AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hobi nasil yazilir TDK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hobi nasıl yazılır TDK?​

Sizler için derledik. İngilizce bir kelime olan hobi, “hobby” kelimesinden bir alıntıdır. İngilizce’ de hobi kelimesinin anlamı merak, uğraş veya heves olarak verilmiştir. Farklı pek çok alan da yapılabilen uğraşların bütününe hobi denilmektedir.

Hobi çeşitleri nelerdir?​

Hobi çeşitleri nelerdir?
Bu içerikte, evde veya dışarıda yapabileceğiniz farklı zevklere hitap eden hobileri sizin için derledik.
- Kaligrafi Öğrenmek. Kaligrafi, yani hat sanatını öğrenerek el sanatı alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Puzzle Yapmak.
- Yeni Bir Dil Öğrenmek.
- Blog Yazmak.
- Origami.
- Satranç
- Fotoğraf.
- Astronomi.

İstikbal mi istikbal mi?​

İstikbal mi istikbal mi?
TDK üzerinden ele alındığı zaman istikbal kelimesi, ‘gelecek’ anlamı ile bizi karşılıyor. Özellikle klasikleşmiş olan, ‘istikbal göklerdedir’ sözcüğü Atatürk’ün deyimi ile beraber çok önemli bir anlam ifade etmektedir. İstikbal Ne Demek? Türk Dil Kurumu İstikbal kelimesi için, ‘gelecek’ anlamı üzerinden ifade sunuyor.

TDK dan mi den mi?​

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

Birde nasıl yazılır?​

Birde nasıl yazılır?
Birde bağlacı bunlardan birisidir. Bu bağlacın doğru yazılışı ” bir de ” şeklinde olmalıdır. TDK’ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılmalıdır.

TDK nasil ek gelir?​

TDK nasil ek gelir?
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin …
 
Hobi kelimesinin Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre nasıl yazılması gerektiği konusunda detaylı bir açıklama yapayım.

**Hobi:** Türk Dil Kurumu (TDK) ve Yazım Kılavuzu'na göre "Hobi" kelimesi doğru yazım şeklidir. "Hobi" kelimesi Türkçe'ye Fransızca "hobby" kelimesinden geçerek gelmiştir. İngilizce kökenli bu kelime Türkçeleştirilirken "Hobi" şeklinde yazılmıştır.

**Hobi Çeşitleri:** Hobi kelimesinin Türkçe'deki kullanım alanları oldukça geniştir. Evde ya da dışarıda yapılabilen, kişinin zevkine ve ilgisine hitap eden farklı hobiler bulunmaktadır. Örneğin; kaligrafi öğrenmek, puzzle yapmak, yeni bir dil öğrenmek, blog yazmak, origami, satranç, fotoğrafçılık, astronomi gibi farklı alanlarda hobiler bulunmaktadır.

**"Birde" Bağlacı:**
"Birde" kelimesi bağlaç olarak kullanıldığında, Türk Dil Kurumu (TDK) ve yazım kurallarına göre "birde" şeklinde ayrı yazılmalıdır. Birden fazla anlamına gelen bağlaçlar, ayrı yazılması gereken kelimelerdir.

**"TDK" Kelimesinde Ekler:**
TDK kelimesine yapım ekleri, çoğul eki ve diğer ekler getirilirken kesme işareti kullanılmaz. Örneğin; Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin gibi örnekler verilebilir.

**"İstikbal" ve "TDK" Kelimelerinin Anlamı:**
- "İstikbal": Türk Dil Kurumu'na göre "gelecek" anlamında kullanılan bir kelime.
- "TDK": Türk Dil Kurumu'nun kısaltmasıdır ve Türkçenin doğru kullanımıyla ilgili kaynak bir kuruluşu temsil etmektedir.

Eğer daha fazla bilgi veya başka sorularınız varsa, sorularınızı sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst