AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HMK 389 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

HMK 389 nedir?​

(1) Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir …

Ihtiyati tedbir kararına itiraz nasıl yapılır?​

Tedbire itiraz, tedbir kararını veren mahkemeye bir dilekçe ile yapılır. İtiraz eden, itiraz sebeplerini açıkça göstermek ve itirazının dayanağı olan tüm delilleri dilekçesine eklemek zorundadır. İtiraz üzerine mahkeme, ilgili- leri dinlemek üzere davet eder.

Ihtiyati tedbir nasıl uygulanır?​

Ihtiyati tedbir nasıl uygulanır?
Madde 390- (1) İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir. (2) Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.

HMK tedbir ne zaman kalkar?​

(1) İhtiyati tedbir kararının uygulanması, bu kararın, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar.

Hangi hallerde ihtiyati tedbir kararı verilir?​

“Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkânsız hâle geleceği veya gecikmesinde sakınca bulunması yahut ciddi bir zararın ortaya çıkacağı endişesi bulunan hâller, genel bir ihtiyatî tedbir sebebi ve şartı olarak kabul edilmiştir.

Ihtiyati tedbir kararı konulan araç satılabilir mi?​

Ihtiyati tedbir kararı konulan araç satılabilir mi?
Satışa konu araç üzerinde ihtiyati tedbir olması, aracın satışına engel olmamaktadır. Bu hususa ilişkin Yargıtay kararları da mevcuttur. Ancak dolandırıcılık sebebi ile araç hakkında müsadere kararı verilirse ve bu karar da kesinleşirse müsadere kararı ile mülkiyet kamuya geçeceğinden aracın satışı istenemeyecektir.
Ihtiyati tedbir kararına her zaman itiraz edilebilir mi?​
Teminat kararının kaldırılmasına ya da değiştirilmesine itiraz edilebilir. İtiraz hakkı ihtiyati tedbir kararının uygulanması sebebiyle menfaati açıkça ihlal edilen üçüncü kişilere tanınmıştır. Bunun dışında kalan kişilerin itiraz hakkı bulunmaz. İtiraz süresi ise öğrenmeden itibaren bir hafta olarak belirlenmiştir.
Ihtiyati tedbire itiraz duruşmalı mı?​
İtiraz konusunda, yetkili ve görevli mahkeme kararı veren mahkemedir. İtiraz bakımından ihtiyatî tedbir kararı verilirken duruşma yapılmış veya yapılmamış olması ayrımına gidilmemiştir. Böylece, kendisinin hazır bulunduğu duruşmada dinlenerek karar verilmiş olsa dahi, karşı tarafın itiraz yoluna başvurması mümkündür.

Ihtiyati tedbir kararının uygulanması nereden talep edilir?​

Ihtiyati tedbir kararının uygulanması nereden talep edilir?
Buna göre; ihtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir.

Tedbirin kaldırılması kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

Tedbirin kaldırılmasına karar verilmedikçe, asıl olan nihaî kararın kesinleşmesine kadar tedbirin devam etmesidir.

Tedbir kararını kim kaldırır?​

Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, şayet mahkemece kabul edilecek bir teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.

Ihtiyati tedbir satışa engel olur mu?​

Ihtiyati tedbir satışa engel olur mu?
Peki, ihtiyati tedbir satışa engel mi? Tedbir, taşınmaz mal satışına engel değil olmuyor. Tedbir “Mülkiyet ihtilafı” sebebiyle konulmuşsa aynı ihtilaflı olduğundan icra daireleri açısından engel kabul edilmiyor. Ancak mahkemeler itiraz üzerine satışa izin vermektedirler.

Ihtiyati tedbir konulan araç kullanılabilir mi?​

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemlerinin yapılması ile tedbir konulan arabanın satışı yapılamamaktadır. Fakat bu karar iki hafta ile sınırlandırılmakta iki haftanın ardından mahkeme tarafından resmi karar verilmemesi halinde tedbir ortadan kalkmaktadır.
 
HMK 389 nedir sorusuna verilen cevaplardan anladığımız kadarıyla, HMK 389 maddesi, mevcut durumda meydana gelebilecek değişiklik nedeniyle bir hakkın elde edilmesinin zorlaşacağı veya imkansız hale gelebileceği durumlarda, gecikmenin sakıncalı olabileceği veya ciddi zararların ortaya çıkabileceği durumlarda ihtiyati tedbir kararı verilmesini sağlamaktadır. İhtiyati tedbir kararına itiraz, tedbir kararını veren mahkemeye bir dilekçe ile yapılır ve itirazınızı destekleyen sebepleri ve delilleri eklemek gerekmektedir.

Ihtiyati tedbirin uygulanması, dava açılmadan önce ilgili mahkemeden talep edilebileceği gibi, dava açıldıktan sonra asıl davanın görüldüğü mahkemeden de talep edilebilir. Talep eden kişinin haklarının derhal korunmasının zorunlu olduğu durumlarda, hakim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.

Ihtiyati tedbir kararının uygulanması talep edilirken bir hafta içinde talep edilmesi gerekmektedir, aksi takdirde dava açılmış olsa bile tedbir kararı kendiliğinden kalkabilir. Tedbirin verilme sebepleri arasında, hakkın elde edilmesinin zorlaşacağı endişesi, tamamen imkansız hale gelmesi veya ciddi zararların ortaya çıkma riski gibi durumlar bulunmaktadır.

Ihtiyati tedbir kararı konulan araç satılabilir, ancak dolandırıcılık sebebiyle araç hakkında müsadere kararı verilirse ve bu karar kesinleşirse, aracın satışı istenemeyecektir. İhtiyati tedbir kararının kaldırılması veya değiştirilmesine itiraz edilebilir ve bu durumda üçüncü kişilere menfaat açıkça ihlal edildiyse itiraz hakkı tanınmaktadır.

İtiraz konusunda karar veren mahkeme itiraz hakkının sahibi mahkemeden farklı olabilir ve duruşma yapıp yapılmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Tedbirin kaldırılması kararı kesinleşene kadar asıl olan nihaî kararın kesinleşmesine kadar tedbir devam eder ve tedbirin kaldırılması veya değiştirilmesine hakim karar verir.

Son olarak, ihtiyati tedbirin taşınmaz malların satışına engel olmadığı belirtilmiştir. Ancak araç üzerine konulan tedbirin satışını engelleyebileceği ve kararın iki hafta içinde resmileşmemesi durumunda tedbirin ortadan kalkabileceği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst