AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hucrede protein sentezinin gerceklestigi organel nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.483
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hücrede protein sentezinin gerçekleştiği organel nedir?​

Ribozom protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA’lar arasındaki bağlantının kurulduğu organeldir. Büyük ve küçük alt birim olmak üzere iki kısımdan oluşur, bunlar protein sentezi sirasında birleşirler. Ribozom, protein ve ribozomal RNA’lardan (rRNA) meydana gelmiştir.

Hücre dışına salgılanan proteinler nerede üretilir?​

Hücre dışına salgılanan proteinler nerede üretilir?
Hücre dışına salgılanan proteinler hangi organelde sentezlenir? Dış yüzüne ribozomların bağlanmış olduğu, paralel ünit zarlarla çevrelenmiş tübül ve sisternalardan oluşmuş bir organeldir. Hücre dışına salgı olarak verilecek proteinlerin ve lizozomal enzimlerin sentezinden sorumludur.

Proteinler hücrede nerede bulunur?​

Proteinler hücrede nerede bulunur?
Çoğu hücre içi protein sitoplamada sentezlenir, çoğu membran proteini veya salgılanan protein protein isie endoplazmik retikulumda sentezlenir.

Hücre dışına gönderilecek proteinleri üreten hangi organeldir?​

Endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, lizozomlar ve plazma zarına hedeflenen veya salgılanacak olan pek çok protein, endoplazmik retikuluma bağlı ribozomlarda sentezlenir.

Protein sentezi sırasında hangi olaylar gerçekleşir?​

Protein sentezi sırasında hangi olaylar gerçekleşir?
Ökaryot hücrelerde replikasyon ve transkripsiyon olayları çekirdekte, midokondri ve kloroplastlarda, translasyon olayı ise ribozomda gerçekleşir. Replikasyon olayı hücrenin bölüneceğini kanıtlar. Transkripsiyon ve translasyon olayları ise protein sentezi sırasında meydana gelir.

Protein hücre dışına çıkar mı?​

Protein hücre dışına çıkar mı?
kaynaşması yolu ile içeriklerini hücre zarı dışına taşıyan salgı vezikülleri aracılığı ile golgiden zar yüzeyine taşınmıştır. Deney sonucunda salgılanan proteinlerin izledikleri yol ; ER →Golgi →Salgı vezikülleri →Hücre dışı şeklinde tanımlanmış oldu.

Protein hangi canlılarda bulunur?​

Her canlının proteini kendine özgüdür. Çünkü proteinler, DNA’daki kalıtsal bilgilere göre ribozom organelinde sentezlenir. Ancak solunum enzimleri gibi canlılarda kullanılan ortak proteinler de vardır. Hücre zarının, çoğu hormonun ve enzimlerinin tümünün yapısına katılır.

Protein sentezi hücre dışında gerçekleşir mi?​

Protein sentezi hücre dışında gerçekleşir mi?
Lipit sentezi düz endoplazmik retikulumda gerçekleşir, fotosentez kloroplastta, protein sentezi de ribozomlarda gerçekleşir. DNA replikasyonu ise çekirdekte gerçekleşir. 9. Hücre dışında işlev görecek bir protein, hücre içerisinde sentezlenerek hücre dışına salgılanır.

Hangi hücresel yapıda yağ ve karbonhidrat sentezi gerçekleşir?​

Hangi hücresel yapıda yağ ve karbonhidrat sentezi gerçekleşir?
Kloroplast fotosentetik ökaryotik canlılarda fotosentezi gerçekleştir, ışık enerjisini karbonhidratlardaki kimyasal bağ enerjisine dönüştürerek karbonhidrat sentezler. Düz endoplazmik retikulum sentezi ise, üzerinde ribozom bulunmadığından dolayı polipeptit sentezi gerçekleştirmez.

Selüloz sentezi kim yapar?​

Selüloz mikrofibrilleri plazma zarında sentezlenmektedir. polisakkaritler golgi organelinde sentezlenir.

Protein sentezi gerçekleşirken aşağıdakilerden hangisi görülmez?​

Protein sentezi gerçekleşirken aşağıdakilerden hangisi görülmez?
Protein sentez, içerisinde sırasıyla gerçekleşen 3 farklı olay bulunmaktadır. Bunlar replikasyon, transkripsiyon ve translasyon olaylarıdır. DNA’dan protein sentezine doğru gerçekleşen bu olayda DNA’dan protein sentezlenir. Fakat proteinden DNA sentezlenemez.

