AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HMK hangi mahkemelerde uygulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

HMK hangi mahkemelerde uygulanır?​

Davanın açıldığı mahkemeye veya uyuşmazlığın niteliğine göre uygulanacak yargılama usulü farklılık göstermektedir. Örneğin, asliye hukuk mahkemelerinde kural olarak yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır.

320 madde nedir?​

(1) Mahkeme, mümkün olan hâllerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verir.

Yargılama sureci nedir?​

Yargılama sureci nedir?
Önce davanın açılması (m. 118-125), sonra karşılıklı olarak dilekçelerin verilmesi (m. 126-136), ardından ön inceleme (m. 137-142), daha sonra tahkikat (m. 143-162) ve (şeklî) tahkikat işlemleri (m. 163-183), son olarak da tahkikatın sona ermesi ve sözlü yargılama (184-186) düzenlenmiştir.

HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?​

HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?
(1) Basit yargılama usulü, kanunlarda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki durumlarda uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Doğrudan dosya üzerinden karar vermek konusunda kanunun mahkemeye takdir hakkı tanıdığı dava ve işler.

HMK havale kim yapar?​

Başka yer tevzi bürosu, ilgili mahkemeye doğrudan tevzi yapar ve teslim aldığı evrakı elektronik ortama aktarır, fizikî evrakı da gecikmeksizin ilgili mahkemeye gönderir. Posta ve havale masrafı düşüldükten sonra, gider avansından kalan miktar ilgili mahkemenin hesabına aktarılır.

Tahkikat aşamasında karar verilir mi?​

Tahkikat evresinin ardından, sözlü yargılamanın da (Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 186 ve devamı) tamamlanmasından sonra, davanın hüküm verilecek derecede aydınlanmış olması halinde hüküm verilir ve tefhim edilir.

Yargılama aşamaları nelerdir?​

Yargılama aşamaları nelerdir?
Bunlar; davanın açılması ve dilekçeler aşaması; ön inceleme; tahkikat; sözlü yargılama ve hükümdür.

Tahkikatın sona ermesi ne demek?​

Tahkikatın sona ermesi ne demek?
Tahkikat aşaması, mahkemece tarafların iddia ve savunmaları ile toplanan deliller de değerlendirildikten sonra araştırılması gereken bir husus kalmadığında sona erer. Hakim, bu durumda duruşmada hazır bulunan kişilere tahkikatın tümü adına açıklama yapabilmeleri için söz verir.
 
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na (HMK) göre, davanın açıldığı mahkemeye veya uyuşmazlığın niteliğine göre farklı yargılama usulleri uygulanmaktadır. Örneğin, asliye hukuk mahkemelerinde genellikle yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde ise basit yargılama usulü tercih edilmektedir.

HMK'de 320. madde, mahkemenin mümkün olduğu durumlarda tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar verebileceğini belirtmektedir. Bu şekilde, bazı durumlarda duruşma yapılmadan dosya üzerinden karar verilmesi mümkün olabilmektedir.

Yargılama süreci genel olarak şu aşamalardan oluşmaktadır:
1. Davanın açılması
2. Tarafların karşılıklı olarak dilekçe vermesi
3. Ön inceleme
4. Tahkikat ve tahkikat işlemleri
5. Tahkikatın sona ermesi ve sözlü yargılama

Basit yargılama usulü ise, kanunlarda belirtilen durumlar dışında sulh hukuk mahkemeleri tarafından görevine giren dava ve işler ile dosya üzerinden karar verilmesine ilişkin kanunun mahkemeye takdir hakkı tanıdığı dava ve işlerde uygulanmaktadır.

HMK'de tahkikat aşaması, tarafların iddia ve savunmaları ile toplanan delillerin değerlendirilmesi sonrasında sona ermektedir. Tahkikatın sona ermesinin ardından, davanın hüküm verilecek derecede aydınlanmış olması halinde hüküm verilir ve taraflara tebliğ edilir.

Tahkikat aşamasında karar verilip verilmeyeceği sorusuna gelirsek, tahkikat evresi ve sözlü yargılama tamamlandıktan sonra duruşmada hazır bulunan kişilere tarafların iddialarına ilişkin açıklama yapma fırsatı tanınır ve hakim tarafından hüküm verilir. Tahkikat aşamasında mahkeme, tarafların iddia ve savunmaları ile toplanan delilleri değerlendirerek davanın aydınlanmasını sağlar.
 
Geri
Üst