AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hukmun tamamlanmasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hükmün tamamlanması nedir?​

Hükmün tamamlanması, bir yargılamada unutkanlık, dikkatsizlik veya ihmal gibi nedenlerle hakkında karar verilmeyen talepler hakkında ek karar verilmesi imkânı sağlayan bir hukukî çaredir.

Hükmün tamamlanması dilekçesi nedir?​

Hükmün tamamlanması dilekçesi nedir?
Hükmün tamamlanması düzenlemesinin amacı, eksik olan nihaî kararların tamamlanmasını sağlamaktır. Hükmün tamamlanması yoluyla mahkeme kararının düzeltilmesi veya değiştirilmesi mümkün değildir. Hükmün tamamlanması eksik hükmü veren mahkemeden talep edilir. Bu yola dilekçe ile başvurulur.

Kesinleşmiş karar tavzih edilir mi?​

Kesinleşmiş karar tavzih edilir mi?
Tavzih yoluna başvurabilmek için hükmün kesinleşmesini beklemeye gerek yoktur. Kesinleşmemiş olan kararlar hakkında da hükmün icrasına (yerine getirilmesine) kadar tavzih istenebilir.

Kesinleşmiş karar tashih edilebilir mi?​

Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1’de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir. Buna göre infaz edilmiş bir hükmün tavzihi mümkün değildir. Hükümde yer alamayan, unutulan hususlar tavzih yolu ile hükme eklenemez.

Tahkikat duruşması ne kadar sürer?​

Tahkikat duruşması ne kadar sürer?
Tahkikat Duruşması Davanın ikinci duruşması delil toplanması ve ön inceleme duruşmasından sonra duruşmanın yapılması için süre 60 gündür. İlk tahkikat duruşması sonucu, ikinci tahkikat duruşması bilirkişi raporlarının taraflara gönderildiği süreç ise yaklaşık 130 gündür.

Tashih kararı tebliğ edilir mi?​

Tashih kararı tebliğ edilir mi?
TAVZİH VE TAMAMLAMA USULÜ: Tavzih veya tamamlama, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle hükmü veren mahkemeden istenebilir. Dilekçenin bir nüshası, cevap süresi mahkemece belirlenerek karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap, tavzih veya tamamlama talebinde bulunan tarafa tebliğ olunur.

Tashih talebi ne zamana kadar istenebilir?​

Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda, ek karar verilmesini isteyebilir.

Yargılamanın yenilenmesi ne demek?​

Yargılamanın yenilenmesi ne demek?
Yargılanmanın Yenilenmesi (İadei Muhakeme) Nedir? Mahkeme tarafından verilerek kesinleşen bir hükümle ilgili olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirlenen hallerde (CMK md.311) hükümlü lehine veya aleyhine olarak yeniden yargılama yapılmasına “yargılamanın yenilenmesi” veya “iade-i muhakeme” denilmektedir.

Yargılamanın yenilenmesi başvurusunda bulunulması gerekir.?​

Yargılamanın yenilenmesi başvurusunda bulunulması gerekir.?
Yargılamanın yenilenmesi başvurusunda bulunulması kendiliğinden hükmün infazının ertelenmesine neden olmaz. Ancak yeniden yargılanma talebini değerlendiren mahkeme, olayın veya yeniden yargılama başvurusunun özelliklerine göre infazın geri bırakılmasına veya durdurulmasına karar verebilir (CMK md.312).

Yargılamanın yenilenmesi kanun yolu?​

Yargılamanın yenilenmesi kanun yolu, talep üzerine işletilir. Talep olmadan mahkemenin kendiliğinden harekete geçerek kesinleşen hüküm ile ilgili yeni bir yargılama yapması mümkün değildir.
 
Hüküm tamamlanmasının, bir yargılama sürecinde unutkanlık, dikkatsizlik veya ihmal gibi sebeplerle karara bağlanmamış talepler hakkında ek karar verilmesine imkân tanıyan bir hukuki çare olduğunu belirttiniz. Bu şekilde eksik hüküm veren mahkemeden talep edilerek kullanılan bir yöntemdir.

Hükmün tamamlanması dilekçesi ise, eksik olan nihai kararların tamamlanmasını sağlamak amacıyla verilen bir dilekçedir. Hükme ek bir şey eklemek veya hükmü düzeltmek amacı güdülmemektedir. Dilekçe ile bu eksikliklerin giderilmesi talep edilir.

Kesinleşmiş bir karar tavzih edilebilir. Hüküm kesinleşmiş olsa bile, hükmün icrasına kadar tavzih yoluyla bu kararda düzeltme veya değişiklik yapılabilir. Ancak, infaz edilmiş bir hükmün tavzihi mümkün değildir. Yani tashih yoluyla hükme eklenemeyen veya unutulan hususlar hükmünü tamamlamak için talep edilemez.

Tahkikat duruşması genellikle davaya ilişkin ikinci bir duruştur ve delil toplama sürecini içerir. Bu duruşmanın yapılması için genellikle 60 gün süre verilir. İlk ve ikinci tahkikat duruşmaları arasındaki süre ise yaklaşık 130 gündür. Bu süreçte bilirkişi raporları taraflara gönderilir ve önemli incelemeler gerçekleştirilir.

Tashih ve tamamlama usulüne göre, tavzih veya tamamlama için mahkemeden talep alınır. Bu talepler dilekçe ile yapıldığından, dilekçenin tarafların sayısı kadar nüshası mahkemeye sunulur ve karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap süresi mahkemece belirlenerek cevap da talep eden tarafa tebliğ edilir.

Tashih talebi, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde yapılabilir. Yargılamada hakkında karar verilmeyen veya eksik olan hususlar için ek karar talep edilebilir ve bu talep belirli bir süre içinde yapılmalıdır.

Yargılamanın yenilenmesi ise, kesinleşen bir hükmün yeniden incelenmesi ve hükümlü lehine veya aleyhine yeni bir yargılama yapılması anlamına gelir. Yargılamanın yenilenmesi başvurusunda bulunmak, infazın ertelenmesine neden olmaz ancak mahkeme tarafından infazın geri bırakılmasına veya durdurulmasına karar verilebilir.

Yargılamanın yenilenmesi kanun yolu talep üzerine işletilir, yargılamanın yenilenmesi için mahkemenin kendi inisiyatifi ile harekete geçmesi mümkün değildir. Yani, yeni bir yargılama yapılması için tarafların talepte bulunmaları gerekmektedir.
 
Geri
Üst