AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HIV virusu ne kadar surede ortaya cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

HIV virüsü ne kadar sürede ortaya çıkar?​

Bir kişi HIV ile enfekte olmuşsa bu kişiye HIV pozitif ya da kronik HIV taşıyıcısı denir. Virüsü aldıktan 2-4 hafta sonra sıklıkla geçici hastalık tablosu görülebilir ve hastalığın oluşması 8-10 yılı bulabilir. İleri evrede tanı konulan hastalarda ortalama yaşam süresi 12-18 aydır.” dedi.

HIV antikoru zamanla kaybolur mu?​

Belirtiler tedaviye ihtiyaç kalmadan 2-4 haftada geçiyor ve bu dönemden sonra kişi bulaştırıcı olmaya başlıyor. 6-12 hafta arasında ise vücutta anti-HIV antikorları oluşmaya başlıyor. Ancak bu antikorların hastalığın ilerlemesini durdurucu etkisi yok.

HIV virüsü ne kadar canlı kalır?​

HIV virüsü ne kadar canlı kalır?
Bulaşma yolları: HIV virüsü dış ortamda ancak 1-5 saniye canlı kalır. Bu yönünle direkt kan ve kan elamanları, sperm sıvısı ve vajinal sıvı ile bulaşmaktadır.

HIV virüsü hemen bulaşır mı?​

HIV oldukça kırılgan bir virüs olmasına rağmen tedavi görmeyen HIV ile yaşayan bireyle korunmasız bir cinsel temas bile bulaş için yeterli olabilmektedir. Korunmasız cinsel temas sayısı arttıkça, bulaş olasılığı da artmaktadır.

Her korunmasız ilişkide hastalık bulaşır mı?​

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE), başlıca bulaşma yolu, cinsel salgılar nedeniyle korunmasız cinsel ilişki olan HIV ve Hepatit-B virüsü de dahil olmak üzere çok sayıda bakteri, virüs, mantar ve parazitin ortaya çıkardığı hastalıkları kapsar.

Cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar nelerdir?​

Cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
- Bel soğukluğu (Gonore)
- Frengi (Sfiliz)
- Üretrit (Klamidya, Mikoplazma/Üreaplazma)
- Siğil (Kondülom=HPV)
- Uçuk (Herpes enfeksiyonu=HSV)
- Hepatit (Hepatit B ve Hepatit C virüsleri)
- AIDS (HIV enfeksiyonu)
- Trikomonas.

ELISA testi negatif ne demek?​

Eliza testi ile beraber eğer ortaya çıkan sonuç pozitif ise kişinin AIDS hastalığına yakalandığı anlaşılmaktadır. Ancak sonuç negatif çıkarsa o zaman bireyin sağlıklı olduğu anlaşılır.

HIV tedavisi gören biri hastalığı bulaştırabilir mi?​

Antiretroviral Tedavi- ART (HIV ilaçları) kullanan ve viral yükü belirlenemeyen düzeyde (undetectable) olan bireylerin HIV’i cinsel ilişki yolu ile bulaştırmaları önemsiz derecede risk seviyesine sahiptir.

HIV virüsü kurumuş kanda ne kadar yaşar?​

HIV virüsü kurumuş kanda ne kadar yaşar?
HIV dış ortamda birkaç saatte, kuruduğunda yarım saatte ölür. HIV kurumuş kanda da kısa zamanda ölür.

Kurumuş kandan herhangi bir hastalık bulaşır mı?​

Özellikle alet dezenfeksiyonunun iyi yapılmadığı diş tedavileriyle bulaşma olabilir. Çünkü kurumuş kanda virüs uzunca bir süre canlı kalır. Temizlik iyi yapılmadıysa hepatit bulaşabilir.

Hepatit B virüsü dış ortamda ne kadar yaşar?​

Hepatit B virüsü dış ortamda bir hafta canlı kalabilir ve Hepatit C’den 10 kat, HIV’den de 100 kat daha bulaşıcıdır. Bunun yanı sıra bu virüsle enfekte anneden doğan çocuklar özellikle önemli bir risk grubunu oluşturur.

