- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 227.984
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hukuk Felsefesi ve sosyolojisi nedir?
hukuk felsefesi ve sosyolojisi, birçok alt başlığı içerisinde barındıran bir alandır. bu alana dair yapılan tanımlamaların hepsi ya ideal ya da maddi kökenlidir. yani genel felsefedeki idealizm, materyalizm karşıtlığı burada da etkilidir.Hukukun toplumsal işlevi nedir?
Bu tanımdan, hukukun üç ayrı fonksiyonu yerine getirdiğini görmekteyiz. Bu fonksyonlar düzen, pratik yarar ve adalettir. Düzen fonksiyonu; Hukukun bu fonksiyonu ile anlatılmak istenen, hukukun toplumsal yaşamı düzenleyip insanların barış ve güvenlik içinde bir arada yaşamalarını sağlamaktır.Sosyolojik manada hukukun işlevi nedir?
Hukuk sosyolojisi yeni ilkeler yaratmaz, yaratılan ilkelerin gelişimine katkıda bulunur onları düzenler. Hukuk bilimiyle etkileşim, işbirliği ve yardımlaşma halindedir. Bunun nedenini ise sosyologların, kurumsal gerçekliği ön planda tutmalarıdır.
Hukuk sosyolojisi hangi açılardan incelenir?
Hukuk Sosyolojisinin amacı, hukukçuya uğraş konusu olan hukukun kural ve ide boyutları dışında kalan toplumsal yönünü göstermek; hukukun toplumsal yaşamdan nasıl doğup geliştiğini, etkilendiğini ve bunun yanı sıra toplumsal yaşamı nasıl etkilediğini anlatmaktadır.Hukukun işlevi ve amacı nedir?
Hukukun en başta gelen işlevi kişilere geleceği öngörme imkânı ve keyfiliğe karşı güvenlik sağlamasıdır. Önceden ilân edilmiş, herkes için geçerli olan bağlayıcı kurallar sayesinde, kendi iş-güçleri, projeleri olan kişiler geleceklerini öngörebilir ve planlayabilirler.Bir hukuk kurallarının somut bir olaya uygulanması nedir?
Kanunun uygulanması demek soyut hukuk kurallarının somut olaya uygulanması demektir. Böyle bir uygulamada, hukuk kuralı (büyük önerme); somut olay (küçük önerme) ve vargı (sonuç) anlamına gelir.
Hukuk sosyolojisine neden ihtiyaç duyulmuştur?
Sistematik Hukuk Sosyolojisi neyi inceler?
Hukuksal gerçekliğin mikro hukuk sosyolojisi (Gurvitch bunu “sistematik hukuk sosyolojisi” olarak isimlendirir) bölümünde, hukukun asıl- gerçek toplumsal kaynakları ve buna bağlı olarak değişen türleri (hukuk türleri) ile derinlemesine hukuk sosyolojisi incelenmektedir.Rus asıllı Fransız sosyolog Georges Gurvitch in hukuk sosyolojisi anlayışının temelinde hangi kavramlar yatmaktadır?
Gurvitch’in hukuk sosyolojisi anlayışının temelinde “hukuksal çoğulculuk” ve “normatif olgu” kavramları yer alır. Hukuksal çoğulculuk anlayışı hukuk oluşturma gücünün sadece devlete özgü olmadığını kanıtlamaya çalışır.