AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hizmet tespit davasi duser mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.193
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hizmet tespit davası düşer mi?​

Hizmet Tespit Davasında Hak Düşürücü Süre Sigortaya işveren tarafından ” hiç bildirilmeyen hizmetler ” için hizmet tespiti davası açma süresi işçinin işten ayrıldığı yılın son gününden itibaren 5 yıldır. Söz konusu süre hak düşürücü süre olup, hakim tarafından re’sen nazara alınacaktır.

Hizmet tespit davası açılmadan alacak davası açılabilir mi?​

Hizmet tespit davaları ve işçilik alacakları davaları, yasal dayanakları ve yargılama esasları farklı olduğundan birlikte açılamamalıdır. Eğer açılan bir davada hem hizmet tespiti hem de alacakların tahsili talebi birlikte istenmiş ise; yargılama aşamasında bu iki dava ayrılacak ve farklı davalar olarak görülecektir.

Sigortasız işçi çalıştırma ne kadar tazminat alır?​

Sigortasız işçi çalıştırma ne kadar tazminat alır?
Bu tazminat, işçiye en az 4 ay en fazla da 8 aylık ücret tutarında ödenir. Aynı zamanda çıkarılan işçiler, işe iade davası açabilir.

SGK hizmet tespit davalarında zaman aşımı var mi?​

SGK hizmet tespit davalarında zaman aşımı var mi?
Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Hizmet tespit davası belirli bir süre içerisinde açılmadığı takdirde zamanaşımına uğramaktadır. Bu dava için zamanaşımı 5510 Sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiştir. İlgili kanun hükmü uyarınca, “sigortalılığın tespiti istenen yılın sonundan başlayarak beş yıllık” bir süre öngörülmüştür.

Hizmet tespit davası sonucu ne olur?​

Hizmet tespit davası kazanılırsa işçinin çalıştığı yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir. Aynı zamanda sigorta primleri yasal faiz oranları baz alınarak ödeme gerçekleştirilir. İşveren tarafından işçinin çalıştığı dönem içerisinde vergi dairesine ödenmeyen gelir vergisi ödenmek zorundadır.

Hizmet tespit davası nasıl ispatlanır?​

Hizmet Tespit Davası Nasıl İspatlanır? Fiili olmasından dolayı işçinin çalışması ancak delil ile ispatlanabilir, hizmet tespit davaları yazılı delillere öncelik tanır.

Hizmet tespit davası SGK başvuru zorunlu mu?​

Hizmet tespit davası SGK başvuru zorunlu mu?
Bu düzenlemede SGK’ya açılacak davalarda kuruma başvuru zorunluluğu getirilmesine rağmen, hizmet tespit davaları bu zorunluluktan muaf tutulmuştur. Böylece kuruma başvuru yapılmadan, doğrudan iş mahkemelerine dava açılabilmesinin önü açılarak işçi lehine bir düzenleme yapılmıştır.

SGK prim borcu kaç yılda silinir?​

SGK prim borcu kaç yılda silinir?
6183 sayılı Kanun’un “Tahsil zamanaşımı” başlıklı 102. maddesi uyarınca; “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvimi yılını takib eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. “.

Hangi durumlarda hizmet tespit davası açılır?​

İşçinin Çalışma sürelerinin işveren tarafından SGK ya bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi durumunda, işçi işÇilik alacakları yÖnünden büyük bir zarara uğrayabilecektir. İşçinin bu durumu Öğrendiği anda sigortasız Çalıştığı süreyi sigortalı hale getirebilmek için aÇabileceği dava hizmet tespit davasıdır.
 
Hizmet tespit davası süreçleri ve detaylarıyla ilgili bilgi vermek isterim:

**Hizmet Tespit Davasında Hak Düşürücü Süre:** Hizmet tespit davasında işveren tarafından hiç bildirilmeyen hizmetler için dava açma süresi, işçinin işten ayrıldığı yılın son gününden itibaren 5 yıldır. Bu süre, hak düşürücü nitelikte olup, hakim tarafından re'sen dikkate alınır.

**Hizmet Tespit Davası ve Alacak Davası Açma Süreleri:** Hizmet tespit davaları ve işçilik alacakları davaları farklı yasal dayanaklara ve yargılama esaslarına sahip olduklarından birlikte açılamazlar. Eğer hizmet tespiti ve alacak tahsili talepleri birlikte istenirse, yargılama aşamasında bu davalar ayrılacak ve farklı şekilde değerlendirilecektir.

**Sigortasız İşçi Çalıştırma Tazminatı:** Sigortasız işçi çalıştırma durumunda işçiye en az 4 ay en fazla 8 aylık ücret tutarında tazminat ödenir. Ayrıca işveren tarafından çıkarılan işçiler, işe iade davası açma hakkına da sahiptirler.

**SGK Hizmet Tespit Davalarında Zamanaşımı:** Hizmet tespit davası için zamanaşımı, 5510 Sayılı Kanun gereği belirli bir süre içinde açılmadığında gerçekleşir. Kanun, sigortalılığın tespiti istenen yılın sonundan başlayarak beş yıllık bir süreyi öngörmektedir.

**Hizmet Tespit Davası Sonucu:** Hizmet tespit davası kazanıldığında, işçinin çalıştığı yıllar boyunca ödenmesi gereken sigorta primleri işveren tarafından ödenir. Aynı zamanda ödenmeyen gelir vergisi de işveren tarafından ödenmek zorundadır.

**Hizmet Tespit Davasının İspatı:** Hizmet tespit davasında işçinin çalışmasının ispatı, genellikle yazılı delillere dayandırılır. Fiili olarak işçinin çalışmasını kanıtlamak için deliller sunulmalıdır.

**Hizmet Tespit Davasında SGK Başvuru Zorunluluğu:** Hizmet tespit davalarında SGK'ya başvuru yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Doğrudan iş mahkemelerine başvuru yapılabilir ve SGK'ya başvuru yapma adımı atlanabilir.

**SGK Prim Borcunun Silinme Süresi:** SGK prim borcu, 6183 Sayılı Kanun'a göre vadesinin rastladığı takvim yılından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğramaktadır.

**Hangi Durumlarda Hizmet Tespit Davası Açılır:** İşverenin SGK'ya çalışma sürelerini eksik ya da hiç bildirmemesi durumunda, işçi büyük zarara uğrayabilir. Bu durumu öğrendikten sonra işçi, sigortasız çalıştığı süreyi sigortalı hale getirmek amacıyla hizmet tespit davası açabilir.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur, başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst