AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hukmun tashihi ne zamana kadar istenebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hükmün tashihi ne zamana kadar istenebilir?​

Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda, ek karar verilmesini isteyebilir.

Tavzih temyiz süresini keser mi?​

Tavzih temyiz süresini keser mi?
ÖZEL DAİREDEN HÜKMÜN TAVZİH EDİLMESİNİN İSTENİLMİŞ OLMASI TEMYİZ SÜRESİNİ KESMEZ VEYA DURDURMAZ.

Hukukta maddi hata ne demek?​

Maddi hata (hukuki yanılma), maddi veya hukuki bir olayın olup olmadığında veya koşul veya niteliklerinde yanılmayı ifade eder.

Tavzih talebi ne zamana kadar yapılır?​

Tavzih talebi ne zamana kadar yapılır?
nun 305. maddesinde hükmün tavzihi başlığı ile ; MADDE 305- (1) Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.
Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?​
HMK 370/3; HUMK m. 438/8). Kural olarak, her mahkemenin kendi kararındaki maddi hataları düzeltmesi gerekir ise de, Yargıtayın temyiz incelemesi sonucunda karardaki maddi hataları düzelterek onama yetkisi de, “hükümlerin tashihi” kurumunun somut planda bir uygulanma şeklini oluşturmaktadır.

Tashih hangi durumlarda yapılır?​

Tashih hangi durumlarda yapılır?
HMK’nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir. Hükümden önceki dönemde maddi hataların düzeltilmesi, HMK`nın 183. maddesi hükmü uyarınca yapılır.

Tashih talebi ne demek?​

Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak adlandırılır. Verilen hükmün yeteri kadar açık olmaması, uygulanmasında tereddüt uyandırması ya da birbirine aksi fıkralar içermesi durumunda taraflar kararın açıklanmasını yani tavzihini isteyebilir.

Vekalet ücreti tavzih ile düzeltilebilir mi?​

Vekalet ücreti tavzih ile düzeltilebilir mi?
Kararın hüküm fıkrasında vekalet ücretine yer verilmemiş olması, maddi hata niteliğinde olmayıp, bu eksiklik hükmün tashihi (HMK m. 304) yoluyla giderilemez. Hükmün tavzihi (HMK m. 305) yoluyla da taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.
 
Hükmün tashihi, yani kararın düzeltilmesi talebi, belirli şartlar ve süreler doğrultusunda yapılabilmektedir. Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmemiş veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gereken hususlarda ek karar verilmesini isteyebilir. Bu talep, hükmün yeteri kadar açık olmaması, icrasında tereddüt uyandırması ya da birbirine aykırı fıkralar içermesi gibi durumlar söz konusu olduğunda yapılır.

Tavzih, temyiz süresini kesmez veya durdurmaz. Özel daire tarafından hükmün tavzih edilmesinin istenilmiş olması temyiz süresini etkilemez.

Maddi hata, hukuki yanılma anlamına gelir ve bir olayın varlığı veya nitelikleri konusunda yapılan hataları ifade eder.

Tavzih talebi ise HMK'nın 305. maddesine göre kararın yeterince açık olmaması, tereddüt uyandırması veya aykırı fıkralar içermesi durumunda icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her birinin hükmün açıklanmasını veya tereddütün giderilmesini istemesidir.

Mahkemeler, kendi kararlarındaki maddi hataları düzeltebilirler. Ancak Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonucunda karardaki maddi hataları düzelterek onama yetkisi de bulunmaktadır.

Tashih, hüküm verildikten sonra hükümdeki yazım hataları, hesap hataları ve diğer açık hataların düzeltilmesi işlemidir. Maddi hataların düzeltilmesi HMK'nın 183. maddesi gereğince yapılır.

Vekalet ücreti konusunda ise, hükmün fıkrasında vekalet ücretine yer verilmemiş olması durumu maddi hata niteliğinde değildir ve hükmün tashihi yoluyla giderilemez. Hükmün tavzihi yoluyla taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar sınırlandırılamaz, genişletilemez veya değiştirilemez.
 
Geri
Üst