Bir protein molekülü nasıl oluşur?​

Bir protein molekülü nasıl oluşur?
Proteinler amino asitlerin arka arkaya gelmesiyle oluşurlar. Canlı bünyesinde 20 tane amino asit kullanılarak protein oluşur. Bu 20 amino asidin belirli bir sırada olması proteinin oluşması için mutlak şarttır.

Proteini kim sentezler?​

Ribozomlar protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA’lar arasındaki bağlantının kurulduğu organellerdir. Büyük ve küçük alt birim olmak üzere sadece protein sentezinde birleşen iki kısımdan oluşur. Protein ve ribosomal RNA’lardan (rRNA) meydana gelmiştir. Ökaryotlarda alt birimler çekirdekçikte sentezlenir.

Protein sentezi sırasıyla nasıl gerçekleşir?​

Protein sentezi sırasıyla nasıl gerçekleşir?
Protein sentez, içerisinde sırasıyla gerçekleşen 3 farklı olay bulunmaktadır. Bunlar replikasyon, transkripsiyon ve translasyon olaylarıdır.

Proteinlerin birbirinden farklı olmasında etkili olan faktörler nelerdir?​

Proteinlerin birbirinden farklı olmasında etkili olan faktörler nelerdir?
Proteinler, amino asitlerin polimerleşmesi sonucu oluşan polimerlerdir. Her proteinin kendisine has özelliklerinin olmasını sağlayan özel amino asit dizilimleri vardır. Proteinlerin işlevlerinin çoğu, kendisini oluşturan amino asitlerin özelliklerinin tayin edilmesiyle anlaşılabilir.

1 proteini kaç amino asit oluşturur?​

Proteinlerin yapısını oluşturan 20 çeşit amino asit arasında 10 tanesi temel amino asitler olarak adlandırılır.

Protein hangi maddelerden oluşur?​

Protein hangi maddelerden oluşur?
Amino asitler ve proteinler Amino asitler karbon, hidrojen, oksijen, azot ve bazen kükürt içeren organik moleküllerdir. Proteinler birbirine uzun zincirlerle bağlı amino asitlerden oluşur.

Yukarıda verilen organellerden hangisinde protein sentezi gerçekleşir?​

Yukarıda verilen organellerden hangisinde protein sentezi gerçekleşir?
Ribozom, ribozomal RNA ve proteinlerden oluşan ve hücrenin protein sentezinden görevli olan zarsız organeldir. Tüm canlı hücrelerinde bulunmaktadır.

Virüsler protein sentezi yapar mı?​

Proteini sentezi, bileşimi ve yapısı bütünüyle nükleik aside bağlı olup sadece nükleik asidle protein birleşerek virüs sentezinden sorumlu olur. Virüslerin infektivileri nükleik asitlerinin bir özelliği durumundadır ki bu da birçok virüste RNA’dır.

Protein sindirimi nerede başlar?​

Protein sindirimi nerede başlar?
Proteinlerin sindirimi midede başlar. bağlarının bir kısmı parçalanarak polipeptitlere parçalanır. yağlar oluşturmakla birlikte az miktar fosfolipit, kolesterol ve kolesterol esterleri de bulunmaktadır. Tükürükte bulunan lingual lipaz ile yağların çok az bir kısmı midede sindirilir.

Protein sentezi ne kadar sürer?​

Protein sentezi ne kadar sürer?
Bazı proteinlerin yarılanma süreleri kısa, bazılarının ki ise uzundur. Örneğin; insülin için yanlanma süresi 6,5-9 dak. iken, plazma proteinleri için 10 gün, kas proteinleri için 180 gün, kollajen için 300 gündür. İnsanda, total vücut proteinleri için yarılanma süresi 80 gün kabul edilir.

Protein sentezi için neler gereklidir?​

DNA, mRNA, tRNA, amino asit, enzim, ATP ve ribozom organeli protein sentezinde görevlidir.

