak bir borçlu taraf oluşmuş olur.
Özel haklar nelerdir örnekleri?
Özel Nitelikli Kamu Hakları: Belli kişilerle kamu kuruluşlarındaki ilişki sonucu olarak ortaya çıkan haklardır. Memurun doğum izni, yıllık izi gibi haklar. Genel Nitelikli Kamu Hakları: Vatandaşlara sağlanan haklardır. 3 başlık halinde incelenmektedir. Kişi Hakları: Özel hayatın gizliliği, din ve vicdan özgürlüğü vs.Özel haklar kaça ayrılır?
özel haklar, özel hukuktan doğan haklardır. Kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından doğan haklardır. Bu haklara medeni haklar da denir. Mutlak haklar ve nisbi haklar olmak üzere ikiye ayrılır.Ayni yardım, kişilere parasal olarak değil ama mal ya da hizmet temini ile yardım etmek anlamına gelir. Nakdi yardım ise, maddi anlamdaki zor durumdaki kişilere parasal olarak yardım edilmesini ifade ediyor.