AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HMK 281 kesin sure mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

HMK 281 kesin süre mi?​

HMK Madde 281 Gerekçesi Burada rapora itiraz için taraflara tanınmış bulunan onbeş günlük (“iki hafta”) süre, kesin süredir; hak düşürücü bir nitelik taşır.

Bilirkişi raporu kaydedilmiştir ne demek?​

Herhangi bir suç işlenmesi sebebiyle açılan davalarda veyahut hukuki uyuşmazlığın yaşandığı zamanlar özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulması halinde kurum veya kişiler tarafından uzman kişilere başvurularak özenle hazırlanılması istenilen belgelere, bilirkişi raporu denilmektedir.
Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?
Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilmezse ne olur?
Kanunda bilirkişi raporuna itiraz edilmesi için belirlenen 2 haftalık süre hak düşürücü niteliktedir. Bu nedenle tarafların 2 haftalık süre içinde rapora itiraz etmemeleri durumunda bilirkişi raporu taraflar açısından kesinleşir.

Bilirkişi ne kadar ek süre talep edebilir?​

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun m. 274(1) hükmü “Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Delil tespitine itiraz edilirse ne olur?​

Delil tespitine itirazdan önce dava açılmış ise, bu itiraz, davanın açılmış olduğu mahkemeye yapılır ve o mahkeme tarafından incelenir. Karşı taraf, delil tespiti yolu ile alınmış olan bilirkişi raporuna itiraz ederse, delil tespitini yapmış olan mahkemenin, aynı bilirkişiden ek rapor istemesi gerekir.
Bilirkişi raporunu nasıl görebilirim?
Şahıs veya tüzel kişiliklere verilen raporları ise taraflar ilgili mahkemelere veya şahıslara vererek olayı lehlerine açıklarlar. Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu da diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Tek hakimin görev yaptığı bu mahkemelerde alacak davalarından iptal davalarına kadar pek çok iş davalarına konu olabilecek durumun bilirkişi raporları ile incelenerek haklarında kesin hükümler çıkması sağlanır.
Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.
Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
Bilirkişi raporuna Istinafta itiraz edilebilir mi?
İstinaf mahkemesi, bilirkişi raporunun somut olayın özelliklerine göre kesin delil niteliği kazanmadığı, takdiri delil niteliğindeki bilirkişi raporuyla ilgili istinaf itirazlarının değerlendirilebileceği sonucuna varmıştır.

Bilirkişi ek süre talebi nedir?​

(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. (Ek cümle: 28/2/2018 7101/56 md.) Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.

Bilirkişi Ek süre talebi nasıl yapılır?​

Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.” şeklindedir.
Delil tespitine itiraz nereye yapılır?
İtiraz, delil tespitini yapmış olan mahkemeye yapılır. Delil tespitine itiraz bir süreye bağlı değildir. Delil tespitine itirazdan önce dava açılmış ise, bu itiraz, davanın açılmış olduğu mahkemeye yapılır ve o mahkeme tarafından incelenir.
 
Geri
Üst