Kan verirken hastalık bulaşır mı?​

Kan verirken hastalık bulaşır mı?
Kan Bağışı sırasında kullanılan malzemeler Steril ve tek kullanımlıktır. Sizlere herhangi bir hastalık bulaşması söz konusu değildir.

hepatit B hastaları kaç yıl yaşar?​

Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.

Hepatit B virüsü kolay bulaşır mı?​

Virüs ellerde saatlerce canlı kalabilir. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir. Buralardan eller aracılığı ile ağızdan bulaşma daha kolay ve yaygın olur. Hepatit B ve C, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan testinde çıkar mı?​

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan testinde çıkar mı?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı sorusunun cevabı, bazıları kanda test edilmektedir şeklindedir. Örneğin HIV, Hepatit B ve C, herpes ve frengi için kan testleri mevcuttur.

Kan verince vücutta neler olur?​

Kan verince, kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilir; böylece kan hücreleriniz yenilenmiş olur. Düzenli kan veren kişinin, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.

Kan yoluyla bulaşan hastalıklar nasıl bulaşır?​

Solu- num yolu ile veya kan, kanlı vücut sıvıları aracılığıyla bulaşabilen çok sayıda hastalık etkeni vardır. Örneğin kızamık, tüberküloz, suçiçeği, grip gibi hastalıklar solunum yolu ile bulaşırken hepatit B, hepatit C, HIV/ AIDS ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) kan yolu ile bulaşmaktadır.
 
HIV virüsü ne kadar sürede ortaya çıkar sorusuna yanıt olarak, bir kişi HIV ile enfekte olduktan sonra virüsün alındığı andan itibaren 2-4 hafta içinde bazen geçici hastalık belirtileri görülebileceği belirtilmektedir. Hastalığın ilerlemesi ise genellikle 8-10 yıl sürebilir ve ileri evrede tanı konulan hastalarda ortalama yaşam süresi 12-18 ay olarak verilmektedir.

HIV antikorları zamanla kaybolur mu sorusuna verilen yanıtta ise belirtilerin 2-4 hafta içinde tedavi olmadan geçebileceği ve 6-12 hafta arasında vücutta anti-HIV antikorlarının oluşmaya başlayabileceği ifade edilmektedir. Bu antikorların hastalığın ilerlemesini durdurucu etkisinin olmadığı vurgulanmaktadır.

HIV virüsünün canlı kalma süresiyle ilgili olarak, dış ortamda HIV virüsünün canlı kalma süresinin 1-5 saniye olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle direkt kan, kan elemanları, sperm ve vajinal sıvı ile bulaşma gerçekleşebilmektedir.

HIV virüsü hemen bulaşabilir mi sorusuna yanıt olarak ise HIV'in tedavi görmeyen bir kişi ile korunmasız cinsel temasın bile bulaş için yeterli olabileceği ve korunmasız cinsel temas sayısının artmasıyla bulaşma olasılığının da artabileceği ifade edilmektedir.

HIV virüsünü taşıyan bir kişinin tedavi gördüğü durumda hastalığı bulaştırma olasılığı hakkında verilen bilgide ise antiretroviral tedavi (HIV ilaçları) kullanan ve viral yükü belirlenemeyen düzeyde olan bireylerin HIV'i cinsel yolla bulaştırma riskinin önemsiz derecede olduğu belirtilmektedir.

Son olarak, HIV virüsünün kurumuş kanda ne kadar yaşadığına ilişkin verilen yanıtta, HIV'in dış ortamda birkaç saatte, kuruduğunda ise yarım saat içinde öldüğü belirtilmektedir. Kurumuş kanda HIV virüsünün de kısa sürede öldüğü vurgulanmaktadır.
 
Geri
Üst