AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hucre zarinin secici gecirgen ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hücre zarının seçici geçirgen özellikleri nelerdir?​

Bir hücre zarından zardan her türlü madde geçebiliyorsa bunlara geçirgen (permeabl), hiçbir maddeyi geçirmiyorsa geçirgen olmayan (impermeabl) ya da geçirimsiz, bazılarını geçiriyor ve bazılarını geçirmiyorsa da seçici geçirgen (semipermeabl) hücre zarı denir.

Seçici geçirgen özellik ne demektir?​

Hücre zarının hücreye girecek bazı molekül ve iyonlar arasında bir seçim yaparak bazılarını geçirmesi, bazılarını da geçirmemesi. Selektif perméabilité.
Kısaca eğer hücre zarının seçici geçirgenlik özelliği olmasaydı hücreye zarar verebilecek, hücre için gerekli olmayan maddelerin hücre içine alınır, metabolik faaliyetleri zorlaştırır ve fazla enerji harcanmasına neden olur.
Seçici geçirgen madde nedir?
Canlı sistemlerde çözücü madde su olduğu için, biyoloji biliminde osmoz terimi ile kastedilen, suyun az yoğun ortamdan çok yoğun ortama seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir. Bu tanımda, seçici geçirgen zardan kasıt, çözünenleri geçirmeyen fakat çözücüleri geçiren bir zardır.
Seçici geçirgenliği ne sağlar?
*Glikoproteinler ve glikolipitler hücre zarında uyarıları algılayan reseptör olarak görev yapan, hücrelerin birbirini tanımasını sağlayan ve hücre zarının seçici geçirgenliğini denetleyen moleküllerdir.

Yüklü iyonlar artı yüklü iyonlara göre hücre zarından neden daha kolay geçer?​

Soru: Eksi yüklü iyonlar artı yüklü iyonlara göre hücre zarından neden daha kolay geçer? Cevap: Çünkü hücre zarı pozitif yüklüdür.

Hangi Canlıların hücrelerinde hücre duvarı vardır?​

Hücre duvarı, (hücre çeperi) bitki, mantar ve prokaryot hücrelerde görülen bir yapıdır. Hücre zarının dış tarafında bulunur ve genelde selüloz yapılıdır. Mantar hücrelerindeki hücre duvarı kitin, bakterilerde bulunan hücre duvarı ise peptidoglikan yapılıdır. Bitki hücresinin dış ve iç etkilere karşı korunmasını sağlar.
Hücre zarının temel işlevi hücre bütünlüğünün korunmasıdır. Hücre zarları, iç ortam özelliklerinin sabit kalmasını ve dış ortamdan etkilenmemesini sağlar.
 
Geri
Üst