Hucrenin su alma istegi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.967
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hücrenin su alma isteği nedir?​

Osmotik basınç, hücrenin içindeki çözünmüş maddelerin oluşturduğu su alma isteğidir. Yoğunluğu bulunan, yani içinde çözünmüş madde bulunan, her çözeltinin suyla karşılaştığında sahip olduğu saf suyu emme kabiliyeti vardır. Çözelti’nin bu kabiliyeti, sitoplazma yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.
Su kaybeden hücrenin büzülmesi nedir?
Bir bitki hücresi izotonik (eş yoğun) ortamdayken hipertonik (çok yoğun) bir ortama konulduğunda, hücredeki küçük moleküllerin enerji harcanmadan çok yoğun hücre ortamından, az yoğun ortama geçişine plazmoliz denir. Hücrenin su kaybedip büzülmesini sağlayan çözeltiye hipertonik çözelti adı verilir.

Hücrenin az yoğun ortama konması halinde su alarak şişmesi olayına ne ad verilir?​

Deplazmoliz, bir hücrenin izotonik (eş yoğunlukta) ortamdan, hipotonik (az yoğunlukta) ortama konulmasıyla hücrenin osmoz kurallarına göre su alarak şişmesi durumudur. Bitki hücreleri deplazmoliz olayı ile su alarak hacmi artacağından, hücrenin çeperine uyguladığı turgor basıncı da artar.
Osmotik basınç hangi durumlarda artar?
Hacmin artması durumunda derişim azalacağı için osmotik basınç da azalacaktır. Molar derişim artarsa osmotik basınç da artar. Düşerse o zaman osmotik basınç da düşecektir. Sıcaklığın arttığı durumlarda osmotik basıncın arttığı görülmektedir.

Hipertonik ortama konulan bir bitki hücresinde ne gibi değişimler görülür?​

Hipertonik ortam: Hücreye göre çözünen madde miktarının çok, suyun az olduğu ortamdır. Hipertonik ortama konulan bir hücrenin su kaybederek büzülür, bu büzülme olayına ise plazmoliz denir. Hipertonik ortama konulan bitki hücresinde koful küçülür. Zar ile çeper arasındaki boşluk artar.
Hipotonik ortama konulan bir bitki hücresinde hangi değişimler meydana gelir?
Eğer bir bitki hücresi hipotonik ortama konulursa, hücre şişerek turgor durumuna geçer. Hayvan hücresi ise aşırı su alımına bağlı olarak patlayabilir. Bu olaya hemoliz adı verilir. Hayvan hücrelerinin yoğunluğu, saf suyun yoğunluğundan fazla olduğundan, saf su içerisine konması durumunda da hemolize uğrayabilir.
 
Geri
Üst