Protein sentezi için başlangıç ve durdurucu sinyaller nelerdir?​

Protein sentezi için başlangıç ve durdurucu sinyaller nelerdir?
AUG kodonu protein sentezinin başlangıç (start) kodonudur ve uzun zincirde protein sentezinin başlayacağı yeri işaret eder. 64 kodon içerisinde üç tanesi UAA, UAG, UGA ise hiçbir aminoasidi kodlamaz. Bunlar durdurma (Stop) kodonudur ve zincirde protein sentezinin bitirileceği yeri işaretler.

Protein çeşidini ne belirler?​

Protein çeşidini ne belirler?
Bu farklılık proteinleri oluşturan aminoasitlerin çeşidi, sayısı, sırası ve dizilişinden kaynaklanır. Bunun nedeni de her canlı ve dokudaki proteinlerin sentezlenmesini sağlayan genlerin farklı olmasıdır.
 
Merhaba! Hücrede protein sentezinin gerçekleştiği organel ribozomlardır. Ribozomlar, protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA'lar arasındaki bağlantının kurulduğu organellerdir. Büyük ve küçük alt birimlerden oluşurlar ve protein sentezi sırasında bir araya gelerek görev yaparlar. Ribozomlar, protein ve ribozomal RNA'lardan (rRNA) meydana gelirler.

Hücre dışına salgılanan proteinler endoplazmik retikulumda sentezlenir. Endoplazmik retikulum, dış yüzüne ribozomların bağlandığı, paralel ünit zarlarla çevrelenmiş tübül ve sisternalardan oluşmuş bir organeledir. Hücre dışına salgılanacak proteinlerin ve lizozomal enzimlerin sentezinden sorumludur.

Proteinler hücre içinde farklı yapılarla bulunabilir. Çoğu hücre içi protein sitoplazmada sentezlenirken, membran proteinleri veya salgılanan proteinler ise endoplazmik retikulumda sentezlenirler. Proteini hücre dışına çıkarmak istendiğinde, endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, lizozomlar ve plazma zarına hedeflenen veya salgılanacak proteinlerin sentezlenmesinden sorumlu olabilirler.

Eğer protein sentezi hücre dışında gerçekleşirse, genellikle hücre içinde sentezlenir ve daha sonra hücre dışına salgılanır. Bunun için endoplazmik retikulumda sentezlenen proteinler Golgi aygıtı ve salgı vezikülleri aracılığıyla hücre dışına taşınabilirler.

Proteinlerin birbirinden farklı olmasında etkili olan faktörler arasında, proteinleri oluşturan amino asit dizilimlerinin ve özelliklerinin belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Her proteinin kendine özgü bir amino asit dizilimine sahip olması, proteinlerin farklı işlevlere sahip olmasını sağlar.

Protein sentezinin gerçekleştiği organeller arasında ribozomlar yer alır. Ribozomlar, protein sentezinden sorumlu olan organelledir ve protein sentezi sırasında önemli bir rol oynarlar.

Virüsler protein sentezi yapamazlar, çünkü virüsler kendi proteinlerini sentezleyemezler. Virüsler, konak hücreyi kullanarak kendi genetik materyallerini ve proteinlerini replike ederler.

Proteinler amino asitlerden oluşur. Amino asitler, karbon, hidrojen, oksijen, azot ve bazen kükürt içeren organik moleküllerdir. Proteinler ise amino asitlerin belirli bir sırada bir araya gelmesiyle oluşur.

Protein sentezi için gerekli olan bileşenler arasında DNA, mRNA, tRNA, amino asitler, enzimler, ATP ve ribozom organeli bulunmaktadır. Bu bileşenler protein sentezi sürecinde görev alarak proteinlerin oluşumunu sağlarlar.

Protein sentezi sırasında başlangıç ve durdurucu sinyaller önemlidir. AUG kodonu protein sentezinin başlangıç kodonudur, UAA, UAG, UGA ise protein sentezinin durdurulacağını işaret eden kodonlardır.

Çeşitli organizmaların ve dokuların farklı proteinler üretmesini sağlayan genlerin farklı olmasıdır. Bu nedenle proteinlerin çeşitliliği, amino asitlerin çeşidi, sayısı, sırası ve dizilişi ile belirlenir. Her canlı ve doku kendine özgü proteinlerin sentezlenmesini sağlayan genetik bilgiye sahiptir.
 
Geri
Üst