Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hortuma neden olan faktorler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Hortuma neden olan faktörler?​

Yer seviyesinden hızlıca yükselen hava, basıncı ve sıcaklığı düşürür. Bu esnada rüzgar şiddetini arttırır ve su buharı yoğunlaşmaya başlar. Yoğunlaşan su buharı, bulutun altında belirmeye başlayan spiral şeklin daha belirgin, havanın ise daha kararsız hale gelmesine neden olarak hortumun gücünün artmasına neden olur.
Karada hortum nasıl oluşur?
Geçtiği yeri yok eden hortumlar, sıcak ve nemli havanın kuru ve soğuk havayla karşılaşması sonucu oluşmaktadır. Yani zıt hava koşullarının karşılaşmasıyla rüzgar aşağıdan yukarı doğru dönerek büyümeye başlar.

Tornado nerelerde olur?​

Ve dünyadaki hortumların sadece yarısı, Büyük Plato’nun ”(Hortum Vadisi)Tornado Alley” olarak adlandırılan güney kesimlerinde meydana gelir. Uzaktan görüldüğünde huniye benzeyen hortumlar, Antarktika dışında dünyanın bütün kıtalarında uygun şartlar oluştuğunda meydana gelebiliyor aslında.
Hortum Türkiye’de en çok hangi bölgede görülür?
Ülkemizde en çok hortumun ve şimşekli hava cephelerinin görüldüğü bölge Antalya ile tüm Akdeniz Kıyılarıdır. Akdeniz’de hortumlar genelikle Ekim-Mart ayları arasında görülür.

Rüzgarın oluşmasının temel sebebi nedir?​

Havanın yüksek basıncının alçak basınç olan bölgelere hareket etmesi üzerinden rüzgar oluşmaktadır. Daha doğrusu yüksek basıncın alçak basınç olan noktalara hareket etmesi üzerinden rüzgarın oluştuğunu söylemek mümkün. Daha sonra bu şekilde havanın yer değiştirmesine rüzgar denmektedir.
Hortumun etkileri nelerdir?
Küçük ve güçlü alçak basınç alanlarında, büyük bir hızla kendi etrafında dönen hava hareketiyle oluşur. Hortum, ciddi can kayıpları ve yaralanmalara sebep olabilir. Ayrıca binalar, altyapılar, enerji ve iletişim hatları üzerinde ciddi hasarlar bırakabilir.

Şiddetli hortum nedir?​

Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu “hortum” bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir.
Hortumun içinde ne var?
Hortumlar, fırtınalar içerisinde meydana gelen, bulutlardan yere doğru uzanan ve son derece hızlı bir şekilde dönebilen, vahşi hava sütunlarıdır (ateş girdapları da benzerdir; ancak fırtınalardan bağımsız olarak oluşabilir).

Tornado en cok nerede gorulur?​

Tornadolar, çok sayıda can kaybına ve maddi zarara neden olan, en tehlikeli meteorolojik hadiselerden biridir. Dünyanın çeşitli yerlerinde görülebilmekle birlikte en sık ve en güçlü olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmektedir.
Tayfun en çok nerede görülür?
Büyük Okyanus’un batısında Çin Denizinde ve Filipin Denizinde görülürler.Dünyadaki en güçlü rüzgardır.

Hortum en çok hangi ülkede olur?​

HORTUM EN ÇOK HANGİ BÖLGEDE GÖRÜLÜR? Dünya üzerindeki hortumların dörtte üçü Kuzey Amerika’da meydana gelmektedir. Hortum Geçidi olarak tabir edilen bu durum Kuzey Amerika’nın iç kesimlerinde görülmektedir. Teksas ve Kansas bunlara örnektir.
Hortum genellikle nerede olur?
Genel olarak hortumlar kara üstünde oluşurlar ancak kimi vaziyetlerde göl veya deniz üstünde de oluşabilir. Bu vaziyetlerde su hortumları ortaya çıkar. Bu yerlerde yakın bölgelerde tehlikeye neden olabilir. Hortumlar, büyüklüklerine ve şiddetlerine göre derecelendirilir.

Rüzgarların temel özelliği nedir?​

Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o kadar fazla olur. Rüzgâr sahip olduğu hıza göre esinti, fırtına gibi isimler alır.
Rüzgar dünyanın hangi hareketiyle oluşur?
Havanın yüksek basıncının alçak basınç olan bölgelere hareket etmesi üzerinden rüzgar oluşmaktadır. Daha doğrusu yüksek basıncın alçak basınç olan noktalara hareket etmesi üzerinden rüzgarın oluştuğunu söylemek mümkün.

Hortumun verdiği zararlar nelerdir?​