AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Histonlar ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Histonlar ne ise yarar?​

Milyarlarca baz çifti içeren uzun DNA’mızı hücreye sığdırmak için bazik yapılı histon proteinleri kullanılır. Bu proteinler ile oluşturulan nükleozom yapıları da altıgen şeklinde birbirine bağlanır ve fibril yapılarını oluşturur. Böylece artık hücre çekirdeklerine sığacak şekilde katlanmış kromozomlar oluşmuş olur.

Histon proteini nedir 9 sınıf?​

Histonlar, ökaryotik hücrelerin kromatin yapılarında yer almaktadır. Histonların moleküler ağırlığı 11.000 ve 21.000 dalton arasında değişmektedir. Histonlar bazik amino asitler olan arjinin ve lizin bakımından oldukça zengin proteinlerdir.
DNA ve histon proteinler hangi yapıyı oluşturur?
Nükleozomlar, kromatin üzerinde bulunan, DNA ipliğinin histonlar üzerine sarılmasıyla oluşan yaklaşık 100 A0 aralıklarla yerleşmiş 4’lü formda bulunan nükleoproteinleridir. Nükleozomlar, histon proteinlerinden oluşurlar.

DNA histon nedir?​

Kromatin yapısında DNA, DNA’nın iki katı kadar protein bulunur. Hücre çekirdeğindeki bu proteinler, asidik özellikte “histon olmayan” ve bazik özelikte “histon” tipi proteinlerdir. Spermde histonlar “protamin” adını alır. Histonlar molekül ağırlığı küçük moleküllerdir.

Kromozomda histon proteini var mı?​

kromozomal DNA’lar Histon adı verilen 5 farklı protein seti ile ilişkidedir. histon molekülüne sarılı olarak bulunur. Bu histonların bazılarının amino asit zincirleri evrim boyunca sabit kalmışlardır.
Histon proteini neden bazik?
histonlar lizin ve arginin gibi bazik yani + yüklü a.a’lerden zengindirler. h1 histonu dna’ya en gevşek bağlanan olup, tuz çözeltisiyle kolayca uzaklaştırılır ve dna’yı çözünür hale getirir. h2a ve h2b lizin’den, h3 ve h4 ise arginin’den zengindir. dna zinciri histonların üzerine sarılır ve nükleozomları oluşturur.

DNA paketlenmesi nasıl olur?​

DNA paketlenmesi olarak adlandırılan bu hadise süperkıvrımlar sayesinde gerçekleşmektedir. DNA kıvrılarak boncuk şeklinde, kendi üstüne tekrardan kıvrılarak bir süperkıvrım (supercoil) oluşturabilir. DNA ilk kısalmasını ribozomlar tarafından sentezlenen nükleozomal histonların etrafına sarılmasıyla gerçekleştirir.

Nükleozom ne işe yarar?​

Ökaryotik kromozomların boncuk benzeri bir yapısı. Sekiz histon molekülünden oluşan bir çekirdekten ve yaklaşık 150 baz çifti içeren bir DNA parçasından oluşur. Nükleozom yapısı, interfaz sırasında DNA’yı kopmak formuna getirmeye yardımcı olur.
 
Geri
Üst