AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hristiyanlarda sarap haram mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.629
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hristiyanlarda şarap haram mı?​

Protestan mezheplerinde şarap sadece Mesih’in kanının sembolüdür. Ruhban topluluklarında bira ve şarap tüketilir. Pentekostaller ve Metodistler gibi bazı Hristiyan grupları günümüzde kişinin alkolden uzak durması gerektiğine inanmaktadırlar. Mormonluğun “Hikmet Sözleri” kitabında alkol tüketimi yasaklanır.

Hristiyanlar neden şarap içer?​

Hristiyanlar neden şarap içer?
Ekmek İsa’nın bedenini, şarap ise İsa’nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa’nın bedenine ve şarabın İsa’nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.

Katolikler şarap içer mi?​

Katolikler şarap içer mi?
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.

Hristiyanlara domuz eti helal mi?​

Hristiyanlara domuz eti helal mi? İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir.

Şarap içmek caiz midir?​

Şarap içmek caiz midir?
Egemen İslam fıkhında şarapla birlikte bütün alkollü içeceklerin haram kabul edilmesi aslında bir kıyasa dayanmaktadır. Buna göre, Kur’an’da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.

Hangi peygamber şarap içmiştir?​

Hangi peygamber şarap içmiştir?
Ancak bu eserin aksine, bazı tarihçilere göre, Osman Gazi Bizanslı beylerle (tekfur) şarap içmişti. Taib Ahmed’e göre, Osman Gazi’nin oğlu Orhan da içkiden uzaktı.
Şarap içmek neden günah?​
Buna göre, Kur’an’da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.

Sarhoş olmadan içki içmek günah mı?​

Sarhoş olmadan içki içmek günah mı?
Kur’ân, sarhoş eden alkollü içkileri kesin olarak yasaklamıştır. İmamı A’zam’a göre sarhoş etmeyen az miktardaki alkol içeren içkiler (bira gibi) haram değildir.

Domuz eti hangi dinlerde haram?​

Domuz eti hangi dinlerde haram?
Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır’da, Araplarda ve Tevrat’la Kur’an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.

Incilde domuz eti neden haram?​

İlâhî dinlerden Yahudilik’te domuzun haram kılındığı hususunda Tevrat’ta açık ifadeler vardır: “… ve domuzu, çünkü çatal ve yarık tırnaklıdır, fakat geviş getirmez, o size murdardır. Onların etinden yemeyeceksiniz ve leşlerine dokunmayacaksınız, onlar size murdardır” (Levililer, 11/7-8; Tesniye, 14/8).

Hristiyanlıkta cinsellik günah mı?​

Hristiyanlıkta cinsellik günah mı?
Cinsel ilişki çocuk sahibi olma isteğiyle bağlantılı olduğu zaman kabul edilebilir ve doğaldır, ama çiftin evli olması şarttır. Evlilik öncesi ya da evlilik dışı her ilişki günahtır. ‘
 
Hristiyanlıkta şarap konusu genellikle farklı mezhepler arasında farklı yorumlara sebep olmuştur. Protestan mezhepleri arasında şarap genellikle sadece Mesih'in kanının sembolü olarak görülürken, bira ve şarap tüketimi ruhban topluluklarında kabul edilebilir bir uygulamadır. Bazı Hristiyan gruplarında, özellikle Pentekostaller ve Metodistler gibi gruplarda günümüzde kişilerin alkolden uzak durması gerektiğine inanılmaktadır. Öte yandan, Mormonlar için alkol tüketimi "Hikmet Sözleri" kitabında yasaklanmıştır.

Katolik Kilisesi'nde ise şarap, Eucharistia (kutsal komünyon) sırasında Mesih'in kanının sembolü olarak kullanılır. Katolik inancında, ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını temsil etmektedir. Katolik inancı alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir armağan olduğunu kabul eder, ancak aşırı tüketim ve sarhoşluğa neden olacak miktarlarda alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.

İslam ve Kur'an'da ise alkol ve şarap tüketimi kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Sarhoşluğa neden olan maddelerin tüketimi haram kabul edilir. Benzer şekilde, sarhoş olmayan miktarda alkol içeren içecekler de bazı İslam hukukçularına göre haram olarak kabul edilirken, bazılarına göre değil.

Domuz eti konusunda ise İbrahimî dinler arasında farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Yahudilik ve İslam gibi dinlerde domuz eti genellikle haram kabul edilirken, çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin vermektedir. Bu konuda Sümerlerden izler taşıyan dinlerden birçok kutsal kitap ve öğretide domuz etinin yenmesinin yasaklandığı belirtilmektedir.

Son olarak, Hristiyanlıkta cinsellik konusunda da evlilik dışı ilişkiler genellikle günah olarak kabul edilir. Evlilik içi cinsellik ise çocuk sahibi olma amacıyla bağlantılı olduğu sürece doğal ve kabul edilebilirdir. Evlilik öncesi ya da evlilik dışı ilişkiler genellikle Hristiyanlıkta günah olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst