AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hucre ici ve hucre disi sindirim arasindaki fark nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hücre içi ve hücre dışı sindirim arasındaki fark nedir?​

Kimyasal sindirim, gerçekleştiği yere göre ikiye ayrılır: Hücre İçi Sindirim; Besinler fagositoz ya da pinositozla besin kofulu oluşturarak hücre içine alınır ve lizozom görev yapar. Hücre çeperi olanlarda gerçekleşmez. Hücre Dışı Sindirim; Besinlerin enzimlerle hücre dışında parçalanmasına denir.

Hücre içi sindirim hangi canlılarda görülür?​

Amip, öglena, paramesyum gibi bir hücrelilerde, akyuvar hücrelerinde, sünger, hidra, planaryada, karaciğerdeki bozulmuş eritrositleri fagosite eden kupfer hücrelerinde hücre içi sindirim görülür. Bitki hücreleri de nişasta, yağ gibi depo maddelerini kullanacakları zaman hücre içi sindirim yaparlar.

Insan hücre dışı sindirim yapar mı?​

Insan hücre dışı sindirim yapar mı?
Hücre içinde veya hücre dışında gerçekleşir. Sindirim, mekanik ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye ayrılır. Mekanik sindirim: Enzim kullanılmadan besin yüzeyini artırma olayıdır. Kimyasal sindirim: Enzim ve su kullanılarak besinlerin parçalanmasına denir.

Hücre içi ve hücre dışı sindirim ATP harcanır mı?​

Hücre içi ve hücre dışı sindirim ATP harcanır mı?
Sindirimde ATP harcanmaz. Enzim kullanılır. Hücre içinde veya hücre dışında gerçekleşir. Sindirim, mekanik ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye ayrılır.

Hangi organel hücre içi sindirim yapar?​

Lizozomlar hücre içindeki sindirimden sorumludurlar. İçlerindeki enzimler çok etkili parçalayıcıdırlar. Eğer lizozomun zarı delinir ya da yırtılırsa lizozom otoliz olarak adlandırılan bir süreçle hücreyi sindirmeye başlar.

Hücre dışı sindirim ne demek?​

Besinlerin enzimler yoluyla hücre dışında parçalanmasına hücre dışı sindirim denmektedir. Genel olarak bütün omurgalı hayvanlarda gerçekleşen bir olay şeklinde ifade etmek mümkün. Tüketilen besinler hücreye giriş yapmadan belli başlı enzimler ile parçalanır.

Bitkilerde hücre içi sindirim var mı?​

Bitkilerde hücre içi sindirim var mı?
Bitkilerde özelleşmiş bir sindirim sistemi yoktur. Fotosentez ile ürettikleri besinlerin bir kısmını kullanırlar, bir kısmını ise depo ederler. Gerektiğinde protein, yağ, nişasta gibi depo besinlerini hücre içi sindirimle parçalayarak kullanabilirler.

Her canlı hücre dışı sindirim yapar mı?​

Her canlı hücre dışı sindirim yapar mı?
Besinlerin enzimler yoluyla hücre dışında parçalanmasına hücre dışı sindirim denmektedir. Genel olarak bütün omurgalı hayvanlarda gerçekleşen bir olay şeklinde ifade etmek mümkün.

Hücre dışı sindirimi hangi canlılar yapar?​

Hücre Dışı Sindirim; Besinlerin enzimlerle hücre dışında parçalanmasına denir. Holozoik hayvanlar “katı parçacıklarla”, böcekçil bitkiler ve saprofitler olmak üzere üç grupta gerçekleşir.

Tüm canlılar sindirim yapar mı?​

Hücre içi sindirim, amipler, akyuvarlar, bazı mantarlar (cıvık mantarlar), terliksi hayvan süngerler gibi organizmalarda görülür. Çok hücreli heterotrof canlılarda (hayvanlarda) sindirim olayının gerçekleştiği sindirim sistemleri gelişmiştir. Sistemleri Sünger ve sölentelerde sindirim organları bulunmaz.

Hücre dışı sindirim kimler yapar?​

Hücre dışı sindirim kimler yapar?

Sindirim reaksiyonlarında ATP kullanılır mı?​

Sindirim reaksiyonlarında ATP kullanılır mı?
Sindirim reaksiyonları sırasında su kullanıldığı için sindirim olayları birer hidroliz reaksiyonudur. Kimyasal sindirimde besinlerin kimyasal yapı ve özelliklerinde değişim meydana gelir. Enzim kullanılmasına karşın ATP harcanmaz.

Öglena hücre dışı sindirim yapar mı?​

Klorofili olan bir hücreliler ise fotosentez yoluyla kendi besinlerini kendileri üretirler. Öglena, bir hücreli su yosunları… gibi. Ekmek küfü gibi mantarlarda ise hücre dışı sindirim görülür.
 
Geri
Üst