Hormonlar metabolizmayi etkiler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hormonlar metabolizmayı etkiler mi?​

Hormonların da metabolizma hızı üzerine önemli etkileri vardır. Tiroid hormonu metabolizma hızını etkileyen en önemli hormondur. Hipotiroid tanısı almış bir kişide metabolizma hızı daha yavaş olacağından kilo vermesi de daha zor olacaktır.
Hormonlar nasıl etki eder?
Hormonlar vücudumuzdaki salgı bezlerinden salgılanarak kan yoluyla diğer dokulara taşınır ve etkilerini gösterirler. Miktar olarak çok az salgılanmasına karşın kuvvetli etkileri vardır. Bu nedenle bir tür haberci olarak görev yaparlar. Taşındıkları hücreye nasıl davranması gerektiğini anlatırlar.
Hormonlar kana nasıl geçer?
Hormon, endokrin bezlerde üretilir Bir hücre veya hücre grubu ile diğer hücreler arasındaki kimyasal mesajcı moleküllerdir. İç salgı bezlerinde (endokrin bezler) üretilirler ve kana salınırlar. Kanda dolaşarak hedef dokulara ulaşan hormonlar burada özel reseptörlere bağlanarak etkilerini gösterirler.

Hangi hormon metabolizmayı düzenler?​

Tiroksin (T4) ve Triiodotronin (T3) adlı hormonları salgılar. T4 ün T3 e dönüşümünde selenyum ve A vitamini etkinlik gösterir. Bu hormonlar BMR yi düzenlerler. Üreme faaliyetlerine de etkileri vardır.
Hormonlar sindirime uğrar mı?
Hormon tedavisinde, protein yapısındaki hormonların parenteral yani enjeksiyon gibi sindirim yolu dışı bir yoldan verilmesi zorunluluğu vardır; çünkü, protein yapısındaki hormonların ağız yoluyla alınması halinde, sindirim kanalında parçalanmaları ve emilmemeleri söz konusudur.
Hormonlar ne kadar sürede etki eder?
Hormonların hücrede bağlandıkları yapıya ”reseptör” denir. Hormonların biyolojik etkileri bu reseptörlere bağlandıktan sonra oluşur. Hormon ile reseptör bağlanma bölgesi arasındaki uyum ne kadar iyiyse o kadar etkili salgı oluşur.

Hangi hormon ödem yapar?​

Östrojen fazlalığı vücudun su ve tuz tutmasına neden olur. Yüz yuvarlaklaşır, el ve ayaklarda şişlik ve ödem gelişir.
 
Geri
Üst