- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 227.894
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hukuki güvenliği kim sağlar?
Bireyin devlete güven duyması, ancak hukuki güvenliğin sağlandığı bir hukuk devleti düzeninde mümkün olabilecektir. Anayasada öngörülen temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ve insan haklarının insan hayatına egemen kılması için Devlet, bireylerin hukuka olan inançlarını ve güvenlerini korumakla yükümlüdür.”Hukuki güvenlik ilkesi ne demek?
Hukuki güvenlik ilkesi, hukuk kurallarının belirli, istikrarlı ve öngörülebilir olması, bireylerin bu kuralların kendilerine uygulanması sırasında idarece gerçekleştirilen tüm işlem ve eylemlerde devlete güven duymaları ve bu güvenin hukuk tarafından korunması olarak tanımlanabilir.
Kazanılmış haklara saygı ilkesi nedir?
Kazanılmış haklara saygı ilkesi, hukukun genel ilkelerinden birisi olup, hukuk güvenliği ilkesinin bir sonucudur. Kazanılmış bir haktan söz edilebilmesi için bu hakkın, yeni kanundan önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerekir.
Hukuk kurallarını bağlayıcı olarak yorumlama yetkisi kime aittir?
Yasama organı, hukuk kuralını oluşturan kişi ya da makamdır. Bu yorum metoduyla, kuralın anlamını bizzat o kuralı koyan organ açıklığa kavuşturmaktadır.Hukuk devleti ilkesi kanun devleti olarak da ifade edilebilir mi?
Kanun devleti ve hukuk devleti aynı şey değildir. Bu iki kavram asla birbirine karıştırılmamalıdır. Devlet mekanizmasını elinde bulunduran siyasal güçler, parlamentoda çoğunluğa bağlı kalarak kanun çıkarır ve bu kanun yoluyla istenildiğini elde ederek kurgulanan hedefe ulaşma imkanı sağlanır.
Hukuki güvenlik ilkesi neyin yansıması olarak kabul edilir?
Hukuk devletinin hukuki güvenlik ilkesi, herkesin bağlı olacağı hukuk kurallarını önceden bilmesi, tutumunu ve davranışlarını buna göre güvenle düzene sokabilmesi anlamına gelir. Kişilerin davranışlarını düzenleyen kurallar onlara güvenlik sağlamalıdır.
Işlem güvenliği ilkesi nedir?
yapılan hukuki işlemin geçerli ve bağlayıcı olduğuna dair tarafların ve üçüncü kişilerin duyduğu güvenin korunmasını ifade eder.Hukukun yorumlanması nasıl olur?
Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.