AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hucre ici reseptor nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.966
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hücre içi reseptör nedir?​

Reseptörler, hücrelerin yüzeylerinde veya iç kısımlarında bulunan ve algaç işlevi gören proteinlerdir. Sinyal moleküllerini (ligand) alır ve hücrelerin ne yapacağını belirler. Bir başka deyişle, hücre içindeki belirli bir aktivite için aç-kapa düğmesi olarak çalışırlar.

MAPK sinyal yolağı nedir?​

MAPK sinyal iletim yolağı gen ekspresyonunun düzenlenmesi, hücre büyümesi ve sağkalımda rol oynar. Mitojenle aktive edilen protein kinaz (MAPK) yolağı sinyal iletim molekülleri Ras, Raf, MEK ve ERK’yi içerir. Normal olarak ekstrasellüler büyüme faktörleri, reseptör tirozin kinazlara bağlanarak bu yolağı aktive eder.

Hücre içi sinyalizasyon nedir?​

Hücre içi sinyalizasyon nedir?
Biyolojide, hücre sinyalizasyonu veya hücre iletişimi, hücrelerin çevresi ve kendisi arasında sinyalleri alma, işleme ve iletme yeteneğidir. Bakteriler, bitkiler ve hayvanlar gibi her canlı organizmadaki tüm hücrelerin temel bir özelliğidir.

Hücre nasıl haberleşir?​

Hücre nasıl haberleşir?
Hücreler, kendilerinden uzaktaki hücreleri hedefleyen kimyasal mesajcılar salarak haberleşirler. Bazı mesajcılar yalnızca kısa mesafelere ulaşırlar. Mesaj veren hücrenin salgıladığı molekül bir yerel regülatör olarak yakındaki hücreleri etkiler.

Reseptör nedir anatomi?​

Birinci anlamıyla reseptör, sinyal transdüksiyonunda yer alan bir proteindir, hücre dışındaki bir sinyali hücre içine taşır. Sinyalin bir biçimden başka bir biçime dönüşmesini sağlayan protein hücre dışında olabileceği gibi hücre içinde de olabilir.

Tirozin fosforilasyonu nedir?​

Tirozin fosforilasyonu , bir protein üzerindeki amino asit tirozine bir fosfat (PO 4 3− ) grubunun eklenmesidir . Protein fosforilasyonunun ana türlerinden biridir . Bu aktarım, tirozin kinazlar adı verilen enzimler aracılığıyla mümkün olmaktadır .

SRC ailesi nedir tıp?​

SRC ailesi nedir tıp?
Src ailesi non-reseptör tirozin kinaz ailesine bağlıdır. Bu gen Rous sarkoma virus v-src benzeridir. Bu proto onkogen embriyonal gelişme ve hücre büyümesinde önemlidir. Bu gen ile kodlanan tirozin protein kinaz c-Src kinaz tarafından fosforillenirse inaktif olur.

Jukstakrin ne demek?​

Jukstakrin ne demek?
Hormonun bitişik hücreye etki eden şekli.

Hücre içi kimyasal sinyaller nelerdir?​

Çok hücreli organizmalarda bulunan 4 temel sinyal iletim mekanizması bulunmaktadır;
- Parakrin.
- Otokrin.
- Endokrin.
- Sinaptik.

Tıpta reseptör ne demek?​

Hücre içinde ya da üzerinde hormon, ilâç, virüs vb. nin özel olarak bağlandığı ve bazı hallerde özel bir hücre cevabının verilmesine yol açan veya bunların hücreye girmesini sağlayan, protein, glikoprotein ya da oligosakkaritlerden oluşan yer veya yapı.

Fotoreseptör ne demek?​

Fotoreseptör ne demek?
Fotoreseptör hücre retinada bulunan ve ışığı elektrik sinyallerine dönüştürebilen özelleşmiş bir nöron tipidir. Fotoreseptör hücrelerin biyolojik olarak önemi ışığı yani görülebilir elektromanyetik radyasyonu çevirdikleri sinyallerle biyolojik süreçleri harekete geçirebilmeleridir.
 
Hücre içi reseptörler, hücre zarı yerine hücrenin içinde bulunan reseptörlerdir. Bu reseptörler, özellikle çekirdekte bulunan nükleer reseptörler olarak da adlandırılabilir. Hücre içi reseptörler genellikle sitoplazmada veya çekirdekte bulunur ve lipid bazlı moleküller veya hormonlar gibi hücresel sinyallerle etkileşime girerler.

Özellikle tirozin kinaz reseptörleri, steroid hormon reseptörleri ve nükleer hormon reseptörleri gibi tipik hücre içi reseptörleri vardır. Bu reseptörler, sinyal iletim yollarını başlatmak için hücre içinde çeşitli reaksiyonları başlatırlar.

Hormonların ve diğer sinyal moleküllerinin hücre içi reseptörlere bağlanması, gen ekspresyonunu düzenleyebilir, hücre büyümesini kontrol edebilir ve çeşitli biyolojik süreçleri etkileyebilir. Bu nedenle, hücre içi reseptörler hücreler arasındaki iletişimde önemli bir rol oynarlar ve hücre içi sinyal iletimini düzenlerler.
 
Geri
Üst