Hucre zarinin akici olmasini saglayan mekanizma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hücre zarının akıcı olmasını sağlayan mekanizma nedir?​

Ökaryotik mikroorganizmalarda hücre zarı çok miktarda kolesterol içerir. Kolesterol fosfolipit moleküllerine zayıf olarak bağlı bulunur. Böylece iki katlı lipit yapıyı daha az akıcı hale getirirken güçlü olmasını da sağlar.

Hücre zarından madde geçişi kaç şekilde olur?​

Geçişme moleküllerin kinetik enerjisiyle gerçekleşir ve iki ortam dengeleninceye kadar devam eder, sonra durur. Pasif taşıma; difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon ve osmoz olmak üzere üç şekilde gerçekleşir.
Hücre zarının yapısında karbonhidrat var mı?
Biyokimyasal olarak hücre zarları yağ, protein ile az miktarda karbonhidrat molekülleri içerir.
Hücre zarından geçemeyecek kadar büyük sıvı moleküllerin hücre içine alınması olayına ne denir?
Bu olay suyun enerji harcanarak taşındığı tek yerdir. ✔ Hücre zarından geçemeyecek büyüklükte olan maddelerin hücre içine alınmasına endositoz denir. ✔ ATP harcanır. ✔ Enzim kullanılır.

Hücre zarında bulunan karbonhidratların görevleri nelerdir?​

Protein molekülleri ise fosfolipit molekülleri arasına gömülü halde bulunur. Bu sayede de mozaik görünümü oluşturur. Karbonhidrat molekülleri ise hücre zarının dışa bakan yüzeyinde yer alan proteinlere bağlanarak glikoproteinleri, lipitlere bağlayarak glikolipitleri meydana getirir.

Akıcı mozaik zar modeli ne demek?​

Akıcı mozaik zar modelinde, zarda bulunan porlar bir ya da bir grup protein molekülü arasında bulunan kanallar olarak tasvir edilmektedir. Sabit kalmayan proteinlerin lipit çift katman içinde bir yandan bir yana sürüklenmesi birçok zar porlarının gözlenen hareketliliğini açıklamaktadır.
Iyonlar hücre zarından nasıl geçer?
İyon taşınımı sadece pasif difüzyon aracılığıyla olmaz. İyonların konsantrasyon farkına zıt yönde taşınımına aktif difüzyon denir. Aktif difüzyon ise iyon taşıyıcıları (iyon pompaları) denilen membran proteinleri tarafından gerçekleştirilir.
Hücre zarının özgüllüğünü sağlayan maddeler nelerdir?
Hücre zarındaki seçici geçirgenliği, glikolipit ve glikoproteinler sağlar. Tanıma görevi yapan bu moleküller zarın özgüllüğünü de oluşturur.
 
Geri
Üst