AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukuk i aile Kararnamesi ile hangi mahkemelerin yargi yetkisine son verilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.880
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hukuk ı aile Kararnamesi ile hangi mahkemelerin yargı yetkisine son verilmiştir?​

Özellikle küçüklerin velileri tarafından belli bir yaştan önce evlendirilememesi, nikâh akdinde kadının tek eşlilik şartını ileri sürebilmesi, kadınların kocalarından mahkeme kararıyla boşanabilmeleri ve cemaat mahkemelerinin yargı yetkisinin iptaliyle yargı birliğinin sağlanması buna örnek gösterilebilir.

Hukuki aile Kararnâmesi ne zaman?​

sonucunda Osmanlı aile hukukunun ilk modern kanunu olma özelliğini taĢıyan Hukuk-ı Aile Kararnamesi‟ni hazırlamayı baĢarmıĢ ve kararname, 8 Muharrem 1336/25 Ekim 1917 tarihinde yürürlüğe girmiĢtir.

Mecelle de aile hukuku var mı?​

Mecelle de aile hukuku var mı?
Bu dönemde fıkıh esaslarına dayalı olarak 1869-1876 yılları arasında hazırlanan en önemli kanun, “Mecelle-i Ahkâm’ı Adliy- ye”dir. Ancak Mecelle’de esas itibariyle borçlar hukuku kuralları, kısmen de eşya ve usul hukuku kuralları yer almakta; kişiler, aile ve miras hukukuna ilişkin hükümler bulunmamaktaydı4.

Mecelle ne zaman?​

Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye (Osmanlıca: مجلۀ احكام عدلیە) veya kısaca Mecelle, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenen İslami özel hukuk (medeni hukuk) kuralları kodeksidir.

Mecelle de hangi konular var?​

Konuları arasında Büyu, İcar (kira), Kefalet, Havale, Rehin, Emanet, Hibe, Gasp ve İtlaf, Hacir, İkrah ve Şuf’a, Enva-ı Şirket (ortaklık çeşitleri), Vekâlet, Sulh ve İbra, İkrar (borcu kabul etme), Dava, Beyyinat ve Tahlif (kanıt ve delil), Kaza (yargı) yer almaktadır.

Mecelle hangi padişah döneminde yazıldı?​

Mecelle hangi padişah döneminde yazıldı?
Cevdet Paşa, s. 136. Cevdet Paşa, s. 138. Cevdet Paşa, s. 140. Görüldüğü üzere, Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye’nin kitaplarının çoğu padişah Abdülaziz zamanında, bir bölümü de padişah II. Abdülhamit zamanında yürürlüğe girmiştir.
Mecelle ne zamana kadar uygulandı?​
Türk Medeni Kanunu’na ek olarak çıkarılan 864 sayılı Tatbikat Kanunu’nun 43. maddesiyle 4 Ekim 1926’da Mecelle yürürlükten kaldırılmıştır.
Mecelle hangi dönemde kabul edilmiştir?​
 
Hukuk-ı Aile Kararnamesi ile birlikte hangi mahkemelerin yargı yetkisine son verildiği konusunda detaylı bilgiyi paylaşmak isterim. Kararname, özellikle küçüklerin evlendirilememesi, kadınların tek eşlilik şartını savunabilmesi, kadınların mahkeme kararıyla boşanabilmesi gibi önemli değişiklikleri getirerek cemaat mahkemelerinin yargı yetkisini iptal etmiştir. Bu değişikliklerle yargı birliğinin sağlanması hedeflenmiştir.

Hukuk-ı Aile Kararnamesi, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk modern aile hukuku kanunu olma özelliğini taşımaktadır. 8 Muharrem 1336/25 Ekim 1917 tarihinde yürürlüğe giren kararname, aile hukukunda önemli değişikliklere yol açmıştır.

Mecelle-kısa adıyla Mecelle-i Ahkâm'ı Adliye, Osmanlı İmparatorluğu'nda fıkıh esaslarına dayalı olarak hazırlanan önemli bir kanundur. Ancak Mecelle mainly consisted of rules of debt law, partly rules of property law, and procedural law; it did not include provisions on personal status, family, and inheritance law.

Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenmiş, İslam hukuku kurallarının derlendiği bir hukuk metnidir.

Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Büyū, Icār (kira), Kefalet, Havāle, Rehīn, Amanet, Hibā, Gasp ve İtlāf, Hacir, İkrāh ve Şuf'a, Enva-ı Şirket (ortaklık tipleri), Vekālet, Sulh ve İbra, İkrār (borcu kabul etme), Dava, Beyyinat ve Tahlif (kanıt ve delil), Kazā (yargı) gibi konuları kapsamaktadır.

Mecelle-i Ahkam-ı Adliyye, II. Abdülhamit döneminde de uygulanmış olup, Türk Medeni Kanunu'na ek olan 864 sayılı Tatbikat Kanunu ile 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Geri
Üst