- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hukuk davaları ile ceza davaları arasındaki farklar nelerdir?
Hukukun genel tanımı Ceza ve İdari davaları kapsasa da hukuk davası dendiğinde hukukun genel tanımından bağımsız olarak Ceza ve İdari dava dışındaki davalar kastedilmektedir. Konusu suç teşkil eden ve devletin yargılama yetkisini kullandığı, yargılamanın Ceza Muhakemesi Kanununa göre yapıldığı davalar Ceza davalarıdır.Hukuk davası ceza davasını bekler mi?
Kimine göre de, hukuk mahkemesindeki yargılama (ceza davasına oranla) daha ileri bir aşamada ise, hukuk mahkemesi, ceza davasının sonucunu beklemeden davayı sürdürmelidir. Örneğin, hukuk mahkemesi senetle ilgili sahtelik davasında bilirkişi incelemesi yaptırmış ise, ceza davasının sonuçlanmasını beklememelidir.Suç ve haksız fiil arasındaki farklar nelerdir?
Suç ve haksız fiil arasındaki farklar nelerdir?Her suç, haksızlık teşkil eden bir insan hareketi (davranışı) olması nedeniyle, haksız fiil oluşturmaktadır. Buna karşılık, her haksız fiil suç teşkil etmez.
Ceza dosyasındaki kusur oranı hukuk hakimini bağlar mı?
Hukuk hakimi ceza mahkemesinin beraat kararı ile bağlı olmadığı gibi, ceza mahkemesinin kusurun takdirine ilişkin kararı da hukuk hakimini bağlamaz. Ancak, ceza mahkemesi kararlarıyla bağlı olmamak, ceza dosyasındaki delilleri takdir etmesine ve ceza mahkemesi ile aynı sonuca varmasına engel değildir.Hukuk davaları nedir?
Hukuk davaları: edim davaları, tespit davaları, yenilik doğuran olmak üzere üçe ayrılır: Hak sahibinin, bir şeyin yapılmasını veya yapılmamasını, yani bir ediminin yerine getirilmesini istediği davalara edim davaları denir. Mahkemelerdeki davaların çoğu bu çeşittir. Alacak davaları, tazminat davaları gibi.Hukuk davası sonucu ceza davasını etkiler mi?
Hukuk davası sonucu ceza davasını etkiler mi?Kural olarak, ceza ve hukuk mahkemesi kararları karşılıklı olarak birbirini etkilemez. Çünkü, hukuk ve ceza davalarının yapısı, konuları, amaçları, kanıtları değerlendirme ve yargılama yöntemleri birbirinden farklıdır.
Bekletici mesele yapmak zorunlu mu?
Hukuk sistemimizde kural olarak bekletici mesele yapma zorunluluğu yoktur. Bu konudaki takdir yetkisi mahkemeye aittir. Ancak bazı hallerde bekletici mesele yapılması zorunlu olabilir. Bir sorun kanunda bekletici mesele olarak düzenlenmişse hakimin bekletici sorun yapma mecburiyeti vardır.Hukuk mahkemesinin verdiği karar ceza mahkemesini bağlar mı?
Kural olarak, ceza ve hukuk mahkemesi kararları karşılıklı olarak birbirini etkilemez.Idare mahkemesi kararı ceza Mahkemesini bağlar mı?
Idare mahkemesi kararı ceza Mahkemesini bağlar mı?Bu ise beraatla sonuçlanan ceza yargılamasının aslında idare mahkemeleri açısından mutlak bağlayıcılığa sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Hukuk Mahkemeleri nelerdir?
Hukuk mahkemeleri şu bölümlere ayrılır:- Sulh Hukuk Mahkemeleri.
- Asliye Hukuk Mahkemeleri.
- Özel Kanunlarla Kurulan Diğer Hukuk Mahkemeleri.
- Asliye Ceza Mahkemeleri.
- Ağır Ceza Mahkemeleri.
- Özel Kanunlarla Kurulan Diğer Ceza Mahkemeleri.
Hukuk mahkemesi ceza verir mi?
Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi?
Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi?Yargılama sistemindeki temel taşlardan biri olan Asliye hukuk mahkemesinde genel olarak ceza yargılamaları yapılmaz.