- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Hız bağıntısı nedir?
Hız denklemi Denklemi n A + m B → p P + q Q şeklinde olan tek basamaklı bir kimyasal tepkime için hız eşitliği aşağıdaki gibi yazılır. Burada k hız sabitidir. Hız denklemi yazılırken sadece gaz ve çözelti(aqua) halindeki girenler yazılır. Çünkü katı ve sıvıların molariteleri sabittir.Hız bağıntısı neye göre yazılır?
Mekanizmalı (çok adımlı) tepkimelerde hız denklemi, mekanizmadaki en yavaş adımın girenlerine göre yazılır. Hızı belirleyen basamak en yavaş basamaktır. Tepkimelerin, taneciklerin çarpışmasıyla gerçekleştiğini ifade eden teoriye çarpışma teorisi denir.Yavaş tepkime nasıl belirlenir?
Bir tepkimenin hızı en yavaş basamak tarafından belirle- nir. Buna göre, hızı k[NOCl2] ….Mekanizmalı tepkimeler (Basamaklı tepkimeler)
- Tepkime hızını yavaş basamak belirler.
- Aktifleşme enerjisi büyük olan yavaş basamak, küçük olan hızlı basamaktır.
- Mekanizmalı tepkimelerde ara ürün ve katalizör bulunabilir.
Hız sabiti nasıl yazılır?
RH = k[A] yazılabilir. Birinci dereceden tepkimelerin tepkime hız sabitlerinin birimi 1/ zaman yani 1/s, 1/dak, 1/yıl şeklindedir.Molekülarite neye göre yazılır?
Bir reaksiyonun moleküleritesi, hız belirleyen basamakta rol alan moleküllerin yada iyonların sayısıdır. Deneyler bu reaksiyonun hızı için; RH = k[N2O5] eşitliğini vermektedir. 2 mol N2O5 reaksiyona girdiği için reaksiyon basamağı ikidir.Ara ürün nasıl bulunur?
Basit tepkimeler haricinde çoğu tepkime birden fazla reaksiyonun art arda gerçekleşmesi ile yani birçok basamakta meydana gelir. Bu basamaklar sırasında bir ürün eğer bir sonraki ya da daha sonraki bir basamakta harcanıyor ise buna ara ürün denir. Örneğin: A + B → C + D tepkimesi 2 basamakta gerçekleşir.
Bir reaksiyonun moleküleritesi, hız belirleyen basamakta rol alan moleküllerin yada iyonların sayısıdır. Deneyler bu reaksiyonun hızı için; RH = k[N2O5] eşitliğini vermektedir.