AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hizmet tespit davasi kazanilirsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.241
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hizmet tespit davası kazanılırsa ne olur?​

Hizmet tespit davası kişinin lehine sonuçlanırsa işçinin talep ettiği yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir. İşveren aynı zamanda bu dönem içerisinde vergi dairesine ödenmeyen gelir vergisini de ödemek zorundadır. SGK ve vergi dairesi söz konusu dönem için işverene ceza kesebilir.

Sigortasız çalışan kişi tazminat alabilir mi?​

Sigortasız çalışan kişi tazminat alabilir mi?
Çalıştığı işyerinde sigortasız olduğunu iddia ederek SGK’ya başvuran işçileri, işveren çoğunlukla çıkarıyor. Bu durumda işçinin tazminat hakkı var. Tazminat hakkı işyerine göre değişiyor.

SSK primi yatırmayan işveren nereye şikayet edilir?​

ALO 170 hattı 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında görevde olan işçiler için hizmet veren hattır. ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır. ALO 170 hattı üzerinden, eleştiri, ihbar, şikayet, soru, öneri ve talep hizmetleri alınabilmektedir.

Çalıştığım yer sigortamı yapmış mı?​

Çalıştığım yer sigortamı yapmış mı?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170’i arayın. Ardından operatörün yönlendirmelerini takip ederek “Sigortalılık hizmet süresi” hakkında bilgi almak için 2’yi tuşlayın.
Hizmet tespit davası ne kadar sürüyor?​
“Ayrıca, 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.

Hizmet tespit davasi kac yil surer?​

Hizmet tespit davasi kac yil surer?
Ülkemiz yargısında, herhangi bir dava için net bir süre vermek neredeyse imkansızdır. Hele söz konusu iş mahkemeleri ise, karar süreleri çok değişkenlik göstermektedir. Hizmet tespiti davası da mahkemenin yoğunluğu ve diğer durumlara göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 1-2 yıl sürmektedir.

Sigortasız işçi şikayet ederse ne olur?​

Sigortasız çalışan işçi, çalıştığı süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine yazılı olarak şikâyette bulunabilir. Yapılan şikâyet sayesinde, yalnızca şikâyet eden değil o işyerinde sigortasız çalışan tüm işçilerin mağduriyeti giderilmiş olur. Bu işlem 1 yıla kadar geriye dönük olarak yapılabilir.

Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2021 nereye şikayet edilir?​

Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2021 nereye şikayet edilir?
SGK sigortasız kaçak işçi çalıştıranları ihbar etme hattı ALO 170’tir. Sosyal Güvenlik Kurumunun iletişim hattı olan ALO 170 üzerinden gerekli işlemleri halletmek mümkündür. Genel anlamda bir şikayet hattı olarak çalışan ALO 170’e sigorta kurumunu doğrudan ilgilendiren pek çok durum bildirilebilir.

Kaçak işçi çalıştırmanın cezası ne kadar?​

Diğer bir ifadeyle 2021 yılı içinde çalışma izni olmadan Türkiye’de bir firmada çalışan yabancı, durumun tespit edilmesi halinde 11796 Türk lirası idari para cezası öder.
 
Hizmet tespit davası kazanıldığında birçok sonuç ortaya çıkabilir:

- İşçinin lehine sonuçlanması durumunda, işveren talep edilen yıllar içerisindeki sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. Aynı zamanda bu dönemde ödenmemiş olan vergiler de işveren tarafından ödenmelidir.
- SGK ve vergi dairesi, işverene söz konusu dönem için ceza kesme hakkına sahiptir.
- Sigortasız çalışan bir kişi, işverenle yaşadığı anlaşmazlığı çözümlemek adına ALO 170 hattına başvurabilir. Bu hatta yapılacak ihbarlar ve şikayetler sonucu işçinin tazminat hakkı doğabilir.
- Sigorta durumunuzu öğrenmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170'i arayabilir ve sigortalılık hizmet süresi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
- Hizmet tespiti davalarının süresi genellikle 1-2 yıl arasında değişmektedir, ancak yargı süreci ve mahkeme yoğunluğuna göre bu süre değişkenlik gösterebilir.
- Sigortasız çalışan işçilerin şikayetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine yazılı olarak yapılabilir. Bu şikayetle işçilerin mağduriyetleri giderilebilir.
- Sigortasız işçi çalıştıran işverenlerle ilgili ihbarlar, SGK'ye yapılabilecek ve bu konuda ALO 170 hattından destek alınabilir.
- Kaçak işçi çalıştıran bir kişinin 2021 yılı içerisinde idari para cezası 11.796 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu cezanın ödenmesi gerekir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek ve karar almada yardımcı olması açısından ilgili makamlarla iletişime geçmek önemli olacaktır.
 
Geri
Üst