- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Histeroskopi ameliyatı zor mu?
Histeroskopi ameliyatı, genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Bu bakımdan ameliyat sırasında ağrı yaşanması söz konusu olmamaktadır. Rahim içerisinde mevcut olan sorunların tespitini, cihaz desteği ile daha kolay ve işlevli hale getiren histeroskopi uygulamasının çeşitli nedenleri olabilmektedir.Rahim Yapismasina ne iyi gelir?
Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde güncel standart histeroskopik yapışıklık açılması işlemidir. Körlemeden yapılan kürtajlar artık tarihe karışmıştır. Histeroskopi ince bir teleskop ile vajinal yoldan rahim içine girilerek rahim boşluğunun su ile şişirilmesine verilen isimdir.Rahim içinde yapışıklık varsa hamile kalınır mı?
Yapışıklık çok az olsa bile hastalar gebe kalmayabilir veya düşük olabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen hasta grubunda en iyi tedavi histeroskopi ile yapışıklıkların açılmasıdır. Bu ofis veya klasik histeroskopi ile yapılabilir. Hastalarda yapışıklıklar tekrar oluşabilir ve tekrar cerrahi girişim gerektirebilir.
Histeroskopi işlemi ne kadar sürer?
Tanısal histereskopi işlemi birkaç dakika, operatif histereskopi de yapılan işleme bağlı değişmekle beraber 5 ile 20 dakika arasında sürmektedir.
Histeroskopi acı verir mi?
Histeroskopi uygulaması genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle herhangi bir ağrı ya da acı duyulmamaktadır.Histeroskopi ne için yapılır?
Rahim içindeki lezyonların ya da yapısal anomalilerin histeroskop ile görülerek teşhis edilmesine tanısal yani diagnostik histeroskopi; işlem sırasında görülen lezyonların ya da anomalilerin giderilmesine ise operatif (cerrahi) histeroskopi denilmektedir.Rahim içi yapışıklık tedavi edilmezse ne olur?
Rahim içi yapışıklığı olan kadınlarda adet düzensizlikleri, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşük olması, gebelik sırasında bebeğin gelişmesinde yavaşlama, plasentaya ait bozukluklar gibi belirtiler gözlenebilir. Adet kanamaları azalabilir ya da kişiler hiç adet olmayabilir.
Rahim içi yapışıklık varsa ultrasonda görülür mü?
Sıklıkla sorulan “rahim içi yapışıklık ultrasonda görülür mü?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir. Hastanın şikayetleri ve detaylı öyküsüne bağlı olarak yapılan tetkikler sırasında asherman sendromu tanısı konabilir. Ancak standart olarak yapılan jinekolojik muayene ile rahim içinde oluşan yapışıklıklar görülmez.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Y şeklinde rahim hamileliğe engel olmaz, ama düşük ve erken doğuma neden olur. Ameliyattan sonra kişiler rahatlıkla hamile kalabilirler ve tedavi sayesinde düşük yapma ya da erken doğum riskini de azaltmış olurlar.
Rahim Yapışıklığı, rahim içinde oluşan sineşi adı verilen yapışıklıklar sonucu rahim içi boşluğunun kısmi veya tamamen kapanması anlamına gelen bir hastalıktır. Adet düzensizlikleri, gebe kalamama veya tekrarlayan gebelik kaybına neden olabilir.
Histeroskopi yapıldığı ay hamile kalan var mı?
Tanısal histeroskopi sonrası beklenmesi gereken ek süre yoktur, hemen gebe kalınabilir. Operatif histeroskopi sonrası yapılan işleme bağlı olarak değişmekle beraber en çok 3 ay beklendikten sonra gebe kalınabilir. Poliplerin tekrarlama ihtimali vardır.
Histeroskopi sonrası hastanede yatılır mı?
Tanısal histeroskopi de genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmaz ve lokal anestezi ile işlem yapılır. Ağrı duyulmadığı ve sadece rahmin incelendiği bu histeroskopi işleminden sonra hastanede yatmaya gerek yoktur.