Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hucre zarinin akiskanligi neye bagli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hücre zarının akışkanlığı neye bağlı?​

Zar akışkanlığını etkileyen faktörler: Yağ asidi zincir uzunluğu ile ters orantılıdır. Kolesterol miktarı ile ters orantılıdır. Yağ asidi doymamışlık derecesi ile doğru orantılıdır 4. Sıcaklık ile doğru orantılıdır.
Membran modeli hangi etkileşimlerde kararlıdır?
✓ Membranlar, membran komponentleri arasındaki non-kovalent etkileşimlerle oluşurlar.

Seçici geçirgenliği ne sağlar?​

Hücre zarı ya da hücre membranı, hücrenin dış kısmında bulunan, molekülleri özelliklerine göre hücre içine alan veya dışarı bırakan seçici geçirgen katmandır.
Hücre zarı neden oluşur?
Hücre Zarının Bileşenleri: Hücre zarı fosfolipitlerden, kolesterolden ve protein moleküllerinden oluşur. Protein molekülleri, plazma zarının yaklaşık olarak yarısını meydana getirir. Proteinlerin çoğu, iki tabakalı lipitin içine gömülmüştür veya iki tabakalı lipitleri tamamen geçer.
Membran yapısında yer alan lipitler nelerdir?
Gorter ve Grendel’ın 1925 yılında biyolojik membranların yapısının “lipid bilayer” olarak tanımlanmasına giden ilk önemli adımı atmıştır (Gorter, 1925). (fosfolipid) ve proteinlerden oluşur. İki kattan oluşan fosfolipidler zarın iç tarafında, protein tabakası ise zarın dış tarafında bulunur.

Fosfolipitler nasıl çift katmanlı zar oluşturur?​

Fosfolipitlerin fosfat grubunu içeren polar başları hidrofilik (suyu seven), apolar kuyrukları ise hidrofobik (suyu sevmeyen) özelliklidir. Bu yüzden sulu ortamda fosfolipitler hidrofobik kuyruklarını yan yana ve uçuca yerleştirerek, sadece hidrofilik başların suyla temas ettigi bir çifte tabaka oluştururlar.
Hücrenin seçici geçirgen özelliği nedir?
iyon dengesini korur. Ancak hücre zarı maddelerin geçişinde seçici geçirgen bir özellik taşımaktadır. Zar bazı moleküllerin hücre içerisine girmesine izin verir bazılarına ise vermez. Hücre zarının seçici geçirgen işlevinde zarin iki tarafındaki konsantrasyon farkı çok önemlidir.

Hücre zarının seçici geçirgen özelliği hangi moleküller sağlar?​

*Glikoproteinler ve glikolipitler hücre zarında uyarıları algılayan reseptör olarak görev yapan, hücrelerin birbirini tanımasını sağlayan ve hücre zarının seçici geçirgenliğini denetleyen moleküllerdir.
Hücre zarı kimlerde var?
Hücre Zarlarının Çeşitliliği Prokaryotların tersine, ökaryotik hücrelerde hücrenin bütününü saran bir plazma zarın yanı sıra çeşitli organelleri çevreleyen hücre-içi zarlar da bulunur.
Sıcaklık artışı membran akışkanlığını nasıl etkiler?
Jel benzeri membran ısıtıldığı zaman yağ asitlerinin kuyruk bölgelerinde hareket artar ve birbirine değmeye başlar. Bu noktada membranın akışkanlığı artar. Membran sadece birkaç derecelik sıcaklık artışını tolere edebilir.

Hücre zarından neler geçer?​

Zarın çift lipit tabakasından ve protein kanallarından geçişler basit difüzyon kapsamında düşünülür. Çift katlı lipit tabakada çözünebilen oksijen, azot, karbondioksit gibi gazlarla alkol, eter gibi maddeler zarın lipit tabakasından doğrudan geçer. Su molekülleri de hücre zarlarını çok kolay geçebilmektedir.
Hangi maddeler hücre zarından daha kolay geçer?
Küçük moleküllü maddeler büyük moleküllü maddelere göre, Yağı çözen maddeler yağı çözmeyenlere göre, Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri), suda eriyen vitaminlere (B, C vitaminleri) göre, Nötr moleküller iyonlara göre hücre zarında daha kolay geçer.

Hücre zarından geçebilen maddelere ne denir?​

Nötr moleküller (oksijen, su, karbondioksit, alkol, yağ asitleri) yağda çözünen maddeler olup hücre zarını kolayca geçerler (Basit Difüzyon).
Hücre zarından madde geçişlerinde hangi olaylarda ATP harcanır?
✔ Hücre zarından geçebilecek büyüklükteki moleküllerin az yoğun oldukları ortamdan çok yoğun oldukları ortama doğru hücrenin kontrolünde taşınmasına aktif taşıma denir. ✔ Her iki ortamın yoğunluğu eşit olduğunda da aktif taşıma yapılabilir. ✔ ATP harcanır.
Biyokimyasal olarak hücre zarları yağ, protein ile az miktarda karbonhidrat molekülleri içerir.
Kolesterol akıcılığı azaltır mı?
halkalarıyla da fosfolipidlerin hidrokarbon zincirleriyle ilişkiye girer ve onların hareket yeteneğini azaltır. Kolesterol bu yolla lipid tabakasının daha az akıcı olmasını sağlar.
 
Geri
Üst