- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hobbes a göre bireyin ahlaki sorumluluk almasında etkili olan güç nedir?
İkinci kaynak, Hobbes’a göre her insanın doğuştan eşit olarak sahip olduğu akıldır. Hobbes’un; her insanın üzerinde anlaşabileceği ahlâkî yasalar bütünü olarak tanımladığı “doğal hukuk”u bulması sebebiyle akıl da ahlâkın bir kaynağı hâline gelmektedir.Etiğin temelini atan filozof kimdir?
Felsefe tarihinde etik konusun ilk ele alan filozof Demokritosdur. Etiğin temellerini atan ilk filozof Sokrates’tir (MÖ. 469-399). Etiğin çıktığı nokta, insanın kendini bilmesiyle veya insan için “doğru” ve “iyi” bir yaşamın ne olduğu, “doğru” ve “iyi” bir yaşamın nasıl yaşanabileceğiyle ilgili sorulardır.
Görevci etik anlayışı nedir?
Immanuel Kant’ın görüşlerine dayandırılan görevci etik anlayışına göre bir kişinin eylemlerinin ahlaki olarak nitelenebilmesinin temel koşulu, aynı eylemin, davranışın evrensel bir ilke haline gelebilmesidir.
İnsan insanın kurdudur sözü ne anlama gelir?
Henüz devletin olmadığı bir durumda yani ‘doğa durumu’nda insanlar eşit olsa da, iki kişi aynı şeyi istediği an çekişme ve düşmanlık oluşmaktadır. Bu da doğa durumunda güvensizlik olduğunu gösterir. Güvensiz ortamın doğal sonucu da kaos ve savaştır. Thomas Hobbes bu durumu “insan insanın kurdudur” olarak dile getirir.Etiğin temelleri nedir?
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır..
Kant’ın etik anlayışı nedir?
Çünkü Kant’ın “ahlaklılığın en yüksek ilkesi” eylemlerimizin değil, istememizin ilkesidir. Ona göre “ahlaklılık, eylemlerin istemenin özerkliğiyle, yani maksimler aracılığıyla olanaklı bir genel yasamayla olan ilişkisidir” (2013:57). Kant için önemli görülen şey, ahlak yasasına göre istemektir.
Kantçılık daha çok akademik ya da kürsü felsefesi olarak gelişmiş ve öyle adlanırılmıştır. Ana eğilimleri itibarıyla, bunları, bir yanda Kant’ın aşkınsal idealizmini benimseyen yaklaşımlar ve öte yandan Kant’ın eleştirel felsefesine dayanan yaklaşımlar olarak belirtmek mümkündür.
Thomas Hobbes a göre devlet neden gereklidir?
Hobbes’a göre devlet varlığı zorunlu olan ve insanların bir araya gelmesinden oluşan doğal olmayan, yapma bir cisimdir. Hobbes devletin bu zorunlu varlığını temellendirmek için bir varsayımdan hareket eder. Bu varsayım doğa durumu varsayımıdır. Hobbes’a göre doğa durumu bir savaş durumudur.