Hisse senedi haciz edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hisse senedi haciz edilir mi?​

Anonim şirketlerde hisse senedi çıkarma zorunluluğu yoktur. Hisse senedi çıkarılmış ise bu hisse senetleri İİK.’nun menkul mallarla ilgili haciz ve muhafaza hükümlerini düzenleyen 88. Maddesi uyarınca haczedilir ve muhafaza altına alınır.

Hisse senedi haczi nasıl yapılır?​

Hisse senedi haczi nasıl yapılır?
Hisse senedi çıkartılmamış ise borçlunun üçüncü kişi nezdinde bulunan ve henüz kıymetli evraka bağlanmamış hisse hakları İİK.nun 94. maddesi gereğince icra müdürlüğü tarafından mahalline bizzat gidilerek ve pay defterine işlenmek suretiyle haciz işlemi yapılabilir.

Rehinli hisse nedir?​

En yaygın teminat türlerinden birisi olan rehin, borçlunun borcunu ifa etmemesi, kısmen yahut kötü ifa etmesi hallerinde, alacaklıya rehin hakkına konu değeri paraya çevirerek, alacağını tahsil yetkisi veren sınırlı bir ayni haktır.

Şirket hissesi haczedilebilir mi?​

Şirket hissesi haczedilebilir mi?
Anonim ve Limited Şirketlerde Ortakların Kişisel Borçlarından Dolayı Şirketteki Hisselerinin Haczedilmesi 12 Aralık 2019. Sermaye şirketlerinde ortakların sahip olduğu şirket hisseleri, mali bir değer ifade etmeleri sebebiyle haczi kabil mal ve haklar arasında kabul edilmektedir.
Şirket borcu şahsı etkiler mi?​
Limited şirketlerde, şirket ortağının şirket tüzel kişiliğine sermaye koyma borcu olması, şirket tüzel kişiliğinin, şirket ortağında mal, hak ve alacağının bulunması halinde, bu alacak kalemleri, şirketin şahsi alacaklıları tarafından İcra ve İflâs Kanunu 89. maddesi uyarınca haczedilebilir.

Pay haczi nasıl yapılır?​

Pay haczi nasıl yapılır?
Yukarıda da belirtildiği üzere, ortaklık payı, limited şirkete haciz yazısının tebliği ile haczedilebileceği gibi icra memurunun mahalline (şirket merkezine) bizzat giderek, haczi şirkete tebliğ etmek ve pay defterine işlenmesini sağlamak suretiyle bu hususu tutanakla tespit ederek pay haczini yapması mümkündür.

Hacizli şirket hissesi devredilebilir mi?​

Haciz, icra dairesi tarafından tescil edilmek üzere Ticaret Siciline bildirilir. Bu durumda haczedilen payların devri, alacaklının haklarını ihlâl ettiği oranda batıldır. Haczedilen payların satışı, taşınır malların satışı usulüne tâbidir. Diğer taşınırlarda icra dairesi başkasına devre mâni tedbirleri alır.”

Rehin hakkı nasıl doğar?​

Rehin hakkı nasıl doğar?
Anonim şirket payı üzerinde rehin hakkı, borçlandırıcı işlemin ardından tasarruf işleminin yapılmasıyla kurulur. Borçlandırıcı işlem rehin sözleşmesidir (TMK m. 955/1, 3). Rehin sözleşmesinin konusu bir kimsenin sahip olduğu anonim şirket payı üzerinde alacaklı lehine rehin kurma borcunun üstlenilmesidir.

Limited şirketlerde hisse rehni nasıl yapılır?​

Limited şirketlerde ise, hisse rehin için yazılı ve noter tasdikli hisse rehin sözleşmesinin yapılması ve hisse rehninin şirket pay defterine kaydedilmesi zorunludur. Limited şirketlerde Sermaye payı üzerinde rehin tesisi yazılı şekilde yapılır ve hazırlanan belge REHİN SENEDİ olarak tanımlanır.

Limited şirket hisse haczi nasıl yapılır?​

Limited şirket hisse haczi nasıl yapılır?
Yukarıda da belirtildiği üzere, ortaklık payı, limited şirkete haciz yazısının tebliği ile veya icra memurunun şirket merkezine bizzat giderek, haczi şirkete tebliğ etmek ve pay defterine işletmek ve bu hususu tutanakla tespit etmekle pay haczi mümkündür.
Limited şirket hissesi nasıl Haczedilir?​

Şirkete icra gelir mi?​

Şirkete icra gelir mi?
Sonuç olarak şirket ortalarının şahsi borçlarından şirket sorumlu değildir. ve şirketin Mal varlığına gidilemez . Yani şirket üzerine Herhangi bir icra haciz işleminin yapılması mümkün değildir.
 
Hisse senedi haczi konusunda detaylı bilgiler vermek isterim:

Anonim şirketlerde hisse senedi çıkarılması zorunlu değildir, ancak hisse senetleri çıkarılmışsa İcra ve İflas Kanunu'nun menkul mallarla ilgili hükümleri kapsamında haczedilip muhafaza altına alınabilir. Haciz işlemi genellikle icra müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.

Hisse senedi haczi genellikle hissedarın borçlarından dolayı gerçekleşebilir. Haciz işlemi için hisse senedinin çıkartılmış olmasına gerek yoktur, çünkü henüz kıymetli evraka bağlanmamış hisse hakları da haczedilebilir. Bu durumda icra müdürlüğü, üçüncü kişi nezdinde bulunan hisse haklarını mahalline giderek haciz edebilir.

Şirket hissesi de haczedilebilir bir mal varlığıdır. Özellikle anonim ve limited şirketlerde, yer alan hisseler mali bir değer taşıdığı için haczedilebilir mal ve haklar arasında kabul edilir. Dolayısıyla, şirket hisseleri de ortakların kişisel borçlarından dolayı haczedilebilir.

Pay haczi de hisse senedi haczi gibidir. Pay haczi işlemi için icra memuru, şirket merkezine giderek pay defterine işlenmesini sağlamak suretiyle işlemi gerçekleştirebilir. Bu işlem sonucunda alacaklı, haczedilen payları elde edebilir ve alacağını tahsil edebilir.

Hacizli şirket hisseleri devredilebilir ancak icra dairesi tarafından tescil edilmelidir. Haczedilen payların satışı, taşınır malların satışına benzer bir usule tabidir. Ancak bu durumda, alacaklının haklarını ihlal etmemek için dikkatli davranılması gerekmektedir.

Rehin hakkı da bir teminat türü olarak hisse senetleri üzerinde kurulabilir. Rehin hakkı, işlem yapıldıktan sonra tasarruf işlemiyle oluşturulur. Bu durumda, rehin sözleşmesi yapılmalı ve hisse rehninin şirket pay defterine kaydedilmesi gerekmektedir.

Limited şirketlerde hisse rehni de yazılı ve noter tasdikli sözleşme ile yapılmalıdır. Hazırlanan belge rehin senedi olarak tanımlanır ve hisse rehni işlemi bu belgeyle tescil edilir.

Sonuç olarak, şirket ortaklarının şahsi borçlarından dolayı şirketin varlığına haciz işlemi yapılamaz. Ancak şirketin sahip olduğu varlıklar, örneğin hisseler, ortakların kişisel borçlarından dolayı haczedilebilir. Bu nedenle, hisse senedi ve şirket hisseleri de bir haciz işlemine konu olabilir.
 
Geri
Üst