AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HPV hangi kanserlere sebep olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

HPV hangi kanserlere sebep olur?​

Tüm kanserlerin % 5’inin nedeninin HPV olduğu düşünülmektedir. Hatta yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanseri tümör örneklerinin .7’sinde HPV’ye rastlanmıştır. HPV, rahim ağzı kanseri dışında baş-boyun, vajina, vulva, penis, makat ve rektum kanserleri ile de ilişkilendirilmektedir.

HPV virüsü nasıl ortaya çıkar?​

HPV virüsü nasıl ortaya çıkar?
HPV virüsü taşıyan ve bu virüsü salgılayan bir kadınla ilişkiye giren bir erkeğe HPV virüsü bulaşır. Virüs bir kere bulaştıktan sonra bu kişiler ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı durumuna gelir.

Yüksek riskli HPV vücuttan atılır mı?​

Yüksek riskli HPV vücuttan atılır mı?
Zannedilenin aksine HPV enfeksiyonlarının %60-70 ‘i 1 yıl içerisinde, %90’ı 2 yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmaktadır. HPV virüsünün vücuttan atılması için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması çok önemlidir.

HPV virüsünün neden olduğu hastalıklar?​

HPV’nin yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, anüs kanserleri ve ilgili prekanseröz lezyonlar; erkeklerde de anüs ve penis kanserleri ile ilişkilidir.

HPV enfeksiyonu ne demek?​

HPV enfeksiyonu ne demek?
HPV virüsü nedir? “Human papillorna Virüs” daha çok hem erkek hemde kadın genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan ve kondilom(condyloma acuminatum) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit virüstür.

HPV virüsü olduğu nasıl anlaşılır?​

HPV virüsü olduğu nasıl anlaşılır?
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA’ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.

HPV virüsü kadınlarda neden olur?​

HPV, cinsel ve samimi cilt teması yoluyla yayılır. 200’den fazla farklı HPV türü vardır; bunların 40’tan fazlası insanda enfeksiyon yapar. Farklı HPV türleri farklı riskler taşır. Düşük riskli HPV nadiren kansere dönüşür, ancak genital siğiller gibi cinsel organlar ve anüs çevresinde belirtilere neden olabilir .

HPV olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

HPV olup olmadığı nasıl anlaşılır?

HPV virüsü vücuttan kaç yılda atılır?​

HPV virüsü vücuttan kaç yılda atılır?
Tüm HPV bulaslarinin % 90 i 2 yil içinde vücuttan temizlenmistir. HPV nin belli tipleriyle olusan bir kisim enfeksiyonda, virüs vücutta kalici hale geçer ve kansere ilerleyebilir.

HPV tamamen yok olur mu?​

Özetleyecek olursak, HPV virüsü vücuda yerleşmeyen ve gerekli tedbirler alındıktan sonra vücuttan tamamen atılabilen bir virüstür.
 
HPV (İnsan Papilloma Virüsü), birçok kanser türüne neden olabilen bir virüstür. Rahim ağzı kanseri en sık ilişkilendirilen kanserdir, ancak aynı zamanda baş-boyun, vajina, vulva, penis, makat ve rektum kanserleri ile de bağlantılıdır. HPV'nin yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyonlara neden olabilir. Yüksek riskli HPV tipleri özellikle kadınlarda serviks (rahim ağzı) ve vulva kanseri gibi ciddi kanser türleriyle ilişkilidirken, erkeklerde anüs ve penis kanserleriyle bağlantılıdır.

HPV virüsü genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Virüsü taşıyan bir partner ile cinsel ilişki sonucu virüsün bulaşma riski vardır. HPV enfeksiyonu genellikle bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılabilmektedir. %60-70'i bir yıl içinde ve %90'ı ise 2 yıl içinde bağışıklık sistemi tarafından temizlenmektedir. Ancak bazı durumlarda virüs vücutta kalıcı hale geçebilir ve ilerleyerek kansere dönüşebilir.

HPV enfeksiyonunun teşhisi genellikle muayene ve HPV virüsüne ait DNA testleri ile konulur. Jinekolojik muayene sırasında siğillerin varlığı dikkat çeker ve vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınarak HPV virüsüne ait DNA testleri yapılabilir.

Özetle, HPV virüsü vücudun bağışıklık sistemi tarafından atılabilen bir virüstür. Ancak bazı durumlarda kalıcı olabilir ve kansere yol açabilir. Bu nedenle düzenli muayeneler ve korunma önlemleri önemlidir.
 
Geri
Üst