Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hristiyanlik evrensel bir din midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hristiyanlık evrensel bir din midir?​

Hristiyanlar, İsa’nın ”Tanrı’nın Oğlu”, ”Tanrı’nın enkarnasyonu” ve Eski Ahit’te geleceği haber verilen ”Mesih” olduğuna inanırlar. Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur….
Hristiyanlık
Mezhepler | Katoliklik Doğu Ortodoksluk Protestanlık

Hangisi Budizm de kutsal kabul edilen mekanlar?​

Buddha’nın, Budistlerin ziyaret etmesi için dört alanı işaret ettiği kabul edilir:
- Bodh Gaya, Hindistan, en önemli dini yerleşim ve hac yeridir.
- Kuşinagar, Hindistan, Buda’nın ölümünden sonra Parinirvana’ya ulaştığı yer.
- Lumbini, Nepal, Kraliçe Maya’nın Prens Siddhartha Gautama’yı doğurduğu yer.

İslam dini neden evrenseldir?​

İslam dini neden evrenseldir?
İslâm evrenseldir, çünkü o, tarih boyunca hep var olagelen hak inancın, yâni Allah katındaki dinin (Âli İmrân,19) ta kendisidir. O kendi kendine yeterli olmak durumundadır, çünkü son dindir. İnsan var oldukça bu din onun ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Zaten evrenselliğin merkezi anlamı da budur.

Budistlerin kutsal mekanları nerede?​

Budistlerin kutsal mekanları nerede?
Buda ile ilgili olarak ziyaret edilen Kuzeydoğu Hindistan’da dört kutsal yer vardır. Bunlar Buda’nın Nepal’deki doğum yeri olan Lumbini, Bihar’da şimdi Bodhi Gaya denilen aydınlanma yeri, ilk vaazını verdiği Benâres yakınındaki Sarnath’daki geyik parkı ve Uttar Pradeş’te öldüğü yer olan Kuşinagara’dır.

Budizm kitabı var mı?​

Bu üç kitabın hepsinin adı, Tripitaka olarak bilinir. Yukarıda belirttiğimiz gibi de her mezhebin kendi yorumu ve Tripitaka’sı bulunur ve genelde mezhepler birbirinin Tripitaka’sını kabul etmezler. Budizm, kendi içinde bir edebiyata da sahiptir. Bu edebiyat genelde dinî hikayelerdir.

Budizm 3 sepet nedir?​

Üç pitaka şunlardır: Vinaya Pitaka, rahip ve rahibelerle ilgili konuları ele alır. Sutta Pitaka, çoğunluğu Buda’ya ve öğrencilerine atfedilen konuşmalar. Abhidhamma Pitaka, felsefe, psikoloji, metafizik vb. konular.

Dinin yorumu evrensel mi?​

Dinin yorumu evrensel mi?
Din vahye dayanır; dinin yorumlanması ise insan aklına, düşünce ve yorumuna dayanır. Din, bütün insanlığa hitap eder yani evrenseldir. Din anlayışı ise bireyseldir. Din tek ve değişmez kurallar topluluğundan oluşur.

Kur’an’ın ve Hz Muhammed’in evrenselliği ne demektir?​

Kur’an’ın ve Hz Muhammed’in evrenselliği ne demektir?
İslamın temel kaynağı olan Kur’an evrenseldir. Yani onun mesajları, kıyamete kadar bütün zamanları kapsayacak ve bütün insanları ve cinleri içine alacak özellik taşımaktadır. Kur’an, herhangi bir coğrafya, zaman ve ırk endişesi taşımaksızın bütün beşeriyeti, karanlıktan çıkarıp aydınlığa ulaştırmak için indirilmiştir.
 
Hristiyanlık evrensel bir din olarak kabul edilebilir ancak tam anlamıyla evrenseldir demek zor olabilir. Hristiyanlık, dünya genelinde birçok farklı ülkede ve kültürde yayılmıştır ve milyonlarca insan tarafından benimsenmektedir. Ancak Hristiyanlık, İsa'nın öğretileri üzerine kurulmuş olmasına rağmen, diğer dinler gibi tüm insanlığa eşit derecede hitap ettiği düşünülemez. Çünkü Hristiyanlık, İsa'nın Kurtarıcılığına olan inanç üzerine inşa edilmiştir ve bu inanç diğer dinlerde bulunmayabilir.

Budizm ise inanç sistemine daha geniş bir açıdan evrenseldir denilebilir. Budizm, herhangi bir tanrıya tapınma temeline dayanmaz ve dünya genelinde farklı kültürlerde ve toplumlarda yayılmıştır. Budizm, insanın içsel durumunu anlama, acıyı sonlandırma ve aydınlanma arayışını vurgular. Bu sebeplerle, Budizm daha evrensel bir din olarak kabul edilebilir.

İslam ise kendine has bir evrensellik iddiası taşır. İslam, tüm insanlığa hitap ettiği inancına sahiptir ve İslam'ın kutsal metni olan Kur'an'ın evrenselliği vurgulanır. Kur'an, tüm insanlara, tüm zamanlarda indirilmiş bir rehber olarak kabul edilir ve Hz. Muhammed'in peygamberliği de evrensel kabul edilir. İslam'ın öğretileri, insanların her yerde ve her zaman ihtiyaç duyabileceği rehberlik ve adalet prensiplerini içermektedir. Bu nedenle İslam da evrensel bir din olarak nitelendirilebilir.
 
Geri
Üst