- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hizmet yerinden yönetim kuruluşları nelerdir?
Yer yönünden yerinden yönetim kuruluşları il özel idareleri, belediyeler ve köyler yani yerel yönetimlerdir. Hizmet yerinden yönetim kuruluşlarına örnek olarak ise üniversiteler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, barolar, ticaret ve sanayi odaları, düzenleyici ve denetleyici kurumlar verilebilir.Hizmet yönünden yerel yönetimler nelerdir?
İdari, kültürel, Bilim ve Teknik, Kamu İktisadi Teşebbüsler, Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlar, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları ve Sosyal Kamu Kurumları hizmet yönünden yerinden yönetimlere örnek verilebilir.İdare hukukunda, kamu hizmet ve faaliyetlerini gören, karar alan ve uygulayan kuruluşlar olarak tüzel kişiler önem taşırlar. İdare teşkilatın iskeleti olarak nitelendirilebilecek devlet, il özel idaresi, belediye, köy ve kamu kurumları, birer kamu tüzel kişisidir.
Meslek kuruluşlarının özellikleri nelerdir?
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tüzel kişiliğe sahiptir. Üyelerinin yaptığı iş, genel manada kamu görevi niteliğindedir. O nedenle görev ve yetkileri arasında kamu hukukundan doğan haklar vardır. Bu haklar özel ve resmi kuruluşlarla ilişkilerde daha verimli çalışma olanağı sağlamaktadır.
Hizmet kurumları nelerdir?
Birlikler, Odalar, Dernekler bu grup içinde düşünülebilir. Bu kurumlar (1) kar amacı gütmez, (2) hizmet üretir, (3) ürettikleri hizmet kamu malı niteliğindedir, (4) ürettikleri hizmetlerin rekabet koşullarında çalışan bir piyasası yani fiyat belirleme mekanizması yoktur.
Meslek kuruluşları nelerdir?
Ziraat odası, esnaf ve sanatkarlar odası, ticaret odası, sanayi odası, ticaret ve sanayi odası, deniz ticaret odası, ticaret borsası, tabipler odası, eczacılar odası, diş hekimleri odası, veterinerler odası, mimarlar odası, değişik dallardaki mühendislerin odaları, noterler odası, muhasebeci-muhasebeci mali müşavirler …Bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşlar nedir?
Ayrı kamu tüzel kişiliği olan bağlı kuruluşlar ile ilgili ve ilişkili kuruluşlar aynı zamanda hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşlarıdırlar. Başka bir ifadeyle “kamu kurumu” kategorisini oluştururlar. Merkezi yönetimin, genel idare hizmetlerden sorumlu ülke çapına yayılan birimleridir.Kamu Kurum ve Kuruluşları
Meslek kuruluşu nelerdir?
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve …
Hizmet Şirketi ne yapar?
Maddi olamayan ürünlerin ve hizmetlerin sunulması ile gelir elde eden şirketlerin oluşturmuş oldukları endüstri alanı hizmet sektörü olarak tanımlanmıştır. Hizmet sektörüne bunun yanı sıra “üçüncül endüstriyel sektör” denilir. Tüm dünyada son 20 sene de hizmet sektörü büyük oranda büyümüştür.