AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hucre olumu nasil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hücre ölümü nasıl olur?​

Apoptosis, çok hücreli organizmalarda görülen ve genetik materyal tarafından ne zaman gerçekleşeceğine karar verilen, “istenen” ve programlı hücre ölümüdür. Apoptosise biyokimyasal tepkimeler sebep olur ve hücre buruşur, küçülür, kromatin (genetik materyal) parçalanır ve DNA kısım kısım ayrılarak ortama dağılır.

Apoptozda ne olur?​

Apoptozda ne olur?
Nekrozdan farklı olarak, apoptoza uğrayan bir hücre küçülerek ölür. Benzer bir şekilde sitoplazma da yoğunlaşır ve hücrenin boyutları küçülmeye başlar, hücre membranı bozulmaz. Bir süre sonra hücre apoptotik cisimcik olarak adlandırılan daha küçük parçalara bölünür. Bu parçalara apoptotik cisimcikler de denilir.

Programlı hücre ölümü ne ad verilir?​

Programlanmış hücre ölümü (PHÖ veya PCD), herhangi bir hücrenin, hücre içi bir programla ölmesinin planlaması ve gerçekleştirilmesidir.. Nekrozdan farklı olarak, ölen hücrelerin sonucunda dokuda akut hasarlanma ve enflamasyon yanıt oluşturulmaz.

Vücutta ölen hücrelere ne olur?​

Vücutta ölen hücrelere ne olur?
Ölen hücreler ne olur? Vücudumuzun dışında veya sindirim sistemimizde yer alan hücreler öldüğünde vücuttan atılır. İçerdeki ölü hücreler ise vücudumuzu hastalıklardan koruyan akyuvarlar tarafından tüketilir. Ölü hücrelerden sağlanan enerjinin bir kısmı yeni akyuvar hücrelerinin yapımında kullanılır.

Prokaspaz nedir?​

Prokaspaz-9′ un aktivasyonu, bir seri kaspaz aktivasyonunu başlatır. Kaspazlar apoptozda rol oynayan proteazlardır. İlk sentezlendiklerinde inaktif prokaspaz olarak bulunurlar. Prokaspaz inaktif form apoptozun uyarılmasından sonra kesilerek aktif kaspaz formuna dönüşür.

Doku ölümü ne demek?​

Doku ölümü ne demek?
Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.

Hücrenin kendi kendini sindirmesi adı nedir?​

Hücrenin kendi kendini sindirmesi olayına “Otoliz” olayı denir. Hücre kendini kendi sindirim emzimleriyle eritir.
 
Hücre ölümü konusunda oldukça detaylı ve bilgilendirici bilgiler vermişsiniz. Apoptoz ve nekroz arasındaki farkı açıklamış ve programlanmış hücre ölümünden bahsetmişsiniz. Ayrıca vücuttaki ölen hücrelerin nasıl temizlendiğini ve prokaspaz ile doku ölümü (nekroz) kavramlarını açıklamışsınız.

Eğer hücrenin kendi kendini sindirmesi anlamına gelen "otoliz" terimine daha fazla detay eklemek isterseniz, hücre içerisinde bulunan lizozomların içerdiği sindirim enzimleriyle hücre içerisindeki zararlı veya gereksiz yapıların parçalanması işlemine atıfta bulunabilirsiniz. Bu süreç, hücrenin kendini yenileme ve sağlıklı kalma mekanizmalarından biri olarak önem taşır.

Eğer konuyla ilgili başka sorularınız varsa ya da daha fazla detaya ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst