AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Holistik felsefe nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.672
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Holistik felsefe nedir?​

Holizm; bütünün, kendisini oluşturan parçaların toplamından daha fazla olduğunu savunan felsefe görüşüdür. Ayrıca Sistem Kuramı içerisinde de değerlendirilen bir yaklaşımdır.

Holistik bakış ne demek?​

Holistik bakış ne demek?
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir.

Bütüncül Tıp Nedir?​

HOLİSTİK (BÜTÜNCÜL) TIP. Holistik Tıp, Ortodoks Tıbbın kanıta dayalı yaklaşımını reddetmeden Doğu Tıbbının kişinin ruhsal ve duygusal yapısını da göz önünde bulundurarak bedendeki biyoenerji kanalları üzerinden verdiği bilgileri de sentezleyerek hastayı değerlendirip terapi seçenekleri sunar.

Holistik nedir TDK?​

Holistik nedir TDK?
Holistik kelimesi Türkçe’de “doğal dengeleri gözeten bir yaşam ve tedavi tarzı” anlamına gelir.

Holistik çalışma nedir?​

Holistik kelimesi tıp için kullanıldığında hastayı tüm yönleriyle değerlendirmek anlamına gelen bütünsel bakış açısını ifade eder. Holistik tıp yaklaşımı hastalığa değil hastaya odaklanma ve onu fiziksel, duygusal , çevre, beslenme , sosyal ilişkileri vb tüm parametler kullanılılarak değerlendirmek demektir.

Holistik ne demek TDK?​

Holistik ne demek TDK?

Hemşirelikte bütüncül yaklaşım nedir?​

Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.

Bütüncül bakış ne demek?​

Bütüncül bakış ne demek?
Bütüncül yaklaşım (ingilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.

Bütüncül bakmak ne demek?​

Psikolojide, holizm yani bütüncüllük her şeye bir bütün olarak bakmaya odaklanan insan aklını ve davranışını anlamak için bir yaklaşımdır. Genellikle indirgemecilikle çelişir, bunun yerine işleri en küçük parçalarına bölmeye çalışır.

Holistik psikolog ne demek?​

Holistik psikolog ne demek?

Refleksif ne anlama gelir?​

Bir şeyin kendi kendine dönmesidir. Bir bağlamın neden ve sonuç ilişkisinin birbirini etkileme durumudur. Refleksivite(Düşünsellik),neden ve sonuç arasındaki ilişkinin kendisine geri dönen olguların niteliği ya da neden-sonuç arasındaki döngüsel harekettir.

Bütüncül gelişim ne demek?​

Bütüncül gelişim ne demek?
Bütünsel yaklaşım; tek bir alt sisteme odaklanmadan, diğer bileşenleri ihmal etmeden, sistemi onu oluşturan tüm parçalarıyla birlikte olabilecek en kapsayıcı bakışla ele almaktır.

Holistik bakış açısı ne demek?​

Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir. “Helikopter bakışı” ya da “kuş bakışı” gibi.

Holistik yaklaşım nedir tıp?​

Holistik yaklaşım nedir tıp?
Holistik yaklaşım hemşirelerin bireyleri bütün yönleriyle bir bütün olarak görebilmeleri noktasında kullanılabilmektedir. Bir bütün olarak bireyi değerlendirmek demek, hastanın yalnızca şikâyet ettiği ile değil, onun bedensel ve ruhsal yönlerinin tamamına yönelik kapsayıcı bir bakış açısıyla hareket etmek demektir.

Kümülatif olarak ne demek?​

Genel açıdan tanımına ele almak gerekirse; ‘Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması’ anlamına geldiğini söylemek mümkün. Elde bulunan herhangi bir verinin birikmesi üzerinden toplanması ile ortaya çıkan durum şeklinde de ifade edilmektedir.

Bütüncül olmak ne demek?​

Bütüncül olmak ne demek?
 
Holistik felsefe ve yaklaşımlar hakkında vermiş olduğunuz bilgiler oldukça değerli ve kapsamlı. Holizm, bütünü oluşturan parçaların toplamından daha fazlasını ifade ederken, bütüncül bakış açısı da bir konuyu bütünsel olarak değerlendirmeyi ve detaylarıyla anlamayı içerir.

Holistik tıp, modern ve geleneksel tıp yaklaşımlarını sentezleyerek hastayı bütünsel olarak değerlendiren bir tedavi yöntemidir. Holistik yaklaşımın hastaların fiziksel, duygusal, çevresel ve besinsel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak onları ele alması önemlidir.

"Bütüncül" kavramını TDK'ya göre "doğal dengeleri gözeten bir yaşam ve tedavi tarzı" olarak tanımlamaktadır. Buna ek olarak, hemşirelikte bütüncül yaklaşım da hastaların beden, zihin, ruh, duygular, çevre ve sosyal ilişkiler gibi tüm yönlerini bir bütün olarak ele almayı gerektirir.

Bütüncüllük ve holizm kavramları genellikle parçalarıyla değil, bütünüyle ilgilenmeyi, konuyu tüm detaylarıyla anlamayı ve işleri küçük parçalara ayırmak yerine bütünsel olarak ele almayı vurgular.

Verdiğiniz bilgiler ısında, bütüncül gelişim bireyi tüm bileşenleriyle birlikte ve kapsayıcı bir bakış açısıyla ele almayı ifade ederken, holistik bakış açısı da kainatı bütünsel olarak görebilmeyi ve detaylarıyla anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemi ifade eder.

Son olarak, holistik psikolog kavramından bahsedilmemiş ancak genel olarak holistik psikolog, bireyin ruhsal, duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarını bir bütün olarak ele alarak tedavi ve destek sağlayan profesyonel bir yaklaşımı ifade eder.

Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa ya da başka konularda merak ettiğiniz bir şey varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst