Hukuk davasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
238.480
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hukuk davası ne demek?​

Yargılıklarca çözümlenmesi gereken uyuşmazlıklar için, yasada gösterilen yöntemine göre açılan ve yapılacak yargılama sonucunda, yargıcın kararıyla yargıya bağlanan uyuşmazlıklara ilişkin istemler.

Para davasına ne denir?​

Kamu davasının temel amacı, suç teşkil ettiği iddia edilen fiile dair maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Maddi gerçek, yaşanmış bir olayın delillerle temsil edilmiş şeklidir.
Dava değeri ne demek?
Hukuk Dairesi’nin 07.12.2020 tarihli bir kararına göre; “Dava değerinin belirlenmesinde taşınmazın dava tarihindeki keşfen saptanacak gerçek değerinin esas alınacağı kuşkusuzdur. Harçlar Kanununun uygulaması kamu düzenini ilgilendirmesi nedeniyle hakim tarafından re’sen gözetilmesi gereken bir husustur.
Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Ülkemizde yargı teşkilatları Adli ve İdari Yargı olarak ikiye ayrılır. Adli Yargı Mahkemeleri de Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır. Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır.

Hukuk Mahkemeleri nelerdir?​

Hukuk mahkemeleri şu bölümlere ayrılır:

Davalının olmadığı davalara ne ad verilir?​

Alacak davaları, tazminat davaları gibi. Bir hukuki bağın var olup olmadığının tespit edildiği davalara tespit davaları denir.
Kamu davası açılırsa ne olur?
Delillerin toplanması ve değerlendirilmesi ile beraber açılan kamu davası kapsamında, eğer herhangi bir suç teşkil edilmemiş ise o vakit ceza verilmez. Fakat davalının suçu tespit edilir ise, o zaman suçum mahiyetine göre adli para cezası ve hatta hapis cezası söz konusu olabilir.
Dava değerine ne yazılır?
a) Mahkemenin adı. b) Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri. c) Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. ç) Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri.
Birinci görüşe göre; taraflar dava konusunun değeri üzerinde anlaşılıyorlar ise hakim bununla bağlıdır. Eğer anlaşamazlarsa, dava konusunun değeri mahkeme resen belirleyecek. İkinci görüşe göre; taraflar anlaşsa dahi dava konusunun değerini mahkeme resen belirler.
Dava Konusu Hakkın Niteliğine Göre Dava Çeşitleri
Dava aşamaları nelerdir?
Bu sorumuzun cevabı olan dava aşamaları, genel çerçevesiyle şu şekildedir :
Asliye hukuk mahkemesi hangi suçlara bakar?
Mahkemenin görevleri HMK’nın 2.maddesinde açıkça sayılmış olup iş bu kanuna göre; dava konusunun miktarına ve değerine bakılmaksızın mal varlığına ilişkin davalarda, şahıs varlığına ilişkin davalardan ve kanunda aksi belirtilmedikçe sulh hukuk mahkemelerinin görevi dışında kalan diğer iş ve davalarda asliye hukuk …

Içtinap davası nedir?​

Tespit davası, bir hukuki ilişkinin veya hakkın varlığını, yokluğunu veya belgenin sahte olup olmadığı konusunun mahkeme kararıyla saptanmasıdır.

Dava, bir hakkın, devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılmasıdır. Dava; asli (başlıbaşına bir iddia olup, başka bir davayla ilgisi bulunmayan) ve feri (asıl davanın teferruatından olarak, diğer bir şey hakkında hüküm verilmesinin istenilmesi) olur.

Dava şartı yokluğu ne demek?​

Dava şartlarından biri olmadan açılan dava da açılmış sayılır, yani derdesttir. Ancak mahkeme dava şartlarından birinin bulunmadığını tespit edince, davanın esası hakkında inceleme yapamaz; davayı dava şartı yokluğundan (usulden, mesmu olmadığından) reddetmekle yükümlüdür.
Dava ön şartları nelerdir?
Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.
Hukuk davaları neler?
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, el atmanın önlenmesi davaları, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, işçilik davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi davalar özel hukuk alanındaki başlıca davalardır.

Hukuk davası ne kadar sürer?​

Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.
 
Geri
Üst