AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hucre zari ve cekirdek zari ayni sey mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.747
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hücre zarı ve çekirdek zarı aynı şey mi?​

Hücre zarında, çekirdek zarında bulunan porlar bulunmaz. Hücreye giren besinleri ve hücreden çıkan atık maddeleri; zar geçirgenliği, üç tabakalı moleküler diziliş ve özellikle proteinden oluşmuş almaçlar (reseptör) ile elektriksel yükün de önemi olduğu düşünülmektedir.

Nükleolus nasıl meydana gelir?​

Nükleolus ribozomal RNA (rRNA)’ nın sentezlendiği yapıdır. Bir ya da daha çok sayıda soluk boyalı olarak görülen bu bölgeler , rRNA kodlayan baz dizilerinden oluşmuştur. 15-20 nm büyüklüğündeki granüllerden (olgunlaşan ribozomlar) oluşur.

Nükleolus organel midir?​

Nükleolus organel midir?
Nükleus bakteri ve mavi-yeşil(Prokaryotlar) algler ve memeli eritrositleri haricinde tüm ökaryotik bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan bir organeldir.

Hücre zarı ile çekirdek arasında ne bulunur?​

Hücre zarı ile çekirdek arasında ne bulunur?
Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran, renksiz, yarı saydam, yumurta akı kıvamında (kolloid) bir sıvıdır. Partiküllerin içinde dağıldığı berrak sıvı kısmına SİTOZOL denir.

Hücre zarı nedir ne işe yarar?​

Hücre zarı kendi içerisinde bulunan protein boşlukları sayesinde madde geçişlerini kontrol eder. Madde geçişlerinin kontrolü sırasında zararlı ve büyük çaplı maddelerin geçişinin engellenmesini sağlar. Hücreye geçecek olan yararlı ve küçük çaplı maddeleri sağlıklı protein kanallarından iletir.

Telofaz evresi ne demek?​

Telofaz (Yunanca “τελος” (son) ve “φασις” (evre)), ökaryotik hücrelerde mitoz ve mayozun son evresi. Anafazdan sonra görülür. Bu evrede kromozomlar görülmezler. İğ iplikleriyle hücrenin alt ve üst kutbuna taşınan kromatitler önce kromozomlara, sonra kromatin ipliklere dönüşürler.

Nükleoid nedir tıp?​

Nükleoid nedir tıp?
Nükleoid. Çekirdeğe benzeyen. Prokaryotlarda DNA’nın bulunduğu çekirdek kılıfıyla çevrelenmemiş, genelde merkezde yerleşmiş bölge. Viruslarda virionun merkezinde yerleşmiş olan genetik materyal.

Çekirdekçiğin zarı var mı?​

Çekirdekçiğin zarı var mı?
Her ne kadar hücre çekirdeği içinde zarla kaplı cisimler bulunmasa da içindekiler aynı yapıda değildir ve özgün proteinler, RNA molekülleri ve DNA kümeleri gibi daha küçük cisimler bulunur. Bu cisimlerin içinde en çok bilineni ribozomların birleşmesinde görev alan çekirdekçiktir.
 
Hücre zarı ve çekirdek zarı birbirinden farklı iki yapıdır. Hücre zarı hücreyi çevreleyen zar olarak bilinir ve hücrenin dış ortamla iletişimini sağlar, maddelerin geçişini kontrol eder. Çekirdek zarı ise çekirdeği çevreleyen zar olarak bilinir ve çekirdeği hücre sitoplazmasından ayırır. Çekirdek zarı, nükleus olarak da adlandırılan, hücrenin genetik materyalini barındıran yapıya ev sahipliği yapar.

Nükleolus, çekirdekte bulunan bir yapıdır ve ribozomal RNA'nın sentezlendiği bölgedir. Bir ya da daha fazla sayıda soluk boyalı bölgelerden oluşur ve ribozomların olgunlaşmasında önemli bir rol oynar.

Nükleolus bir organel olarak kabul edilir çünkü hücre içinde belirli bir işlevi olan ve belli bir yapıya sahip olan bir yapıdır. Nükleolus genellikle ökaryotik hücrelerde bulunur ve ribozomların olgunlaşmasında görev alır.

Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran berrak, renksiz, yarı saydam ve koloid bir sıvıya sitozol denir. Sitozol, hücre içinde organel ve yapıların konumlanmasında önemli bir rol oynar ve metabolik reaksiyonlara ev sahipliği yapar.

Telofaz, ökaryotik hücrelerde mitoz ve mayoz bölünme evrelerinin son evresidir. Kromozomlar bu evrede görülmez ve kromatitler hücrenin alt ve üst kutuplarına taşınarak kromozomlara dönüşürler.

Nükleoid, prokaryotlarda bulunan ve çekirdek kılıfı olmadan DNA'nın bulunduğu merkezi bölgeyi ifade eder. Viruslarda da genetik materyalin merkezinde bulunan bölge için kullanılır.

Çekirdekçik, hücre çekirdeğinin içinde bulunan ve zarla kaplı olmayan yapılardır. Ribozomların birleşmesi gibi önemli işlevleri olan yapılardır. Bu yapılar, çekirdekçik olarak adlandırılır ve çekirdeğin içinde özgün proteinler, RNA molekülleri ve DNA kümelerini barındırır.
 
Geri
Üst