AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukuk birligini saglayan mahkeme hangisi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hukuk birliğini sağlayan mahkeme hangisi?​

Yargıtay’ın başlıca kuruluş amaçlarından biri hukuki denetim yaparak içtihat birliğini sağlamak olmakla birlikte, 1868 yılından bu yana dünyada ve ülkemizde hukuk sistemi oldukça gelişmiş ve yüksek mahkemeler ilave roller de üstlenmeye başlamıştır.

Mahkeme tanımı nedir?​

Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur.

Hukukta mahkeme nedir?​

Hukukta mahkeme nedir?
Mahkemeler devletin yargı görevini yerine getiren bağımsız mercilerdir. İlk derece mahkemeleri de bir uyuşmazlığın çözülmesi için başvurulan ilk mahkemelerdir. Asliye hukuk mahkemesi de bir ilk derece mahkemesi olup çeşitli uyuşmazlıkları inceleyerek karara bağlar. Yazımızda asliye hukuk mahkemelerini açıklayacağız.

Türk islam devletlerinde en üst mahkeme nedir?​

Türk islam devletlerinde en üst mahkeme nedir?
Dîvânü’l-Mezâlim, normal mahkeme kadısının görev ve sorumluluklarından tamamen farklı bir yargı yetkisini yerine getiren bir üst mahkeme konumunda bulunmaktadır. Dîvânü’l-Mezâlim’e öncelikli olarak hükümdar başkanlık ederdi.

Osmanlıda mahkeme ne demek?​

Mahkeme. Osmanlı Devleti’nde adalet işleri: Şer-i mahkemeler, Cemaat mahkemeleri, Konsolosluk mahkemeleri ve 19. yüzyıldan itibaren Batılı tarzda mahkemeler tarafından yürütülmüştür. Davalara kadı bakardı. Kadı’nın hususi konağı mahkeme olarak kullanılmaktaydı.

Özel ihtisas hukuk mahkemeleri nelerdir?​

Belirli kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara veya belirli türdeki uyuşmazlıklara bakmak üzere kanunlarla kurulmuş mahkemelere özel görevli mahkemeler veya ihtisas mahkemeleri denmektedir. Özel görevli mahkemeler ilk derece mahkemesidir.

Sulh Hukuk mahkemesi ne kadar sürer?​

Sulh Hukuk mahkemesi ne kadar sürer?
Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde 497 günde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 547 günde, İş Mahkemesinde 555 günde Aile Mahkemesinde 187 günde, Sulh Hukuk Mahkemesinde 112 günde karara bağlanmıştır.
 
Hukuk birliliğini sağlayan mahkeme genellikle Yargıtay olarak bilinir. Yargıtay, Türkiye'de hukuk sisteminin en üstünde ve temyiz mahkemesi olarak görev yapar. Yargıtay, aynı konularda farklı yerel mahkemeler tarafından verilen kararları denetler ve içtihat birliğini sağlamak amacıyla önemli bir rol oynar. Bu sayede benzer konularda farklı kararlar alınmasının önüne geçilerek hukukun uygulanmasında tutarlılık ve adalet sağlanmaya çalışılır.

Mahkemeler, hukuki anlaşmazlıkları çözmek için yetkilendirilmiş yargı mercileridir. İlk derece mahkemeleri uyuşmazlıkların çözümüne ilk olarak başvurulan mahkemelerdir. Asliye hukuk mahkemesi ise bir tür ilk derece mahkemesi olup çeşitli uyuşmazlıkları inceleyerek karara bağlar.

Türk İslam devletlerinde en üst mahkeme olarak Dîvânü’l-Mezâlim görev yapmaktadır. Bu mahkeme, normal mahkemelerden farklı bir yargı yetkisine sahip olup hükümdarın başkanlık ettiği bir üst mahkeme görevini yerine getirir.

Osmanlı Devleti'nde ise Şer-i mahkemeler, Cemaat mahkemeleri, Konsolosluk mahkemeleri ve Batılı tarzda mahkemeler tarafından adalet işleri yürütülmüştür. Davalara genellikle kadılar bakar ve Osmanlı'da mahkeme konsepti değişik zamanlarda farklı yapılar altında işlemiştir.

Özel ihtisas hukuk mahkemeleri ise belirli kişiler arasındaki veya belirli türdeki uyuşmazlıklara bakan mahkemelerdir. Bu mahkemeler, belirli konularda uzmanlaşmış ve o konuda daha etkin ve hızlı bir yargılama süreci sağlamak üzere kurulmuşlardır.

Son olarak, Sulh Hukuk Mahkemelerindeki davaların çözüm süreleri, Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Mahkemesi ve Aile Mahkemesi gibi farklı mahkemeler arasında değişiklik gösterebilir. Bu süreler genellikle dosyanın karmaşıklığına, delil toplama sürecine ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
 
Geri
Üst