AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HPLC kapasite faktoru nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

HPLC kapasite faktörü nedir?​

Alıkonma (veya kapasite) faktörü (k’), analitin kromatografik kolon üzerindeki kalıcılığını ölçmek için kullanılan bir parametredir. Kapasite faktörünü; maddenin yapısı, sabit faz ve hareketli fazın türü belirler.

HPLC kolon seçiminde hangi parametreler dikkate alınır?​

Bir HPLC sistemin performansı, kolonda gerçekleştirilen ayırma ile yani, doğru kolon dolgu madde- sinin seçilmesi ve dolgu maddesinin verimiyle tayin edilir. Kromatografik kolonun verimliliğinin bir ölçüsü olarak teo- rik plaka yüksekliği, H ve teorik plaka sayısı, N terimleri kul- lanılmaktadır.
HPLC alıkonma süresi nedir?
Bir örneğin enjeksiyonu ile kolondan elüsyonu arasında geçen süreye alıkonma zamanı denmektedir ve tR ile gösterilir. Sabit fazla etkileşmeyen bir bileşiğin kolonu terk etmesi için geçen süre ölü zaman ya da hareketli fazın alıkonma zamanı olarak (tM) bilinir, çünkü genellikle bu bileşik hareketli fazdır.
Guard kolon nedir?
Analitik kolonun önüne guard kolon denilen koruyucu kolon eklenebilir. Bu guard kolon pahalı kolonların bir tür filtresidir. Süzme işlemi yapar. Genelde kolonlar, kolonun başından tıkanır.

HPLC bileşenleri nelerdir?​

HPLC cihazları tipik olarak degasser, enjektör, pompa, kolon ve detektörden oluşur. Enjektörün örnek karışımını (numuneyi) mobil faza enjekte etmesiyle, analitler kolona taşınır. Kolon da içindeki sabit faz yardımıyla bu analitleri ayrıştırarak detektöre gönderir.

HPLC hangi analizlerde kullanılır?​

Genellikle polimer, şeker ve protein analizlerinde kullanılır.
Elüsyon zamanı nedir?
Kromatogram: Elüsyon zamanı veya elüsyon hacmine karşı, çözünen madde konsantrasyonuna bağlı sinyalin oluşturduğu grafiğe denir. Elüsyon: Hareketli fazın ilerlemesiyle çözünen maddelerin durgun faz üzerinden yıkanarak taşınmalarına denir.
Retansiyon zamanı nedir?
GC’de elde edilen kromatogramdaki pikler retansiyon zamanı ve retansiyon hacmi ile karakterize edilirler. ): Maddenin enjekte edildiği an ile maksimum dedektör cevabı alındığı an arasında geçen süredir. ): Retansiyon zamanında kolondan geçen gaz hacmidir. getirilebilen bileşiklere uygulanabilir.
Ön kolonun amacı, çözgendeki safsızlıkları tutarak analitik kolonun kirlenmesini önlemektir. Ayrıca ön kolon hareketli fazı sıvı ile doyurarak sabit fazı oluşturur; böyle bir durumda analitik kolondaki dolgu maddesinden sabit fazın sıyrılması işlemine gerek olmaz.
HPLC ünitesi: Degasser, pompa, autosampler, kolon ve dedektör olmak üzere dört kısımdan oluşmaktadır. Degasser; mobil fazlarda mevcut çözünmüş gazların giderilmesini sağlar. HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır.
Kapasite faktörü kaç olmalı?
Tipik kapasite faktörleri Rüzgâr tarlaları: %20-40. Dünya çapında ortalama hidroelektrik: %44. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki fotovoltaik güneş: %12-15.
Tesis kapasite kullanım faktörü nedir?
Kapasite faktörü, bir enerji santralinin belirli zaman aralığında (genellikle yıllık hesaplanır) ürettiği güç miktarının, o zaman aralığının her saati tam kapasitede çalışarak üretebileceği güç miktarına bölümüdür.
 
Geri
Üst