Hiyerarsi yetkisi ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hiyerarşi yetkisi ne demek?​

Bu anlamda hiyerarşi yetkisi, bir bakanla taşra teşkilatındaki temsilcisi olan yöneticileri veya taşradaki yöneticilerle onların astları niteliğindeki diğer yöneticiler yani merkezi idarenin tüm ajanları arasında kullanılan yetkidir.

Hiyerarşi özelliği nedir?​

Hiyerarşi, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Hiyerarşi yetkisi hangi yetkileri içerir?
İdari vesayet yetkisinin kullanımında sadece hukuka uygunluk aranırken, hiyerarşide hem hukuka uygunluk hem de yerindelik denetimi yapılır. İdari vesayete tabi organlar idari yargıya başvurabilirken hiyerarşide astlar, hiyerarşi yetkisinin kullanılmasından dolayı üstlerine karşı idari yargıya başvurma hakları yoktur.
Hiyerarşi denetimini kim yapar?
Hiyerarşik denetimde, denetimi yapan amirin yürütme yetkisi varken, idari teftiş denetiminde müfettişin böyle bir yetkisi yoktur. Belediye Organı denetimi ise, belediye meclisi, belediye encümeni gibi belediye organlarınca yapılan denetimi ifade eder.

Hiyerarşik denetim nasıl bir yetkidir?​

Hiyerarşi ise geniş olarak yorumlanır. İdari vesayet emir ve talimat verme yetkisi içermez. Hiyerarşi yetkisi içerir. İdari vesayet yetkisinin kullanımında sadece hukuka uygunluk aranırken, hiyerarşide hem hukuka uygunluk hem de yerindelik denetimi yapılır.

Hiyerarşik denetimini kim yapar?​

Bunlar; Hiyerarşik denetim, idari teftiş, . Belediye Organları Denetimidir. Hiyerarşik denetim, yerel yönetimlerde üstlerin, astlarının eylem ve işlemlerini her halükarda denetleyebilmesini ifade eder. Merkezi idare ile yerel yönetimler arasında hiyerarşik denetim söz konusu değildir.
Belediye Başkanı hiyerarşik denetime tabi midir?
* Belediye idaresinde belediye başkanı, * Köy idaresinde ise muhtar en yüksek hiyerarşik amirlerdir. Hiyerarşik amir, astın memuriyet durumuna ilişkin bazı işlemleri yapma yetkisine sahiptir. Hiyerarşik amir asta disiplin cezası verebilir, atama yükseltme işlerini yapabilir.

Geri