AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukuk tuzel kisilik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hukuk tüzel kişilik nedir?​

Tüzel kişi, hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan oluşum. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır.

Tüzel kişiler suç faili olabilir mi?​

Tüzel kişiler suç faili olabilir mi?
Türk Ceza Kanunu’nun 20. maddesi ve gerekçesinden de anlaşılacağı üzere ancak gerçek kişiler bir suçun faili olabileceklerdir. Tüzel kişiler ise hiçbir suçun faili olamayacaklardır.

Tüzel kişilik kazanmak için neler gereklidir?​

Tüzel kişilik. Madde 47 – Başlıbaşına bir varlığı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belli bir amaca özgülenmiş olan bağımsız mal toplulukları, kendileri ile ilgili özel hükümler uyarınca tüzel kişilik kazanırlar. Amacı hukuka veya ahlâka aykırı olan kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanamaz.

Tüzel kişilik nasıl sona erer?​

Tüzel kişilik nasıl sona erer?
Tüzel Kişiliğin Sona Ermesi Tüzel kişiler ya kendiliğinden ya da yetkili organın veya makamın kararıyla sona erebilirler. Bir tüzel kişinin kanunda belirtilen hallerde, başka bir işleme gerek kalmaksızın, kanun gereği kendiliğinden sona ermesine dağılma (infisah) denir.
Tüzel kişilik türleri nelerdir?​
Tüzel kişilerin türleri; anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket, dernekler, vakıflar ve kooperatifler olarak sayılabilir.

Şirket hakkında suç duyurusunda bulunulabilir mi?​

Şirket hakkında suç duyurusunda bulunulabilir mi?
Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Müşteki (şikayetçi), gerçek kişi olabileceği gibi şirket, vakıf, dernek vb. gibi bir tüzel kişi de olabilir.

Tüzel kişilerin kişilik hakları nelerdir?​

Türk Medeni Kanunu’na göre tüzel kişiler, yaratılış gereği insana özgü olan haklardan başka bütün haklara sahiptirler. O halde, tüzel kişiler sosyal kişilik değerlerine sahiptir; onların da bir ismi, toplum içinde saygınlığı, özel ve gizlilik alanı, ticari itibarı vardır ve bu kişilik değerleri de korunmalıdır[3].

Tüzel kişiler nasıl kurulur?​

Tüzel kişiler nasıl kurulur?
Kamu tüzel kişileri, Anayasa’nın 123. maddesi gereğince kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulabilirler. Şayet bir tüzel kişi kanun veya Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kurulmuş ise o kurum kamu tüzel kişisidir. Birinci koşul; tüzel kişi kanunla veya cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulmalıdır.

Tüzel kişiler hak ehliyetini ne zaman kazanır?​

Hak Ehliyeti Ne Zaman Başlar? Kişiler doğumları itibariyle hak ehliyetine sahip olmakla birlikte sağ doğmak şartı ile anne karnındaki cenin için de hak ehliyeti söz konusudur. Tüzel kişiler için hak ehliyetinin başlangıcı, kanuna göre kuruluş işlemlerinin tamamlanması ile başlar.
 
Hukuk tüzel kişiliği, birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi gibi kabul edilen bir oluşumdur. Tüzel kişiler, belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere örgütlenmiş, haklara sahip olabilen ve borç/alacak ilişkilerine girebilen varlıklardır.

Tüzel kişilik kazanmak için örgütlenmiş kişi toplulukları ve belirli bir amaç için örgütlenmiş mal toplulukları, kendileriyle ilgili özel hükümlere uygun olarak tüzel kişilik kazanırlar. Ancak hukuka veya ahlaka aykırı olan yapılar tüzel kişilik elde edemezler.

Tüzel kişilik, ya kendiliğinden sona erebilir ya da yetkili organın veya makamın kararıyla sonlandırılabilir. Kanunda belirtilen durumlarda, tüzel kişilik kanun gereği kendi kendine sona erer.

Tüzel kişilerin çeşitleri arasında anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket, dernekler, vakıflar ve kooperatifler gibi yapılar bulunmaktadır.

Şirketler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir. Suçtan mağdur olan gerçek kişi veya tüzel kişiler (şirketler, vakıflar, dernekler vb.) suç duyurusunda bulunabilirler.

Tüzel kişiler, insanlara özgü hakların yanı sıra birtakım haklara da sahiptirler. Örneğin, Türk Medeni Kanunu'na göre tüzel kişilerin de isimleri, saygınlıkları, ticari itibarları gibi sosyal kişilik değerleri bulunmakta ve bu değerler korunmalıdır.

Tüzel kişiler kamu tüzel kişisi olarak Anayasa veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulabilir. Tüzel kişilerin hak ehliyeti, kanuna göre kuruluş işlemlerinin tamamlanması ile başlar.

Herhangi bir konuda daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz bana sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst