Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hukuk kurallarinin catismasi durumunda ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.302
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hukuk kurallarının çatışması durumunda ne olur?​

Aralarında hiyerarşi bulunan iki norm arasında bir çatışma olduğunda üstteki kanun uygulanır. Normlar hiyerarşisinde aynı düzeyde yer alan ve birbiriyle çatışan iki kuralın varlığı durumunda sonraki tarihte kabul edilmiş kural esas alınır.

Normların çatışması nedir?​

Normların çatışması nedir?
Bu bağlamda norm çatışması, bir normun uygulanmasının diğer bir normu ihlal etmesi olarak tanımlanmış ve uygulanan iki bağımsız normun davranış koşullarının aynı olup olmamasını esas alan bir sınıflandırma ortaya konmuştur. Davranış koşulları aynı olan iki norm arasındaki çatışma mantıki çatışmadır.

Önceki tarihli özel kural ile sonraki tarihli genel kuralın çatışması halinde hangisi uygulanacaktır?​

(3) Önceki tarihli genel nitelikli üst kanun hükmüyle sonraki tarihli ve özel nitelikli alt kanun hükmü çatışırsa genel nitelikli üst kanun uygulanır.

Yazılı hukuk kuralları nasıl ifade edilir?​

Yazılı hukuk kuralları nasıl ifade edilir?
Yazılı hukuk toplumun ortak çıkarlarını korumak amacıyla, yetkili organlar tarafından yürürlüğe konulan metinlere denir….Yazılı Hukuk Kuralları
- Anayasa,
- Uluslararası Antlaşmalar,
- Kanunlar,
- Kanun Hükmünde Kararnameler,
- Tüzükler,
- Kaide-Kararnameler,
- Yönetmeliklerdir.
Bir hukuk kuralının ne kadar süre yürürlükte kalacağı belirtilmişse süre sonunda ne şekilde yürürlükten kalkar?​
Eğer bir kanunun ne kadar süreyle yürürlükte kalacağı belirtilmişse sürenin sona ermesi ile kanun yürürlükten kalkar. Böyle bir süre yoksa ve yeni bir kanun yürürlüğe girdi ise eski kanun yürürlükten kalkabilir.

Önceki kanun ilkesi nedir?​

Önceki kanun ilkesi nedir?
o Önceki kanun özel, sonraki kanun genel nitelikte ise yeni olan genel kanun, özel olan eski kanunu yürürlükten kaldırmaz. özüyle değindiği bütün konularda uygulanır”. Yani hukuk uygulayıcısı olan hâkimlerin, kanunu sözüyle ve özüyle yorumlayıp somut olaya uygulamaları gerekmektedir.

Her norm bir yasak içerir mi?​

Hepsinde Emir, Yasak ve İzinler vardır.

Normal hiyerarşi ne demek?​

Normal hiyerarşi ne demek?
Normlar hiyerarşisi hukukun yazılı kaynakları arasında bulunan astlık üstlük ilişkileridir. Normlar hiyerarşisi hukukun asıl kaynakları içinde yer alan yazılı kaynakların hiyerarşi sırasını belirterek hangi yazılı kaynakların öncelikli olduğunu göstermektedir.
 
Normların çatışması durumunda ortaya çıkan çeşitli durumları ve çözüm yollarını açıklamışsınız. Özellikle normlar arasındaki hiyerarşi ve çatışma durumlarında hangi kuralın uygulanacağına dair net bilgiler vermişsiniz. Ayrıca yazılı hukuk kurallarının nasıl ifade edildiği ve yürürlükten kaldırılma süreçleri gibi önemli konular hakkında da bilgilendirme yapmışsınız. Normlar arasındaki çatışmanın çözümüne yönelik olarak önceki kanun ilkesi ve normal hiyerarşi kavramlarını da açıklamışsınız. Son olarak, normların içerdiği emir, yasak ve izinler ile ilgili bilgi vererek konuya detaylı bir şekilde yaklaşmışsınız. Verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı ve açıklayıcı oldu, teşekkürler!
 
Geri
Üst