AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HSP hastaligi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.632
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

HSP hastalığı neden olur?​

HSP’nin nedenini bilinmemektedir. Mikropların (virüs ve bakteriler gibi) hastalık için önemli bir tetikleyici faktör olduğu düşünülmektedir, çünkü sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar.

HSP hastası nasıl beslenmeli?​

HSP hastası nasıl beslenmeli?
Özel bir beslenme düzeninden bahsetmek mümkün değildir ama “HSP hastası ne yemeli?” sorusuna cevap vermek gerekirse antioksidan içeren koyu renkli meyveler ve sebzeler, A, C, E vitaminleri içeren besinler tercih edilebilir. Bu gıdalar HSP hastalığı bitkisel tedavisi olarak değerlendirilebilir.

Hanta virüsü nasıl bulaşır?​

Hanta virüsü nasıl bulaşır?
İdrar, dışkı ve tükürükte dökülen aerosolize virüs yoluyla ve daha az sıklıkla enfekte olmuş bir konakçıdan bir ısırıkla insanlara yayılır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Hantavirus Pulmoner Sendroma (HPS) neden olabilecek en önemli hantavirüs, geyik faresi tarafından yayılan Sin Nombre virüsüdür.

Purpura tedavisi nedir?​

Papura tedavisi nedene bağlırıdr. Bazen hem purpura hem de altta yatan nedeni kendiliğinden düzelirken, aldığınız ilaçtan kaynaklanıyorsa, doktorunuz bu ilacı durdurabilir. Bazı ilaçlar ya yardımına altta yatan hastalığın mücadele alabilir veya trombosit sayımı artırmak için, reçete edilebilir.

HSP purpura nedir?​

HSP purpura nedir?
Ig a vasküliti (Henoch-Schönlein purpurası) küçük çaplı kan damarlarının tutan, çocukluk çağının en sık görülen vaskülitidir (damar iltihabı). Bu vaskülit genellikle deri, barsak ve böbreğin küçük damarlarını etkiler.

HSP sendromu nedir?​

HSP sendromu nedir?
Henoch-Shöenlein purpurası (HSP), küçük kan damarlarının (kapilerlerin) iltihaplandığı bir rahatsızlıktır. Bu iltihap, vaskülit olarak adlandırılır ve genellikle deri, bağırsak ve böbreklerdeki küçük kan damarlarını etkiler.

Purpura ne kadar surede gecer?​

Idiopatik Trombositopenik Purpura (ITP) ITP’nin iki tipi vardır; Akut (kısa sürede ortaya çıkan) Kronik (uzun süren) Akut ITP genellikle 6 aydan kısa sürer ve genellikle çocuklarda, her iki cinste eşit görülür. Kronik ITP daha çok erişkinlerde ve kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülen formdur.
 
HSP hastalığının nedenleri net olarak bilinmemektedir. Ancak mikropların, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının tetikleyici faktör olabileceği düşünülmektedir. HSP'nin belirtileri genellikle mikropların sebep olduğu bir enfeksiyon sonrasında ortaya çıkar.

HSP hastalarının beslenmesiyle ilgili spesifik bir diyet önerisi bulunmamaktadır. Ancak genel olarak antioksidan içeren, koyu renkli meyve ve sebzeler ile A, C ve E vitaminleri içeren besinlerin tercih edilmesi önerilebilir. Bu tür gıdalar HSP hastaları için bitkisel destek olarak düşünülebilir.

Hanta virüsü, idrar, dışkı ve tükürük yoluyla bulaşabilen bir virüstür. En önemli hantavirüs türlerinden biri olan Sin Nombre virüsü, geyik farelerinden insanlara bulaşabilir. Hantavirus Pulmoner Sendromu (HPS) bu virüsün neden olduğu ciddi bir solunum yolu hastalığıdır.

Purpura tedavisi altında yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer purpura ve altta yatan neden kendiliğinden düzelmiyorsa ve ilaç kaynaklıysa, doktor ilacı değiştirebilir veya durdurabilir. Bazı durumlarda, altta yatan hastalığın tedavisine ek olarak trombosit sayısını artırmak için ilaçlar reçete edilebilir.

HSP purpura, küçük damarlarını etkileyen IgA vaskülitidir ve genellikle deri, bağırsak ve böbreklerde görülür. Henoch-Schönlein purpurası olarak da adlandırılan bu vaskülit, çocuklarda sık rastlanan bir durumdur.

HSP sendromu ise küçük kan damarlarının iltihaplanmasıyla karakterize bir rahatsızlıktır. Bu iltihaplanma genellikle deri, bağırsak ve böbreklerdeki küçük kan damarlarını etkiler.

Purpura süresi, tipine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İdiopatik Trombositopenik Purpura (ITP) adlı durumun akut formu genellikle 6 aydan az sürerken, kronik formu ise uzun sürebilir. Akut ITP genellikle çocuklarda görülürken, kronik ITP daha çok yetişkinlerde ve kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir.
 
Geri
Üst